7/7/12

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή οπλιτών του 398 Τ.Π., στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, στην Ποταμιά 07/07/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.

Μαζευτήκαμε σήμερα στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους ηρωικούς μαχητές του 398 Τ.Π. που έδωσαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από το τραγικό καλοκαίρι του 1974.


Το 398 Τ.Π. που έδρευε στην Κυθρέα, στις 20 Ιουλίου 1974, πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, πήρε διαταγή και μαζί το 305 Τάγμα Επιστράτευσης επιτέθηκαν στον τουρκοκυπριακό θύλακα του Τζιάος, όπου και συνάντησαν σθεναρή αντίσταση. Από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου διεξήχθησαν σφοδρές μάχες. Ακολούθως και ενώ το Τάγμα βρισκόταν στο στάδιο της αναδιοργάνωσης για να ολοκληρώσει την επιθετική του προσπάθεια, δόθηκε διαταγή για κατάπαυση του πυρός.
Στις επόμενες πέντε με έξι μέρες συνεχίστηκε σποραδική ανταλλαγή πυρών ενώ το τάγμα κρατούσε σταθερά τις θέσεις του μέχρι τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου οπότε ισχυρή δύναμη τουρκικών στρατευμάτων, με μεγάλο αριθμό αρμάτων και υποστηριζόμενη από πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των θέσεων της εθνοφρουράς.
Ο διοικητής του 398 Τ.Π. Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπριτζολάκης διέταξε αμέσως τη σύμπτυξη του τάγματος, όμως, παρά τις προσπάθειες, ήταν ήδη πολύ αργά για μια οργανωμένη σύμπτυξη. Μέσα στο κλίμα που επικράτησε εικοσιπέντε ηρωικοί άνδρες του 398 Τ.Π. πέφτουν στο πεδίο της τιμής, άλλοι κατορθώνουν να διαφύγουν ενώ δεκατρείς αγνοούνται.
Τιμούμε σήμερα τους γενναίους του 398 Τ.Π. και ανακαλούμε το νόημα της θυσίας τους που παραμένει αδικαίωτη. Διότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο όπως διαμορφώθηκε το τραγικό καλοκαίρι του 1974, με την προδοσία, την εισβολή και την κατοχή. Οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας λεηλατούνται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον.
Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω της διχοτομικής αδιαλλαξίας και των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση. Πίσω από το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών επιδιώκεται το τελεσίδικο ναυάγιο των συνομιλιών και η προώθηση του λεγόμενου «σχεδίου Β», δηλαδή της αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.
Η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν θα μας κάμψει. Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό να μην το περιμένει κανείς. Και, βεβαίως, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή της πορεία.
Αυτή την περίοδο, με αφορμή την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Τουρκία και πάλιν εκτρέπεται. Απειλεί, προκαλεί, παρανομεί, συμπεριφέρεται με θράσος και αλαζονεία και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί. Η στάση της είναι απαράδεκτη. Και ως τέτοια απορρίπτεται από τους Ευρωπαίους εταίρους, δημιουργεί αρνητικό και ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα εναντίον της και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες.
Η Κυπριακή Προεδρία δεν επηρεάζεται. Εμείς θα ασκήσουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με υπευθυνότητα και σύνεση και θα συνεργαστούμε με καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να υπηρετήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ. Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε και με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την Κύπρο, το πρόβλημα θα είναι της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την ΕΕ.
Για την Κυπριακή Προεδρία έχει γίνει πολύ σοβαρή προετοιμασία και στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μια καλύτερη Ευρώπη, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η Κυπριακή Προεδρία να αναδείξει τη χώρα μας ως έναν μικρό αλλά αξιόπιστο και δημιουργικό εταίρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Άλλωστε η έναρξη της Προεδρίας μας έχει δώσει πειστικά δείγματα γραφής και έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ καθώς και από τους εταίρους μας.
Η Ευρώπη επιχειρεί να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση ενισχύοντας και βαθαίνοντας τους δεσμούς, τους θεσμούς, την ενότητα των κρατών και των λαών της. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι το κλειδί για το μέλλον της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Κύπρος αποτελεί παραφωνία, παραμένει στον αναχρονισμό της στρατιωτικής κατοχής και της βίαιης διχοτόμησης. Η Ευρώπη ζει και κινείται στον αστερισμό της ενότητας και της πολυπολιτισμικότητάς της που την θεωρεί πλούτο, ενώ η Τουρκία κρατά διαιρεμένη την Κύπρο και παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη διαίρεση, τη μισαλλοδοξία και με τους αναχρονισμούς του παρελθόντος.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό και να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης. Στόχος μας είναι μια ενωμένη Κύπρος σε μια ενωμένη Ευρώπη, ένα νησί της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου για όλους τους πολίτες του, παράγοντας σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή.
Παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε, διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, να υπερβούμε τις δυσκολίες και να δώσουμε μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής για τον λαό μας.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ηρώων του 398 Τ.Π. Τιμούμε και μνημονεύουμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία. Η θυσία τους λειτουργεί ως εθνική συνείδηση και καταμαρτυρεί το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, μια πατρίδα της ειρήνης, της συνεργασίας και της δημιουργίας για όλους τους ανθρώπους της, για μας, για τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.