2/6/12

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με θέμα την Εσωτερική Διακυβέρνηση 02/06/2012

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, η πορεία προς την ολοκλήρωση της διακυβέρνησής σας αφήνει – μπορούμε να πούμε – ένα στίγμα στην Κύπρο που αφορά στο θέμα της τραγωδίας του Μαρί. Σας έχουν καταλογιστεί πάρα πολλά και τις μέρες εκείνες και όσες ακολούθησαν και από μέρους της αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο και το γεγονός ότι υπήρξε ένα πόρισμα ερευνητικής επιτροπής, την οποία εσείς επιλέξατε, εσείς διορίσατε, το περιεχόμενο του οποίου όμως δεν το αποδεχθήκατε, το αμφισβητήσατε ως προς την εγκυρότητα του και αφορούσε στην ουσία κριτική στους χειρισμούς που είχατε κάνει για το θέμα της όλης ιστορίας με το φορτίο τότε. Δεδομένου ότι αποχωρείτε από την προεδρία της Δημοκρατίας, και με απόσταση χρόνου πλέον, αποτιμώντας τα γεγονότα εκείνα, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Δημήτρης Χριστόφιας νιώθει, σκέφτεται ότι θα έπρεπε να κάνει διαφορετικούς χειρισμούς πριν ή μετά.
Απάντηση: Θέλω να τονίσω ότι πραγματικά λυπάμαι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά θέλω να πω με παρρησία - ακόμη δεν μίλησα - ότι δεν είναι δική μου ευθύνη η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δίπλα στο πόρισμα του κ. Πολυβίου υπάρχουν και τα πορίσματα της Αστυνομίας τα οποία στηρίζει σε καταθέσεις ανθρώπων που ήταν παρόντες, για να μην πω ήταν και συμπρωταγωνιστές ή κομπάρσοι σε αυτή την υπόθεση έκρηξης στο Μαρί. Και τα στοιχεία που δίνει η Αστυνομία είναι εντελώς, μα εντελώς διαφορετικά για τις ευθύνες που αφορούν την έκρηξη και τον θάνατο των ανθρώπων. Θέλω να μείνω ως εδώ. Θα έρθει η ώρα που θα τα πω και εγώ έξω από τα δόντια διότι έχω επιδείξει ιώβεια υπομονή, πραγματικά να υβριστώ, να λοιδορηθώ, να προπηλακιστώ, να ακούσω και να δω πράγματα τα οποία δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία να απευθύνονται σε εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μένω ως εδώ με πολύ σεβασμό στους ανθρώπους που έφυγαν. Αλλά την ίδια ώρα δεν νιώθω ένοχος και θέλω να σας παραπέμψω και στην τελευταία δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος τόνισε ότι καμία ποινική ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φέρει. Την ηθική ευθύνη την έχω αναλάβει διότι όταν γίνεται κάτι σε μια χώρα εκείνος ο οποίος είναι υπεύθυνος να κυβερνήσει, που έχει τον πρώτο λόγο άμεσα ή έμμεσα φέρει ευθύνη. Έχουν γίνει πολλά δυστυχήματα σε πάρα πολλές χώρες, και τέτοιος πόλεμος εξοντωτικός δεν ξεσηκώθηκε ενάντια σε κανένα Πρωθυπουργό και σε κανένα Πρόεδρο. Αυτά προς το παρόν. Επαναλαμβάνω, επιφυλάσσομαι. Δεν θα εξαντληθεί έτσι εύκολα η υπομονή μου και είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου, θέλω αυτό να το τονίσω ό,τι και να ακούσω αύριο. Διότι θα δεχθώ επίθεση αύριο εν όψει της ερώτησης και της απάντησης, όπως γίνεται συνήθως.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, για την οικονομία η ερώτησή μου. Περί ευθυνών, η τραγωδία στο Μαρί ήταν ανάμεσα στους λόγους που δεν επαναδιεκδικείτε την Προεδρία; Αν θέλετε απαντάτε.

