13/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις Κυπριακές Αερογραμμές 13/07/2012

Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές για περαιτέρω προώθηση της πολιτικής εξυγίανσης της εταιρείας και για να καταστεί αυτή βιώσιμη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος χρειάζεται τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «H πάγια θέση και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είχαν και έχουν ως στόχο τη στήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών (Κ.Α.). Τα τελευταία χρόνια έχουν ομολογουμένως γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της εταιρείας και της απαλλαγής από στρεβλώσεις και προβλήματα που για δεκαετίες συσσωρεύτηκαν στην εταιρεία. Προβλήματα, όπως ήταν η αγορά ζημιογόνων αεροπλάνων για την εταιρεία, η μαζική πρόσληψη ημετέρων που είχε εκτοξεύσει τον αριθμό των υπαλλήλων της εταιρείας, η ίδρυση εταιρείας που κόστισε στο δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια λίρες και που τελικά χρεοκόπησε, και διάφορες άλλες αποφάσεις που είχαν ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας της εταιρείας.

Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των Κ.Α. είχε προ τριών μηνών λάβει απόφαση με τρεις βασικούς άξονες:
Πρώτον, την εκπόνηση από την εταιρεία, σχεδίου αναδιάρθρωσης, δεύτερον, την αναζήτηση συνεργάτη στρατηγικού επενδυτή και τρίτον, την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτός ο άξονας εσυναρτάτο με την εκπόνηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στο οποίο η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με τις συντεχνίες, οι οποίες το αποδέχθηκαν πλην μίας Οργάνωσης.

Αναμέναμε από τα κόμματα να συστρατευθούν και να συνεργαστούν στην προσπάθεια διάσωσης των Κ.Α. Αντʼ αυτού, η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων πολύ φοβούμαστε ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει την εταιρεία σε κλείσιμο. Η απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων να θέσουν όρο για εφαρμογή πολιτικής ʽανοικτών ουρανώνʼ πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο πρωτίστως πολιτικό θέμα, από οικονομικής άποψης ουσιαστικά θα στραγγαλίσει τις Κ.Α.

Είναι γνωστό ότι οι Κ.Α. αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από την Τουρκία. Ένα θέμα το οποίο παράνομα θέτει η Τουρκία. Αυτό θέτει τις Κ.Α. σε δυσμενή θέση έναντι των άλλων εταιρειών που δεν είναι κυπριακές και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Οι ʽανοικτοί ουρανοίʼ θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα στον ήδη δυσμενή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι Κ.Α. και η εταιρεία θα οδηγηθεί στο κλείσιμο. Και αυτό το κλείσιμο θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τον τουρισμό και την απασχόληση, και όχι μόνο για την Κύπρο.

Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση του θέματος των Κ.Α. η πλειοψηφία των κομμάτων λειτούργησε με ακριβώς αντίθετο τρόπο από ό,τι πριν από μερικές βδομάδες όταν συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Νόμος για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Ενώ τότε τα ίδια κόμματα επιχειρηματολογούσαν ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι βραχίονες πολιτικής της εκτελεστικής εξουσίας στην περίπτωση των Κ.Α. ήρθαν να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία. Για αυτή την αντίφαση τα κόμματα πρέπει να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και να εξηγήσουν γιατί στη μια περίπτωση εφάρμοσαν άλλη προσέγγιση και στην περίπτωση των Κ.Α. μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Με αυτή τους την αντιφατική συμπεριφορά έχουμε την εντύπωση ότι τα κόμματα δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να διερωτηθούν για τις σκοπιμότητες που οδήγησαν σε τέτοιες αντιφατικές αποφάσεις.

Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου για τις Κ.Α., η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις Κ.Α. για περαιτέρω προώθηση της πολιτικής εξυγίανσης της εταιρείας και για να καταστεί αυτή βιώσιμη.
Η Κύπρος χρειάζεται τις Κυπριακές Αερογραμμές».