3/7/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της ακαδημαϊκής χρονιάς 2011-2012 του Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου, στη Λευκωσία 03/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της ακαδημαϊκής χρονιάς 2011-2012 του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ). Το ΑΞΙΚ, από της ίδρυσής του, αποτελεί γέφυρα μεταξύ της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.
Ο δρόμος της ποιότητας είναι μονόδρομος για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά με τους άλλους τουριστικούς προορισμούς και να βγει από τον φαύλο κύκλο της φθίνουσας ποιότητας και ανταγωνιστικότητας. Η ποιότητα στην τουριστική εμπειρία είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξυπηρέτηση που προσφέρεται και την επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Τη ζεστασιά, τη φιλοξενία, τον τοπικό χαρακτήρα, τον επαγγελματισμό που πρέπει να βιώσει ο επισκέπτης σε κάθε στάδιο της παραμονής του στον προορισμό.
Η Κύπρος στο ξεκίνημά της ως τουριστικός προορισμός διακρινόταν για τα στοιχεία αυτά. Η φύση του Κύπριου, η πηγαία φιλοξενία, αλλά και ο επαγγελματισμός που επιδείχθηκε από τους εργοδότες και το προσωπικό της βιομηχανίας συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που συχνά αποκαλείται «το μικρό θαύμα» της Κύπρου.
Αυτά είναι στοιχεία που η τουριστική βιομηχανία επιβάλλεται να ανακτήσει καθώς αποτελούν τη λυδία λίθο για αναχαίτιση της φθίνουσας ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουρισμού. Το στοίχημα για την ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, είναι να αποδώσει την απαιτούμενη σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό της, στην ορθή στελέχωση των επιχειρήσεων με προσοντούχο προσωπικό, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων, αλλά και στη διασφάλιση συνθηκών ανέλιξης και ευημερίας τους.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζοντας τη σημασία του θέματος αυτού, επενδύει με μια σειρά πολιτικών και δράσεων για ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού ως κύριας παραμέτρου ποιότητας και βιωσιμότητας της βιομηχανίας, για διόρθωση των χρόνιων στρεβλώσεων και για καθιέρωση ενός πλαισίου ορθής ανάπτυξης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο προχώρησε στη σύσταση κλιμακίων για παρακολούθηση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, καταπολέμηση της παράνομης αδήλωτης εργασίας και αποτροπή της άνισης μεταχείρισης και δυσμενούς διάκρισης μεταξύ των Κύπριων, κοινοτικών και άλλων εργαζομένων στη βιομηχανία. Παράλληλα με την πάταξη της παρανομίας, το Υπουργείο επενδύει με καινοτόμες, δημιουργικές δράσεις στην ενθάρρυνση της βιομηχανίας για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της με την προσφορά πληθώρας σχεδίων και προγραμμάτων, αξιοποιώντας και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρω ενδεικτικά το συγχρηματοδοτούμενο Σχέδιο Χορηγιών για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, το οποίο προσφέρει το ΑΞΙΚ για ενθάρρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να επιμορφώσουν το προσωπικό τους κατά την περίοδο αναστολής, τα ποικίλα προγράμματα και σχέδια που προσφέρει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και το συγχρηματοδοτούμενο σύστημα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, το οποίο καλύπτει και τον τομέα των ξενοδοχείων και του τουρισμού.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώνει, επίσης, τις δυνάμεις του με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού κι όλους τους τουριστικούς και κοινωνικούς εταίρους, για την καθιέρωση εκείνου του πλαισίου πολιτικής που να διασφαλίσει την ορθή διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της ξενοδοχειακής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας.
Στη διαδικασία ανάδειξης του ανθρώπινου παράγοντα ως καθοριστικού στην πορεία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΑΞΙΚ ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας και εκπαίδευσης. Τον Μάιο του 2010 εγκρίθηκε το Στρατηγικό Πλαίσιο Λειτουργίας του ΑΞΙΚ, το οποίο καθορίζει τον ρόλο και την αποστολή του Ιδρύματος και θέτει τις προτεραιότητες για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. Το Υπουργείο στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τις προσπάθειες του ΑΞΙΚ για υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου για προώθηση Κοινού Προγράμματος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών του. Τα νέα προγράμματα θα προσφερθούν τόσο σε νεοεισερχομένους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και σε υφιστάμενο προσωπικό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στόχου της Διά Βίου Μάθησης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω λίγα λόγια στους φετινούς απόφοιτους του ΑΞΙΚ.
Αγαπητοί μου, είσαστε τα μελλοντικά στελέχη της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Σας συγχαίρω για τη συμπλήρωση των σπουδών σας και είμαι σίγουρη ότι θα αξιοποιήσετε όλα τα εφόδια που έχετε αποκτήσει φοιτώντας στο ΑΞΙΚ για να συμβάλετε κι εσείς με τη σειρά σας στην αναζωογόνηση του κυπριακού τουρισμού.
Σας εύχομαι κάθε προσωπική κι επαγγελματική επιτυχία.