Για την οικονομία: Εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι τα μέτρα ή το σχέδιο με τα μέτρα ήρθε ενώπιον σας και όπως όλοι αναμέναμε να ανακοινωθούν, δεν ανακοινώθηκαν. Γίνεται λόγος και γράφεται σήμερα στον Τύπο ότι υπήρξαν παρεμβάσεις και από το Προεδρικό και από το ΑΚΕΛ. Έτσι είναι κ. Πρόεδρε;

Απάντηση: Είναι παράδοξο και παράξενο να με ρωτά κάποιος αν υπήρξαν παρεμβάσεις από το Προεδρικό. Ποιος καθορίζει την πολιτική ενός κράτους, όπου το Σύνταγμα καθορίζει ότι είναι Προεδρικό Σύστημα με εκτελεστικές εξουσίες από τον Πρόεδρο; Ο κάθε Υπουργός ξεχωριστά ή οι μανδαρίνοι των Υπουργείων, επιτέλους! Όταν ο Πρόεδρος έχει δει στα μάτια τον κυπριακό λαό πολλές φορές και του είπε ότι δεν θα λάβουμε άλλα μέτρα τα οποία θα πλήξουν τους εργαζόμενους, δεν ήταν φρούδα αυτά που έλεγε. Και αυτός ο Πρόεδρος αυτά που λέει τα εννοεί. Γι’ αυτό δεν επέτρεψα και δεν θα επιτρέψω να ξαναφορτωθούν τα βάρη πάνω στους εργαζόμενους. Και μάλιστα χωρίς κοινωνικό διάλογο. Κατά συνέπεια, εσείς είδατε κάποια μέτρα; Γιατί σχολιάζετε μέτρα που δεν είδατε; Άμα δείτε μέτρα τότε να τα σχολιάσετε. Εάν γίνονται διεργασίες και διάλογος εντός μίας Κυβέρνησης, θα μας απαγορευτεί και αυτό; Κάνουμε διάλογο με τους Υπουργούς μας, κάνουμε σχεδιασμούς και βεβαίως εάν δεν αρέσουν στον Πρόεδρο αυτοί οι σχεδιασμοί, που είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος και του φορτώνουν μάλιστα και κατηγορίες περί δολοφονίας ανθρώπων, λοιπόν, αυτός ο Πρόεδρος μπορεί να τους σταματήσει. Και αυτός ο Πρόεδρος το κάνει. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ακόμη μια φορά, και τους δημόσιους υπαλλήλους, ότι ούτε τα εφάπαξ τους κινδυνεύουν, ούτε οι συντάξεις τους κινδυνεύουν, ούτε θα ληφθούν άλλα μέτρα που θα κουτσουρεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τελεία και παύλα. Όσο τουλάχιστον είμαι εγώ Πρόεδρος.

Η σχέση με το Μαρί: καμία σχέση δεν έχει η απόφασή μου με αυτό το τραγικό γεγονός. Τον Μάρτιο του 2010 σας είχα ξαναπεί ότι, εάν δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, δεν θα επαναδιεκδικήσω την εξουσία. Είμαι συνεπής σε αυτά που έχω διακηρύξει. Λοιπόν. Τα περί «εφοβήθηκε», δεν έχουν καμίαν απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Ερώτηση: Ακούσαμε προχθές τον πρώην Προέδρο κ. Βασιλείου ο οποίος είπε για το θέμα των τραπεζών ότι υπάρχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας και της Κυβέρνησης, ότι τελοσπάντων η Ευρώπη δεν μας πιστεύει και πολύ διότι υποσχεθήκαμε πράγματα και δεν τα κάναμε. Παρακαλώ σχολιάσετε κατ’ αρχήν αν είναι έτσι και να συμπληρώσω λέγοντας για να πιάσουμε αυτό τον στόχο του 2,5% μέχρι το τέλος του χρόνου πλανώνται κάποια 200εκ. και πολλοί διερωτούνται πού θα βρεθούν αυτά, και πάμε πάλι στα μέτρα, αν θα υπάρξουν και αν μπορούσατε να μας δώσετε ένα δείγμα τι θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα.

Απάντηση: Ξέρετε ότι είχαμε συνεργαστεί στενά με τον φίλο μου τον Γιώργο και τον είχα υποστηρίξει, τον εκλέξαμε Πρόεδρο, για να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Είχα ένα συνεχή καυγά με τον Γιώργο για μέτρα οικονομίας από τότε, ένεκα των νεο-φιλελεύθερων αντιλήψεων του. Λοιπόν, οι σοφοί της οικονομίας, όπως ο Γιώργος, έχουν αποτύχει στη φιλοσοφία τους σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν ξέρω πού τα βρίσκουν και τι επαφές παρασκηνιακές κάνουν ορισμένοι με τους εκπροσώπους της Κομισιόν ή γενικά με την ΕΕ. Εμείς κρίνουμε με βάση τις αποφάσεις του ECOFIN, με βάση εκθέσεις της Επιτροπής της ΕΕ και δεν βρίσκουμε αυτά που λέει ο κ. Βασιλείου. Μόνο λύπη μπορώ να εκφράσω. Βγαίνει κάθε λίγο και ο Γιώργος και προσθέτει τη φωνή του σ’ αυτούς που κινδυνολογούν και δημιουργούν πανικό. Ξέρετε, είμαι δημοκράτης, δεν μπορώ να κλείσω το στόμα του Γιώργου, όπως και κανενός, αλλά κανείς δεν μπορεί να κλείσει και το δικό μου στόμα. Επειδή ακριβώς έχουμε δημοκρατία σ’ αυτό τον τόπο, θα υπερασπιστούμε το έργο μας μέχρι τέλους. Και βεβαίως, αυτά που αποτελούν άδικες παρεμβάσεις και άδικες κριτικές θα τα αντιμετωπίζουμε.

