5/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Λάρνακας 05/06/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 5 μ.μ.

Κάθε φορά που μια αθλητική εγκατάσταση παραδίδεται στην κοινωνία δίδεται η ευκαιρία σε όλους εμάς να συνειδητοποιούμε ότι προστίθεται ακόμα ένα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αναβάθμιση και βελτίωση της αθλητικής υποδομής στον τόπο μας.
Μιας υποδομής που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά και με συγκεκριμένους μακροχρόνιους στρατηγικούς σχεδιασμούς. Αυτοί οι σχεδιασμοί καλούνται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας μας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα αρχίζοντας από τον μαζικό και κοινωνικό αθλητισμό, τον αθλητισμό εξειδικευμένων ομάδων και καταλήγοντας στον αγωνιστικό αθλητισμό και τον αθλητισμό ψηλών επιδόσεων.

Παράλληλα σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς έχουμε προσθέσει τις προσπάθειες μας για ανάπτυξη και υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων του αθλητικού τουρισμού.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι σχεδιασμοί του αθλητικού τουρισμού πέραν από τα αυτονόητα ευεργετικά του αποτελέσματα στον οικονομικό και τουριστικό τομέα
, θα προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στην πρόοδο του αθλητισμού μας φέρνοντας το δικό μας αθλητισμό σε άμεση επαφή και σχέση με ψηλά πρότυπα άλλων χωρών.
Σε αυτό τον τομέα εντάσσεται και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί υψηλού επιπέδου διεθνείς διοργανώσεις, όπως είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής, που είχαμε την τιμή και τη χαρά να διεξαχθεί πριν λίγες μέρες.


Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας είναι μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση με εξοπλισμό διεθνών προδιαγραφών, που αναβαθμίζει κατακόρυφα την αθλητική μας υποδομή. Είναι ένα πραγματικό αθλητικό στολίδι για την Επαρχία Λάρνακας, αλλά και για τον Κυπριακό αθλητισμό γενικότερα. Το συνολικό κόστος κατασκευής του Σκοπευτηρίου ανέρχεται σα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο καταβλήθηκε με κρατική χορηγία, μέσα από τους σχεδιασμούς του ΚΟΑ
. Υπομισθώθηκε από τον Σκοπευτικό Όμιλο Λάρνακας που θα το διαχειρίζεται.
Η αποπεράτωση και παράδοση του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου και η επικείμενη κατασκευή του Πολυκέντρου Νεολαίας, καθιστούν τη Λάρνακα κεντρικό πνεύμονα του αθλητισμού, της νεολαίας και όχι μόνο. Είναι δύο μεγάλα έργα που θα δώσουν ώθηση στον αθλητισμό μας, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού αθλητισμού και του
αθλητικού τουρισμού.
Είναι τομείς στους οποίους αυτή η Κυβέρνηση δίνει ξεχωριστή σημασία, αφού τα οφέλη θα είναι σημαντικά και πολύπλευρα για τον τόπο μας. Δείχνουμε επίσης την έγνοια και το ενδιαφέρον μας για ποιοτική αναβάθμιση της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης
.
Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι ανάμεσα στα καλύτερα της Μέσης Ανατολής και σίγουρα θα αποτελεί πόλο έλξης για τη διεθνή σκόπευση.

