1/7/12

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 01/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Η πρώτη Ιουλίου 2012 είναι μια ιστορική μέρα για την πατρίδα μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει από σήμερα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Η ανάληψη του θεσμικού μας ρόλου, ως προεδρεύουσας χώρας, αποτελεί μεγάλη τιμή, αναγνώριση και καταξίωση.


Στόχος μας είναι να ασκήσουμε μια καθόλα επιτυχημένη, ευρωπαϊκή προεδρία. Η επιτυχής άσκηση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου αναντίλεκτα θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τη μελλοντική μας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο. Θα προσδώσει ακόμη περισσότερο κύρος στην Κύπρο, ιδιαίτερα μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή προεδρία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό και στρατηγικό αποθεματικό το οποίο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια εντός της Ένωσης.
Αποδεικνύουμε ότι η μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό Κύπρος, η ημικατεχόμενη Κύπρος, έχει τη θέληση και τις δυνάμεις να ορθώσει το ανάστημά της και να πρωταγωνιστήσει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Για τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα αποτελέσει κέντρο εξελίξεων και ζυμώσεων ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Έχουμε εδώ και αρκετό χρόνο εργαστεί αφιερώνοντας όλες μας τις δυνάμεις ως ένα αδιάσπαστο σύνολο, για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ανταπόκριση μας στις απαιτήσεις της Προεδρίας. Είμαστε πανέτοιμοι για τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική πρόκληση. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας. Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία, τεχνοκράτες και ολόκληρος ο λαός, ανεβάζουμε την Κύπρο ψηλότερα στην Ευρώπη.
Αναλαμβάνουμε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Συμμερίζομαι πλήρως την εκτίμηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο ότι η σημερινή κρίση που ταλανίζει την Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όσα οι λαοί της Ένωσης δημιούργησαν με μόχθο και θυσίες. Η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλες οικονομίες σημαντικών κρατών μελών έχουν κλυδωνιστεί.
Η σημερινή κατάσταση συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ταυτόχρονα συνιστά μια κορυφαία πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγές που πρέπει να γίνουν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μια πρόκληση που σχετίζεται με κρίσιμες επιλογές για το πώς οραματιζόμαστε το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι τα επόμενα χρόνια. Προκλήσεις που σχετίζονται με το πώς θα υλοποιήσουμε αυτό το όραμα. Με τη στρατηγική και τις πολιτικές μας.
Το σύνθημα της Κυπριακής Προεδρίας συμπυκνώνει τη σημερινή ανάγκη «Για μια καλύτερη Ευρώπη». Θα εργαστούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, για μια Ευρώπη που να βρίσκεται πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, ώστε να ανταποκρίνεται θετικά και αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της. Θα εργαστούμε για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Θα εργαστούμε για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με πρώτο το ζήτημα της ανεργίας. Για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Για μια Ευρώπη της ευημερίας. Μαζί, ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να επιτύχουμε.
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στην υλοποίηση ενός κορυφαίου εθνικού στόχου, του στόχου μιας επιτυχημένης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της πατρίδας και του λαού μας.
Βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της είναι η επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού μας συστήματος, ένεκα της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα υπογραμμίζουμε πως η προοπτική που με αποφασιστικότητα έχουμε δημιουργήσει για τον λαό μας, με την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αποτελεί τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη για την πατρίδα και τον λαό μας τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα δεν μπορεί να μας ξεστρατίσει από το όραμα για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα ισχυρότερη διεθνώς, με περισσότερο κύρος.
Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, οικοδομώντας μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.