Δήλωσε ο Υπουργός των Οικονομικών ότι με βάση τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου μας λείπουν 150 μέχρι 200εκ. να καλύψουμε τον στόχο του 2,5% δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο χρόνος έχει 12 μήνες. Λοιπόν, εγώ έχω υπομονή παραπάνω από τον Σιαρλή. Διότι είμαι και πολιτικό πρόσωπο. Ο φίλος μου ο Βάσος είναι ένας καλός χρήστης των οικονομικών, αλλά δεν έχει την πολιτική εμπειρία που έχω εγώ. Κι εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να τον καλύψουμε χωρίς τα μέτρα τα οποία κυκλοφορούν και κάνουν τους δημόσιους υπαλλήλους να ζητούν πρόωρη αφυπηρέτηση διότι φοβούνται ότι θα χάσουν τον 13ο, ότι θα χάσουν τα εφάπαξ και λοιπά. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζονται κάποια μέτρα αλλά γιατί πάντα όταν στρέφουμε το μάτι μας ή τη σκέψη μας σε μέτρα, πάμε στους εργαζόμενους; Εγώ ακούω ότι υπάρχουν 400 εκ. ανείσπρακτοι φόροι. Γιατί μόνο στις περικοπές και δεν πάμε στα έσοδα που έπρεπε να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν; Και δεν χρωστά το κράτος στις επιχειρήσεις. Οι φόροι είναι χρεωστούμενα των επιχειρήσεων τα οποία πρέπει να παραδώσουν στο κράτος. Δεν ζητούμε δηλαδή βοήθεια από τις επιχειρήσεις. Εκείνο που ζητούμε είναι να ασκήσουν την υποχρέωση τους, αυτά που χρωστούν στο κράτος, να γίνουν πιο συνεπείς και να τα εξοφλούν.

Άρα υπάρχουν τρόποι και μέτρα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε νηφάλια, χωρίς να δημιουργούμε πανικό, και εγώ θεωρώ ότι θα τα φέρουμε βόλτα. Είπαμε 2,5%, δεν ανοίγω πόρτα ούτε παράθυρο αυτή τη στιγμή, αλλά και 3% να είμαστε θα μας πουν μπράβο. Διότι πήγαμε και βάλαμε στον εαυτό μας μια σκληρή υποχρέωση, που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Δυστυχώς από πολύ καιρό, δεν είναι ο Βάσος που το έκαμε, για να είμαι δίκαιος, είναι προηγούμενος Υπουργός που το έκαμε, δώσαμε αυτή την υπόσχεση στην ΕΕ. Δεν κάθομαι ήσυχος και δεν δημιουργώ προϋποθέσεις δικαιολογητικών. Όχι. Θα το παλέψουμε και για το 2,5%, αλλά αν δεν το πετύχουμε δεν χάθηκε καμιά υπόθεση και δεν χάθηκε ο κόσμος.

Ερώτηση: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχετε κάνει, αν πιστεύετε ότι έχετε κάνει, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Απάντηση: Αυτή την ερώτηση να την ρωτήσετε τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν θα κάνω την τελική εκτίμηση. Δεν θα αρχίσω τώρα να ψάχνω ποιο ήταν το μεγαλύτερο ή το μικρότερο λάθος. Υπάρχει Κυβέρνηση που δεν κάνει λάθη; Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αλλά το να κατηγορείται μια Κυβέρνηση η οποία δίνει μια τιτάνια μάχη να γλυτώσει τον τόπο από τη μέγγενη μηχανισμών γιατί βρέθηκε σε ανάγκη, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα συγκρίνοντας και κρίνοντας αντικειμενικά. Στην Κύπρο η λέξη αντικειμενικός έχει χάσει το νόημά της, δεν υπάρχει. Εξαλείφθηκε. Μόνο λάθη και μόνο κατηγορίες. Κατά συνέπεια, θα μιλήσουμε ξανά στο τέλος του χρόνου, αρχές του άλλου χρόνου όταν θα λήγει και η θητεία.

