5/6/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Αρχείου του ΡΙΚ 05/06/2012

Κυρίες και κύριοι,

Είναι με χαρά και μεγάλη ικανοποίηση, που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να εγκαινιάσω το νέο κτήριο του αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το έργο αυτό συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του συνολικού χώρου των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος και αποτελεί σημείο αναφοράς στον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο της Κύπρου. Αποτελεί την απάντηση σε μια μεγάλη ανάγκη της εποχής μας: να διαφυλαχθεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όπως έχει οπτικοακουστικά καταγραφεί από το ΡΙΚ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.
Ο σχεδιασμός των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων έγινε με κεντρικό γνώμονα τη διασφάλιση σύγχρονων συνθηκών προστασίας και ασφάλειας του αρχειακού υλικού που έχει συγκεντρώσει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησής του.

Παράλληλα, στα πλαίσια του σχεδιασμού του κτηρίου, λήφθηκαν υπόψη όλες εκείνες οι παράμετροι, οι οποίες διασφαλίζουν τη λειτουργική αλλά και καλλιτεχνική αξία ενός έργου. Είμαι βέβαιος ότι το έργο αναγνωρίζεται ήδη ως ιδιαίτερα σημαντικό στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον του τόπου μας. Η καλλιτεχνική ευαισθησία του έργου αντικατοπτρίζεται τόσο με το σημειολογικό συμβολισμό της απόκρυψης του «αρχείου» στο εσωτερικό του λόφου, κατά το παράδειγμα των αρχαίων ελληνικών ταφικών μνημείων, όσο και με την χρησιμοποίηση ενδημικής κυπριακής χλωρίδας στη φύτευση του λόφου.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Αρχείου έχουν υιοθετηθεί πρόνοιες που διασφαλίζουν τις ειδικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για τις διαφορετικές κατηγορίες αρχειακού υλικού, τον ορθό κλιματισμό όλων των χώρων και την απαιτούμενη προστασία των αρχειακών χώρων.

Η συνολική δαπάνη για το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, ανέρχεται σε €4.9 εκ. και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της βούλησης του κράτους να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποτελεί ακόμα ένα έργο από τα πολλά που τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει στηρίξει σε μια προσπάθεια να δώσει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη και αντίβαρο στην οικονομική ύφεση που έχει επιφέρει η πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το αρχείο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές ιστορικές στιγμές του λαού μας όπως είναι οι κοινωνικοί αγώνες, οι αγώνες κατά της αποικιοκρατίας για ελευθερία, η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας
, τα γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και η Αντίσταση, η βάρβαρη τουρκική εισβολή και η κατοχή. Περιλαμβάνει υλικό από τη διεθνή παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πορεία μας προς στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που αποτελούν αποδείξεις για τη δυνατότητα του λαού μας να δημιουργεί και να μεγαλουργεί.
Κάθε λαός χρειάζεται να μελετά και να εξετάζει την πορεία του διαμέσου του χρόνου. Ένας λαός που δεν μελετά και δεν παραδειγματίζεται από την ιστορία, είναι καταδικασμένος να μην μαθαίνει από τα λάθη του και διακινδυνεύει την επανάληψή τους. Ένας λαός που δεν σέβεται το παρελθόν, δεν θα μπορέσει ποτέ να βάλει γερές βάσεις για το μέλλον. Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές τη δυνατότητα της μελέτης των καταγραφών του χθες και του σήμερα του κοινωνικού γίγνεσθαι του τόπου μας. Αυτό αποτελεί επιβεβλημένο καθήκον προς αντιμετώπιση των προσπαθειών παραχάραξης της ιστορίας.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα καταβάλλεται από συγκεκριμένους κύκλους μια συνειδητή προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονής ιστορίας μας.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη προδοσία, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αναβίωση του φασισμού μέσα από τα ιδεολογήματα τα οποία τον εξέθρεψαν.
Σήμερα παραδίνουμε στην κυπριακή κοινωνία ένα έργο ζωντανό, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό χώρο αναζήτησης, έρευνας, αμφίδρομης πληροφόρησης, δημιουργίας και εκδηλώσεων για τον δημοσιογραφικό κόσμο, τους ιστορικούς ερευνητές, τους φοιτητές και τους δημιουργούς του πνεύματος και της τέχνης στον τόπο μας.

