21/6/12

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τίτλο "2012 Trafficking in Persons Report" 21/06/2012

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ο Εθνικός Συντονιστής των προσπαθειών για την καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας προσώπων, εκφράζει την απογοήτευσή του για τα πορίσματα της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τίτλο "2012 Trafficking in Persons Report", που καλύπτει την περίοδο αναφοράς 1η Απριλίου 2011 - 31η Μαρτίου 2012.
Το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να επαναβεβαιώσει ότι κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη όταν αυτή επιτρέπει μια γόνιμη διαβούλευση που οδηγεί σε περαιτέρω βελτιώσεις. Παρόλο που η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι η Κύπρος καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, ουσιαστικά ακυρώνει όλα τα βήματα προς τα εμπρός που η Κύπρος έχει σημειώσει για αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Με την τοποθέτηση της Κύπρου για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κατηγορία Tier 2 Watch List, η έκθεση αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει αποτελεσματικάμέτρα κατά της εμπορίας προσώπων κατά την περίοδο αυτή.
Για παράδειγμα, στην έκθεση του προηγούμενου έτους, η Κύπρος κατηγορείται για ανεπαρκή αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων και επιεικείς ποινές. Στη φετινή έκθεση, παρόλο που αναφέρεται η αύξηση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων, δύο εκ των οποίων οδήγησαν σε σημαντικές ποινές, τα εν λόγω αποτελέσματα δεν θεωρούνται αρκετά για να αποδείξουν τις ειλικρινείς προσπάθειες της Κύπρου, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία τους. Η έκθεση παραγνωρίζει ακόμα τη σημασία των διαφόρων εκπαιδευτικών σεμιναρίων που συνδιοργανώθηκαν με διεθνείς οργανισμούς και χώρες προέλευσης αλλά και πολλές άλλες δράσεις που υλοποιήθηκαν. Το γεγονός είναι πως συνεχίζουμε με αφοσίωση την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης 2010-2012, αρκετές δράσεις του οποίου έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται επίσης με απογοήτευση ότι η έκθεση, σε κάποιες περιπτώσεις, καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία βασίζονται κυρίως σε πληροφορίες που παρέχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), χωρίς να παρέχει πειστικά επιχειρήματα ότι έχει διεξαχθεί οποιαδήποτε εις βάθος έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση εκτιμά, στηρίζει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την εμπλοκή στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων των ΜΚΟ, μερικές από τις οποίες εμπλέκονται θεσμοθετημένα στην ανάπτυξη πολιτικών κατά της εμπορίας προσώπων.
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα μας παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων παραμένει μία από τις προτεραιότητές μας και είμαστε της άποψης ότι αν και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα, τουλάχιστον κατά τα τελευταία χρόνια. Για τον σκοπό αυτό η Κύπρος είναι σε στενή συνεργασία με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο καθώς και με άλλους οργανισμούς και όργανα της ΕΕ.