7/7/12

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρήστου Στυλιανίδη στις εργασίες της 21ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, στο Μονακό 07/07/2012

Συνεχίζονται στο Μονακό οι εργασίες της 21ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος «Ο ΟΑΣΕ: Περιοχή Αλλαγής», στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο μέλλον της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι πέντε από τις χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Κύπρου, έχουν καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε σημαντική οικονομική και πολιτική εξέλιξη τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στην αποσύνδεση της διάσωσης των τραπεζών από το κρατικό χρέος και στην ενδυνάμωση της εποπτείας των τραπεζών. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο «περισσότερη Ευρώπη» αλλά «μια καλύτερη Ευρώπη», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί την κεντρική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη λήψης μέτρων προς επίτευξη χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας, τόνωση της ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Σημείωσε παράλληλα πως στην Κύπρο υπάρχουν εξήντα τρεις περίπου χιλιάδες ΜμΕ, ως επί το πλείστον μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 92,6% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Επισημαίνοντας δε το γεγονός ότι κατά τελευταία δύο χρόνια δύο ως τρεις επιχειρήσεις την ημέρα οδηγούνται σε κλείσιμο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία εγγυητικού ταμείου μέχρι τον Σεπτέμβρη 2012 για διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη δημιουργία βιώσιμων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το προσδόκιμο ζωής, τη γήρανση του πληθυσμού και το ποσοστό ανεργίας. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για τη διαμόρφωση αγορών εργασίας οι οποίες να διευκολύνουν την εργασιακή κινητικότητα εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών.
Τονίζοντας ότι η οικονομική ύφεση δεν πρέπει να αναχαιτίσει την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι τόσο τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο +20, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών, όσο και η άμεση απειλή της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζουν την ανάγκη επίδειξης ισχυρότερης πολιτικής βούλησης προς επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την οριστικοποίηση μιας μετά-Κιότο δεσμευτικής Συνθήκης, μέχρι το 2015. Στο πλαίσιο δε αυτό χαρακτήρισε σημαντική την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων, της ενέργειας και της γης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Αφρική, οι οποίες, όπως ανέφερε, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και επισιτιστικής ασφάλειας. Πόσο δε μάλλον που η ενέργεια και οι υδάτινοι πόροι αποτελούν δυνητικές πηγές συγκρούσεων, επισήμανε.
Τέλος, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι η περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας του ΟΑΣΕ με τις χώρες-εταίρους του της Ανατολικής Μεσογείου στον οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα θα αυξήσει σημαντικά την προοπτική του οργανισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Ιδιαίτερα υπό το φως των ολοένα και πιο σημαντικών οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων κατά της ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, κατέληξε.