1/6/12

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schul

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος
 
01/06/2012


Καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο τον Εξοχότατο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, τους αξιότιμους Προέδρους και Εκπροσώπους των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συνοδεία τους, με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Προέδρων. Χαιρετίζω την παρουσία στη σημαντική αυτή συνάντηση των Αρχηγών και Εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνω με ιδιαίτερη χαρά την παρουσία στην Κύπρο κάποιων εκ των παρόντων αξιωματούχων για δεύτερη φορά, σε διάστημα μόλις λίγων ημερών. Πέραν του θεσμοθετημένου πλαισίου αυτής της συνάντησης, η παρουσία σας στην Κύπρο αποτελεί ένδειξη του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιτρέψτε μου να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις που κρίνω ιδιαίτερης σημασίας, εν είδει εισαγωγής στη συζήτηση.

Εκλεκτοί Φίλοι,

Η ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που διανύει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένεκα της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση από την ίδρυσή της. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής απαιτεί τη συνένωση όλων των δυνάμεών μας προς υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια «Καλύτερη Ευρώπη». Μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, πιο δίκαιη, πιο συνεκτική και πιο αποτελεσματική. Μια Ευρώπη με περισσότερη διαφάνεια, πιο ορθολογιστική διακυβέρνηση και μεγαλύτερο διεθνές εκτόπισμα.

Ψυχή του κοινού μας οράματος είναι οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισότητα, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός. Η απάντηση στην κρίση δεν είναι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. Με κοινές δράσεις, με κοινές πρωτοβουλίες, με πολιτικές δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και ανάπτυξης, με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική συνοχή. Να πείσουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση των προβλημάτων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε αυτές τις αξίες και αρχές, καταβάλλοντας άοκνες προσπάθειες για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την ενότητα της χώρας μας, σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας. Η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που εγγυάται τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Επιλέγοντας το σύνθημα για μια «Καλύτερη Ευρώπη», η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει στην ουσιαστική συμβολή της στον χειρισμό καίριων για την Ευρωπαϊκή Ένωση θεμάτων, προς όφελος της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης, συναίνεσης και αποδοχής μιας δικαιότερης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών αποτελεί το εχέγγυο για περαιτέρω πρόοδο στο ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας: την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους μας. Την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις κυριότερες Κοινές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Κοινή Αγροτική Πολιτική, Πολιτική Συνοχής, Αλιευτική Πολιτική, Πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας- και στους τομείς της δικαιοσύνης και των κοινωνικών υποθέσεων, των μεταφορών, της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας, της νεολαίας, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων.

Η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012 και η ένταξη των νομίμων μεταναστών, όπως και η Ενεργειακή Πολιτική, αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαιτέρως δε για την Κύπρο. Σημειώνω ιδιαίτερα, στο σημείο αυτό, τη διεθνή αναγνώριση των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιο πρόσφατα δε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιθυμώ, επίσης, να τονίσω ότι η Κύπρος ασκεί τα δικαιώματά της αυτά, συμμορφούμενη πλήρως με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Η περαιτέρω ώθηση της πολιτικής της Διεύρυνσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και η εξέλιξη της ενταξιακής πορείας των υποψηφίων χωρών, αποτελεί επίσης σημαντική προτεραιότητα. Ειδικότερα όσον αφορά στην Τουρκία, η θετική προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής θα συνεχίσει να εδράζεται στις αποφάσεις, πρακτικές και διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Η πρόθεση για υλοποίηση μιας «θετικής ατζέντας» για την Τουρκία ουδόλως αναιρεί τη δέσμευση της χώρας αυτής για πλήρη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός εκάστου των κρατών μελών της. Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά πρόκληση για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η πολιτική της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας κατέχει εξέχουσα θέση στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Η δυνατότητα της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των πολύ καλών σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των γειτονικών της χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα υπό το φως των συνταρακτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, αποτελεί σημαντικότατο πλεονέκτημα για τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα πρέπει επαρκώς να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.

Θεωρώ, τέλος, ότι θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθώ στην κοινοβουλευτική διάσταση της Κυπριακής Προεδρίας. Ήδη, προ της έναρξής της, η Βουλή των Αντιπροσώπων φιλοξενεί πολυάριθμες διακοινοβουλευτικές συναντήσεις μεταξύ Επιτροπών της Βουλής και αντίστοιχων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπών Κοινοβουλίων άλλων κρατών μελών.

Στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, θα πραγματοποιηθούν οκτώ Διασκέψεις Προέδρων Επιτροπών ή Επιτροπών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Διάσκεψη των Προέδρων της COSAC και η πρώτη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των δύο προηγούμενων Διασκέψεων Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο αυτό διακοινοβουλευτικό πλαίσιο, με εποπτικό ρόλο στον διακυβερνητικό τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Η συμβολή του στον στόχο της ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη και μεταξύ αυτών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη βάση του Πρωτοκόλλου 1 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για τον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι αναμφίβολα πολύ ουσιαστική.

Στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν επίσης επισκέψεις Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπών Κοινοβουλίων άλλων κρατών μελών. Μετά δε τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας, η Βουλή θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, τον προσεχή Απρίλιο.

Ολοκληρώνοντας αυτή την εισαγωγή, επιθυμώ να τονίσω την πλήρη δέσμευση της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στον στόχο μιας επιτυχούς Κυπριακής Προεδρίας.

Σας καλωσορίζω με τιμή και θέρμη στην Κύπρο και σας εύχομαι μια παραγωγική και ευχάριστη παραμονή στη χώρα μας.