1/6/12

Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη Γενική Κυβερνήτη της Αυστραλίας


01/06/2012

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει την ευκαιρία στην Κύπρο να καταδείξει τις δεξιότητες και τις δυνάμεις της, είπε σήμερα η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας κα Κουέντιν Μπράις, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο.


Η κα Μπράις και σύζυγός της κ. Μάικλ Μπράις έφθασαν στο πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα, το οποίο απέδωσε τις δέουσες τιμές, και στη συνέχεια ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων. Στη συνέχεια η κα Μπράις κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ακολούθησε κατʼ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με την κα Μπράις και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες παρακάθισαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μάριος Ιερωνυμίδης και ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Αυστραλία κ. Γιάννης Ιακώβου.


Στη συνέχεια η κα Μπράις υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.


Ακολούθως, σε δήλωση του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μου για τη σημερινή επίσημη επίσκεψη της Γενικής Κυβερνήτη της Αυστραλίας στην Κύπρο. Καλωσορίζω θερμά την ίδια, τον σύζυγο και τα μέλη της αντιπροσωπείας.


Με την κα Μπράις είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων ιδιαίτερα στον αναδυόμενο για την Κύπρο τομέα της ενέργειας, τον περαιτέρω αναδυόμενο τομέα του τουρισμού και μίλησα επίσης και για το δώρο της φύσης που έχουμε ανεύρει, το φυσικό αέριο.


Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομική κρίση.


Η περίοδος κρίσης την οποία διανύουμε έχει μεν ως υπόβαθρο την οικονομία, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνίας από τις διεθνείς σχέσεις, στη φτώχεια, την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές, την κρίση αρχών και αξιών.


Απαιτούνται πολιτικές, οι οποίες να θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο. Χρειάζεται δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος, ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική, περιβαλλοντική ευαισθησία, έμφαση στην ανάπτυξη ως απαραίτητο εργαλείο για περισσότερη απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Η Αυστραλία μπορεί να μας δώσει πολλά διδάγματα προς αυτή την κατεύθυνση.


Ενημέρωσα, επίσης, τη Γενική Κυβερνήτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασα τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Αυστραλίας και την υποστήριξη της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και για τη φιλοξενία και τη θαλπωρή με την οποία περιβάλλεται η κυπριακή κοινότητα της Αυστραλίας, που αποτελεί απτή απόδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.


Τόνισα πως οι Κύπριοι μπορούν να διδαχθούν από την πείρα της Αυστραλίας σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων από την πολυπολιτισμικότητα σε αυτή τη χώρα.


Καλωσορίζω ξανά την κα. Μπράις στην Κύπρο εύχομαι ό,τι καλύτερο στην Κυβέρνηση και τον λαό της Αυστραλίας».


Από την πλευρά της η Γενική Κυβερνήτης είπε: «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη γενναιόδωρη υποδοχή της οποίας έτυχα από τη στιγμή που έφθασα στην όμορφη πατρίδα σας, χθες. Η επίσκεψη μου ακολουθεί την επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια πριν από ένα χρόνο.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έτυχε θερμής υποδοχής από τους Αυστραλούς ιδιαίτερα από την κυπρο-αυστραλιανή κοινότητα της Αυστραλίας.


Η Αυστραλία είναι τυχερή που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα εκπατρισμένων Κυπρίων στον κόσμο. Οι Κύπριοι της Αυστραλίας έχουν διακριθεί σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από την Αυστραλία.


Όπως ακριβώς οι λαοί μας μοιράζονται στενούς δεσμούς μεταξύ τους έτσι και η Αυστραλία και η Κύπρος απολαμβάνουν στενές σχέσεις ως μέλη της Κοινοπολιτείας.


Συμμεριζόμαστε τον σεβασμό για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και του κράτους δικαίου περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου.


Σήμερα επιβεβαίωσα στον Πρόεδρο Χριστόφια την ισχυρή και διαρκή στήριξη της Αυστραλίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


Τόνισα, επίσης, στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η Αυστραλία ελπίζει για μια θετική πρόοδο προς μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες. Ούτε αμφισβητούμε την ικανότητα των δύο πλευρών να πετύχουν μια συμφωνία που θα έχει ένα διαρκές όφελος για όλους τους Κύπριους.


Χαίρομαι διότι η Αυστραλία μπόρεσε να βοηθήσει την Κύπρο κατά τον πιο πρακτικό τρόπο με το να παρέχει απόσπασμα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας ως μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, αδιάλειπτα από το 1964. Είμαι περήφανη για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που οι αστυνομικοί μας, άνδρες και γυναίκες, έχουν προσφέρει.

Χαιρετίζω τον πρόσφατο διορισμό ενός Αυστραλού αξιωματούχου της Αστυνομίας με εμπειρία σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Κύπρου, ως ο ανώτερος αστυνομικός εκπρόσωπος εντός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


Εκφράζω, επίσης, τη χαρά και ικανοποίησή μου για το ότι η Κυβέρνηση της Αυστραλίας συνεχίζει να στηρίζει τον Κυπριακό Ακαδημαϊκό Διάλογο, ένα υποσχόμενο εγχείρημα ανεπίσημης διπλωματίας που ξεκίνησε από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη. Ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές δραστηριότητες και τη διακοινοτική συναντίληψη.


Σε δύο εβδομάδες από τώρα ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος θα συγκαλέσει ακόμη ένα γύρο διαλόγου, στη Λεμεσό, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις εργασίες της ομάδας.


Ευχήθηκα στον Πρόεδρο Χριστόφια κάθε επιτυχία για την πρώτη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό καθήκον και σημαντική πρόκληση, καθώς και μια εξαίρετη ευκαιρία να καταδείξει τις δεξιότητες και τις δυνάμεις της Κύπρου».