Το ψηφιακό σύστημα, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία
, θα μετατρέψει το αρχείο του ΡΙΚ σε ένα ισχυρό μέσο για εύκολη και γρήγορη προσβασιμότητα. Κύριος στόχος του συστήματος είναι η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του υλικού για εμπλουτισμό των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ ή άλλων εκπομπών ενημέρωσης, αλλά και η πρόσβαση στην οπτικοακουστική κληρονομιά του τόπου μας από το σύνολο της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση μας θεωρεί ως εξαιρετικά σημαντικό το πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το έργο αυτό είτε πρόκειται για έγκυρη ενημέρωση, ψυχαγωγία ή εκπαίδευση αποτελεί κοινωνική προσφορά μακριά από τα πιεστικά οικονομικά συμφέροντα που πολλές φορές καθορίζουν το περιεχόμενο της σύγχρονης μορφής μαζικής ενημέρωσης.

Έχουμε διαχρονικά στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχουμε υπερασπισθεί το δικαίωμα τους για απρόσκοπτη εκτέλεση του λειτουργήματος τους. Την στήριξη αυτή την έχουμε εκφράσει έμπρακτα μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος ένεκα της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομική κρίσης. Την έχουμε εκφράσει και ενάντια σε πολιτικές
, οι οποίες είχαν και έχουν ως στόχο τη φίμωση, την υπόσκαψη και την ποδηγέτηση του ΡΙΚ και του έργου του. Ο κάθε πολιτειακός αξιωματούχος, ο κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ασκεί κριτική στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Άλλο είναι όμως η άσκηση κριτικής και η έκφραση διαφωνιών και άλλο η προσπάθεια εκφοβισμού με στόχο την ποδηγέτηση, ιδιαίτερα όταν γίνεται με απειλές για ιερά εργασιακά δικαιώματα των λειτουργών του Ιδρύματος, αγγίζοντας τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας. Θα εξακολουθήσουμε, λοιπόν, να βαδίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε. Σταθεροί συμπαραστάτες στην προσπάθειά σας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά σας. Η κοινωνία η ίδια επικροτεί το έργο σας και αυτό φαίνεται από την αυξημένη εκτίμηση και εμπιστοσύνη της οποίας απολαμβάνουν τα προγράμματα του ΡΙΚ.
Οι προκλήσεις σήμερα για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου εξακολουθούν να είναι μεγάλες και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά. Ήδη το υφιστάμενο Συμβούλιο έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό το νοικοκύρεμα των οικονομικών του ΡΙΚ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες. Σημαίνει όμως ότι έχει επιτευχθεί αισθητή βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Το ΡΙΚ είναι σήμερα αντιμέτωπο με τη μεγάλη πρόκληση της κάλυψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ως ο επίσημος κρατικός Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Υποδοχής. Το ΡΙΚ θα συμβάλει σημαντικά ώστε να επιτύχουμε στον κορυφαίο εθνικό στόχο να ασκήσουμε επιτυχημένα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μια αποστολή, που Συμβούλιο και εργαζόμενοι στο ΡΙΚ είμαι βέβαιος ότι θα φέρετε εις πέρας με επιτυχία, κάτι που αναμφισβήτητα, θα αποτελέσει ένα ιστορικό και ξεχωριστό κεφάλαιο για το αρχείο του ΡΙΚ.

Ποτέ να μην ξεχνούμε ότι τόσο το ίδιο το ΡΙΚ όσο και το αρχείο του, είναι απόκτημα και περιουσία ολόκληρου του Κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω τις εγκαταστάσεις του νέου αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Καλορίζικο και κάθε επιτυχία στο ΡΙΚ!