1/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή έναρξης της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων, στη Λευκωσία

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την έναρξη της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111, η οποία θα διασφαλίσει περαιτέρω το δικαίωμα του παιδιού στην πρόσβαση υπηρεσιών στήριξης και προστασίας. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές οντότητες με ανάγκες και δικαιώματα.

Το πολυτιμότερο που χρειάζεται ένα παιδί είναι η συναισθηματική στήριξη πέρα από την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ τον «Σύνδεσμο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια» καθώς και την Οργάνωση «Hope for Children» για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τα παιδιά και τους έφηβους, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την υλοποίηση δράσεων υπέρ των παιδιών και εφήβων, που είναι οι μελλοντικοί πολίτες της κοινωνίας μας.

Η ευρωπαϊκή γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111 λειτουργεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο αριθμό. Για την Κύπρο είναι μια νέα συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους.

Στη γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111 μπορεί ένα παιδί ή έφηβος να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία στα παιδιά και στους έφηβους να συζητήσουν όλα τα προβλήματά τους. Ενθαρρύνονται να μην διστάσουν να τηλεφωνήσουν αν έχουν ανησυχίες για το μέλλον τους, αν βρίσκουν δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς τους, ή τους φίλους τους, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό των γονιών, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα στο σχολείο ή αν απλώς νιώθουν φοβισμένοι.

Όταν ένα παιδί είναι μόνο, κάθε πρόβλημα, κάθε δυσκολία μοιάζει αξεπέραστη. Με τη στήριξή του από κάποιον ειδικό, μπορούν ανεπιφύλακτα να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την κάθε περίπτωση. Είμαι βέβαιη ότι πίσω από κάθε γραμμή 116 111 υπάρχει κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για το παιδί και τον έφηβο. Με ένα τηλεφώνημα δίδεται αυτόματα η πρόσβαση σε οποιοδήποτε παιδί και έφηβο, χωρίς διακρίσεις, να αποταθεί σε ειδικούς σύμβουλους ψυχικής υγείας. Η δυνατότητα της ανωνυμίας μειώνει την επιφυλακτικότητα των παιδιών και εφήβων να μοιραστούν προσωπικά τους θέματα.

Η διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών είναι θεμελιώδης αξία που αναγνωρίζεται και προωθείται από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, στηρίζει και επιβραβεύει τέτοιου είδους προγράμματα, τα οποία ενισχύουν τον αγώνα της πολιτείας στην παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στηρίζουν την εθελοντική πρωτοβουλία και ενθαρρύνουν τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών μέσα από το Σχέδιο Επιχορήγησης. Η παροχή της κρατικής χορηγίας στοχεύει στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής δραστηριότητας στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αποκέντρωση, στην καλύτερη ευελιξία και πολυμορφία των υπηρεσιών, στη μείωση των δημόσιων δαπανών αλλά πάνω απ’ όλα στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Στα πλαίσια του προαναφερόμενου Σχεδίου, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια έλαβε το 2011 επιχορήγηση ποσού ύψους €119.000.

Τα Ηνωμένα Έθνη στην Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στις Διεθνείς Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα διακήρυξαν και συμφώνησαν ότι καθένας δικαιούται να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναφέρονται σε αυτές, χωρίς καμία απολύτως διάκριση ιδίως εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεών του, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, της περιουσίας, της γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης. Η δική μας ευθύνη είναι η πιστή εφαρμογή αυτών των αρχών.
Στη βάση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την οποία η Κύπρος έχει υπογράψει και κυρώσει με σχετικό νόμο, ανατρέπεται η παραδοσιακή αντίληψη που προσεγγίζει το παιδί αποκλειστικά και μόνο ως έναν μη ολοκληρωμένο ενήλικα και θεμελιώνεται μια νέα θεώρηση της παιδικής ηλικίας. Κατοχυρώνεται με αυτόν τον τρόπο το παιδί ως ξεχωριστή οντότητα και ως φορέας δικαιωμάτων. Η παιδικότητα του είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική περίοδος της ζωής του και όχι απλώς ένα στάδιο προπαρασκευής για την ενήλική ζωή.

Η προστασία και ευημερία των παιδιών και εφήβων αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Έχουμε όλοι ευθύνη να προστατέψουμε την ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού, αποτρέποντας την έκθεσή της σε οποιουσδήποτε ηθικούς, ψυχολογικούς και φυσικούς κινδύνους, διασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές, ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον για μια ομαλή ανάπτυξη και ενσωμάτωση των παιδιών ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία μας.

Επιθυμώ για ακόμη μια φορά να σας συγχαρώ θερμά για τις προσπάθειές σας και για την υλοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής 116 111 για τα παιδιά και τους έφηβους στην Κύπρο και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη λειτουργία της, αλλά και γενικότερα, στις μελλοντικές σας δράσεις.