1/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στο Φεστιβάλ Παιδιού Πολιτιστικού Ομίλου Νέας Γενιάς Ορόκλινης
 
01/06/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετήσω την όμορφη αυτή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο παιδί. Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, τον Πολιτιστικό Όμιλο Νέα Γενιά, για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του, που καταδεικνύει τον σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο που οι πολιτιστικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν και την κοινωνικού χαρακτήρα συμβολή που πρέπει να έχουν στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλους τους τομείς.

Η πολύχρονη δράση του Ομίλου σας ακριβώς αυτό αναδεικνύει. Με πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες ο Πολιτιστικός Όμιλος Νέα Γενιά, στοχεύει στη δημιουργία υποδομής για υγιή απασχόληση των νέων της κοινότητας της Βορόκλινης και ταυτόχρονα, στην καλλιέργεια, προβολή και προώθηση των ηθών και εθίμων του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι μια άριστη ευκαιρία για όλους να εκτιμήσουμε τη σημασία που τα παιδιά έχουν στη ζωή και στην καθημερινότητα της οικογένειας, της κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας μας. Την ημέρα αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε τα παιδιά για τη χαρά που μας προσφέρουν σήμερα και την ελπίδα που μας υπόσχονται για το αύριο.
Ως πολιτεία έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας απολαμβάνουν ευημερία σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους και ότι τα δικαιώματά τους τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και προστασίας. Αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας και στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που πρώτες υπέγραψαν και κύρωσαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1989. Αυτή η Σύμβαση, ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο, νομικά δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών και η εφαρμογή της διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα ζωής, ονόματος, εθνικότητας, γλώσσας, πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας, συμβίωσης με τους γονείς τους, το δικαίωμα συμμετοχής σε θέματα που τους αφορούν, και πολλά άλλα.

Πέρα τούτου, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στην προώθηση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που ξεκίνησε πέρσι το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, με τίτλο «Ένα στα Πέντε». Ο τίτλος της εκστρατείας, πέρα από συμβολικός, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη σήμερα είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Χτίζοντας μια Ευρώπη Για και Με τα Παιδιά», το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και την προστασία τους από τη βία. Για το ίδιο θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρόσφατα υιοθετήσει Οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, το οποίο θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό.

Για την Κυβέρνηση, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της οικογένειας, είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας. Μέλημα μας είναι κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα και να τα διαπαιδαγωγήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν σωστές και ισορροπημένες προσωπικότητες, χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία. Μέριμνά μας, παρά τις σοβαρές πιέσεις που ασκούνται στα δημόσια οικονομικά, είναι να είμαστε δίπλα στα παιδιά και στην οικογένεια, μέσω σύγχρονης πολιτικής και έμπρακτης αρωγής και στήριξης.

Είναι γι’ αυτό που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει ενισχύσει υφιστάμενες πολιτικές κοινωνικής στήριξης για τις γυναίκες και τη μητρότητα και έχει προβεί στην εισαγωγή νέων μέτρων που αποσκοπούν πρώτιστα, στην ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και στην αποτελεσματική συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το Υπουργείο εφαρμόζει ένα πλέγμα πολιτικών και μέτρων που σχετίζονται με την οικογένεια και αφορούν στην παροχή επιδομάτων και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, στη συμβουλευτική στήριξη των οικογενειών, αλλά και λειτουργία σειράς προγραμμάτων για την επαρκή φροντίδα και αποτελεσματική προστασία των παιδιών. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, βελτιώθηκε η νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας, ενώ εισήχθη σχέδιο για επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών για το αδρανές γυναικείο εργατικό δυναμικό που εντάσσεται στην απασχόληση.

Καταλυτικό στην κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης στα θέματα που άπτονται του παιδιού, είναι και το ίδιο το έργο που επιτελείται από τους γονείς και τους διάφορους εθελοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει και στηρίζει τη συνδρομή αυτή, παρέχοντας οικονομική και τεχνική βοήθεια προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Εθελοντικές Οργανώσεις για τη λειτουργία προγραμμάτων που αφορούν στη φροντίδα και στην προστασία των παιδιών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το 2011, ποσό ύψους περίπου €3.200.000 δόθηκε για τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών.

Πρόσθετα, η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας και εμπράκτως την υψηλή θέση που η ευημερία των παιδιών κατέχει στις πολιτικές της, έχει εντάξει στις προτεραιότητές της κατά την περίοδο άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, την ευζωία των παιδιών, ως έναν από τους βασικούς της στόχους στην προσπάθεια για ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η Κύπρος θα προσπαθήσει ώστε το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμπεράσματα στον τομέα της ευημερίας των παιδιών.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για προώθηση, κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών. Τα παιδιά δικαιούνται να ζουν σε ένα ειρηνικό, ασφαλές και υγιές περιβάλλον για να βιώσουν με αξιοπρέπεια τα παιδικά τους χρόνια. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά της κοινωνίας μας, αλλά και σε όλα τα παιδιά, να τα προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο και να σταματήσουμε κάθε μορφής βία που υφίστανται.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά της Κύπρου η μεγαλύτερη υποχρέωση και ευθύνη μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας, έτσι ώστε ελεύθερα και ενωμένα όλα τα παιδιά της Κύπρου να ζουν, να δημιουργούν, να ευημερούν στον τόπο τους.

Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους της Υπουργού, ο Ανδρέας Θεοδούλου Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Νέας Γενιάς Ορόκλινης.