18/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 18/07/2012

Από τις Προεδρίες που άσκησαν μικρά κράτη ως τώρα μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισημαίνοντας ότι η έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του, με τη συμμετοχή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, Γενικών Διευθυντών Υπουργείων και Λειτουργών που ασχολούνται με θέματα της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού συνεχάρη όλους για την έναρξη της Προεδρίας με μεγάλη επιτυχία, πρόσθεσε: «Tα σχόλια που ακούγονται από διάφορους Επιτρόπους, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από επικεφαλής διαφόρων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι θετικά και επαινετικά μέχρι τώρα και για το περιεχόμενο της δουλειάς που κάνουμε και για την οργάνωση.

Οργάνωσα πάρα πολλές εκδηλώσεις στα 40 τόσα χρόνια της δράσης μου και είμαι λίγο απαιτητικός σε ό,τι αφορά την οργάνωση, διότι πολλές φορές μια μεγάλη εκδήλωση μπορεί να κριθεί από τις λεπτομέρειες και τις πιθανές μικρές οργανωτικές αδυναμίες. Γιαυτό η παράκληση μου μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια – τα οποία ‘βγαίνουν’ από την καρδιά μου – είναι να προσέξουμε τις λεπτομέρειες είτε είναι Άτυπα Συμβούλια είτε είναι Επιτροπές είτε είναι σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και συνάξεις είτε είναι σχέσεις με άλλα Όργανα της ΕΕ, νομικά, εκτελεστικά, δικαστικά και θα οργανώσουμε εκδηλώσεις και συνάξεις όλων αυτών των Οργάνων στην Κύπρο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μόλις ξεκινήσαμε και θα κριθούμε και από τα αποτελέσματα της δουλειάς. Θα μου πείτε ‘τα αποτελέσματα εναπόκεινται στη δράση των προϊσταμένων και της Προεδρίας’. Αυτή είναι η μισή αλήθεια αυτή. Η άλλη μισή έχει να κάνει με τη σωστή οργάνωση και την προετοιμασία. Και η προετοιμασία δεν γίνεται απλώς από τους πολιτικούς προϊσταμένους, αλλά γίνεται από τους Γενικούς Διευθυντές, από Τμηματάρχες, από εκείνους που θα ασχοληθούν με τη λεπτομέρεια διαφόρων θεμάτων για να προετοιμάσουν και το κλίμα για πολιτικές αποφάσεις.

Ο κ. Μπαρόσο είπε δυο-τρεις φορές ότι ‘θέσατε μπροστά σας ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και αν από τα 8-10 ζητήματα που θέτετε, υλοποιήσετε τα δύο τουλάχιστον, τότε πρέπει να είστε πανευτυχείς και θα χαρακτηριστεί η Προεδρία σας ως μια πολύ πετυχημένη Προεδρία’. Εξαρτάται, βέβαια, ποια είναι τα δύο ζητήματα. Έχουμε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που είναι θέμα κλειδί για το άμεσο και το προσεχές μέλλον της ΕΕ, είναι ένας προϋπολογισμός από το 2013 μέχρι το 2020. Έχει τεράστια σημασία. Υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές απόψεις μεταξύ κρατών μελών, μεταξύ αυτών που προσφέρουν και αυτών που δέχονται βοήθεια, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών και εμείς έχουμε το καθήκον να τις συμβιβάσουμε, αλλά πάντοτε να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί διαμεσολαβητές.

Υπάρχουν σημαντικά άλλα ζητήματα, όπως είναι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η Αγροτική Πολιτική, η Κοινωνικο-οικονομική Πολιτική της Ένωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής της βαθιάς κρίσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ, και ειδικότερα η ευρωζώνη, πράγματα που είναι μπροστά μας και πρέπει να τα χειριστούμε.

Ξεκινήσαμε καλά, ακούμε επαινετικά σχόλια, αλλά επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε τέτοιου είδους σχόλια τον Δεκέμβρη, διότι μόλις αρχίσαμε. Έχουμε πάρα πολλές δουλειές να κάνουμε, όπως 180 συνάξεις, εδώ στην Κύπρο, άλλες στις Βρυξέλλες, άλλες στο Λουξεμβούργο, όπου θα προεδρεύουμε και αναλόγως θα ακούγονται και τα ανάλογα σχόλια».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι «είμαι πάντοτε στο πλευρό σας αν υπάρχει οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα να ασχοληθούμε από κοινού, διότι είμαστε στην ίδια ‘βάρκα’, στον ‘ωκεανό’ αυτή τη στιγμή και πρέπει να φτάσουμε σε ‘απάνεμο λιμάνι’. Είναι μια καλή Προεδρία ενός μικρού κράτους, απόδειξη ότι και τα μικρά κράτη μπορούν. Ελέχθη ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές Προεδρίες, αλλά καλές και κακές Προεδρίες. Και συνήθως, λόγω του φιλότιμου των μικρών κρατών να αποδείξουν ότι ‘είμαστε και εμείς εδώ και μπορούμε’, τα μικρά κράτη ασκούν καλές Προεδρίες. Θέλω να πιστεύω ότι από τις Προεδρίες που άσκησαν μικρά κράτη ως τώρα μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.