Με κορυφαίες εκδηλώσεις όπως ήταν πρόσφατα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκοποβολής
, οριοθετούνται η πορεία και η ανάπτυξη του δημοφιλούς αθλήματος της σκοποβολής. Οι Αγώνες αυτοί αποτέλεσαν επίσης το καλύτερο κριτήριο ετοιμότητας των Σκοπευτών, εν όψει της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου εναποθέτουμε σημαντικές ελπίδες για διάκριση της Κύπρου στο άθλημα της σκοποβολής.
Τα τελευταία χρόνια οι σκοπευτές μας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ανέβασαν τη χώρα μας στο ψηλότερο σκαλοπάτι του παγκόσμιου στερεώματος και η Κυπριακή Σκοποβολή είναι τώρα μια υπολογίσιμη και αναγνωρισμένη δύναμη διεθνώς, και ο στόχος κατάκτησης Ολυμπιακού μεταλλίου είναι εφικτός. Στους σκοπευτές μας, καθώς και σε όλους τους αθλητές μας που θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στην επικείμενη Ολυμπιάδα του Λονδίνου, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία. Η συμμετοχή της Κυπριακής ομάδας σε ακόμα μια Ολυμπιάδα αντανακλά πλέον την πολυεπίπεδη ανάπτυξη του αθλητισμού μας τα τελευταία χρόνια, απότοκο των σχεδιασμών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Οργανισμού με τις Ομοσπονδίες και τους αθλητές μας.
Η Κυβέρνησή μας αποδίδει ξεχωριστή σημασία στην πρόοδο και ανάπτυξη του αθλητισμού του τόπου μας. Οι σχεδιασμοί που καταρτίζονται έχουν την υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη της Πολιτείας. Μια σειρά σχεδιασμών εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν σκοπό να προσφέρουν και πραγματικά προσφέρουν μια σημαντική επάρκεια σε αθλητικούς χώρους στην αθλούμενη νεολαία μας. Παράλληλα και με στοχευόμενες κινήσεις προωθούμε την ουσιαστική ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού μαζικού αθλητισμού, όσο και του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων.

Μια από τις βασικότερες πρόνοιες της αθλητικής πολιτικής της Κυβέρνησης μας, είναι να δώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε ο πολίτης, ανεξάρτητα ηλικίας ή φύλου, να ασχοληθεί με την άθληση, με βασικό στόχο την υγεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Λευκής Βίβλου, καθορίζει σαφέστατα, ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν προγράμματα με στόχο την υγεία των πολιτών. Προγράμματα για άρτια προετοιμασμένους πολίτες και για αυτό είναι με ικανοποίηση που αναφέρουμε ότι είμαστε σε ένα αρκετά προχωρημένο επίπεδο, όσον αφορά
την πλήρη υλοποίηση τους.
Όραμα της Κυβέρνησής μας, είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη του υπόβαθρου του μαζικού αθλητισμού, καθώς και των προγραμμάτων του κοινωνικού αθλητισμού.

Η στήριξη του Κυπριακού Αθλητισμού από την Πολιτεία μέσω του ΚΟΑ υπήρξε απλόχερη μέσα σε τρομερά δύσκολες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες
. Καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια ο αθλητισμός στον τόπο μας να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο, με στόχο την υγεία των πολιτών, για αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό αθλητισμό, χωρίς βέβαια να υποβαθμιστεί ο αγωνιστικός αθλητισμός που αποτελεί τη βιτρίνα μας στον διεθνή αθλητικό χώρο.
Το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κυπριακού Αθλητισμού, το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μέσα από τους προϋπολογισμούς του ΚΟΑ, είναι άμεσα συνυφασμένο και ταυτισμένο με την ευρωπαϊκή μας πορεία. Προϋποθέτει επίσης περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών προγραμμάτων αθλητικής ενασχόλησης, αλλά και έργων.

Δημιουργήθηκαν έργα υποδομής και αναβαθμίστηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Μπορούμε να πούμε ότι όλα τα αθλήματά μας απέκτησαν τη δική τους στέγη.

Για την ολοκλήρωση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, πρέπει να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σκοπευτικού Ομίλου Λάρνακας, στους Αρχιτέκτονες, στον Εργολάβο και γενικά σε όλους όσοι εργάστηκαν για να παραδοθεί αυτή η σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση.

Τελειώνοντας, σας διαβεβαιώνω ότι η συμπαράσταση της Κυβέρνησης, αλλά και η δική μου προσωπικά είναι δεδομένη, με απώτερο στόχο να ανεβάσουμε τον αθλητισμό μας στο ψηλότερο βάθρο.