Ερώτηση: Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προετοίμασε τον κόσμο για μια σειρά ξένων επενδύσεων στον τόπο μας, εντούτοις σχεδόν καμία δεν προχώρησε. Τι έγινε; Μήπως βιαστήκαμε να εξαγγείλουμε κάποιες προθέσεις, εννοώ την περίπτωση του Κατάρ ή και άλλες περιπτώσεις;

Απάντηση: Θέλω να πω ότι η υπόθεση Κατάρ δεν δημιουργεί καμία ευθύνη σε μας. Δεν ξεκινήσαμε εμείς την υπόθεση Κατάρ. Δεν πήγαμε εμείς να βρούμε τον Εμίρη. Όταν εγώ επισκέφθηκα, με πρόσκληση, το Κατάρ, προσφέρθηκε ο ίδιος να κάνει επενδύσεις στην Κύπρο. Και έγινε και η πρόταση αργότερα, βεβαίως, της ανέγερσης εκείνου του οικοδομήματος το οποίο μας παρουσίασε όταν ήρθε εδώ, με μακέτα. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη γιατί δεν προχώρησε η υπόθεση. Ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα δεν είναι σωστό να το σχολιάσω. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι δεν πήγαμε εμείς στο Κατάρ. Εκείνοι μας είπαν. Ο ίδιος ο Εμίρης, με τον οποίο διατηρώ πολύ φιλικές σχέσεις.

Ερώτηση: Κατά καιρούς δέχεστε βολές από τους πολιτικούς σας αντιπάλους για άτομα τα οποία διορίζετε σε καίρια πόστα. Υπάρχουν τα παραδείγματα του κ. Βάσου Γεωργίου, του κ. Μολέσκη, της κας Πραξούλας Αντωνιάδου, η οποία ανέλαβε ένα καίριο πόστο το οποίο αφορούσε το φυσικό αέριο και έχει φθάσει στο σημείο να σέρνει την όλη υπόθεση στα δικαστήρια. Μετανιώνετε για κάποιους διορισμούς οι οποίοι εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν από την κοινή γνώμη ως ανεπαρκείς;

Απάντηση: Εάν μιλούμε για ανεπαρκείς είναι το ένα, εάν μιλούμε για κάποιες συγκυρίες οι οποίες υποχρέωσαν και τον Πρόεδρο για κάποιους να ζητήσει την παραίτηση τους, είναι άλλο. Θέλω να μου πείτε έναν Πρόεδρο ο οποίος έκανε όλους τους διορισμούς της θητείας του εξαίρετους. Πουθενά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θέλω αυτή την ώρα να αρχίσω να μιλώ για πρόσωπα. Εγώ εκτιμώ την προσφορά όλων όσοι έχουν διοριστεί, ανεξαρτήτως του αξιώματος και του πόστου το οποίο είχαν αναλάβει. Λάθη γίνονται και από Υπουργούς και από Προέδρους. Αυτό είναι ανθρώπινο. Μακάρι τα λάθη που γίνονται από διάφορους να είναι ισοδύναμα με τα λάθη που αυτός ο Πρόεδρος έχει διαπράξει στη διάρκεια της θητείας του. Έγιναν λάθη από δυνάμεις, όχι λάθη, εγκλήματα, τα οποία κατάπιαμε και τα ξεχάσαμε. Τώρα ψαχνόμαστε να βρούμε τα λάθη της Κυβέρνησης, αν ένας διορισμός ήταν καλός ή όχι κτλ. Επαναλαμβάνω, εκφράζω την εκτίμησή μου σε όλους όσοι πέρασαν από αυτή την Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως και της δικής τους συμπεριφοράς στην πορεία. Γιατί υπήρξαν και εκ των υστέρων συμπεριφορές που νομίζω κάνουν τον καθένα να μειδιάσει.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, τι προτίθεται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού και πόσες πιθανότητες έχει να το πετύχει σε μια πιθανή ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης;

Απάντηση: Βέβαια εγώ δεν παίρνω σαν δεδομένο ότι θα διαπραγματευθούμε ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης. Δεν θέλω και να το αποκλείσω απόλυτα. Είπε κάτι ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ότι είναι μη διαπραγματεύσιμη και είναι η κόκκινη γραμμή η φορολογική μας πολιτική. Έτσι κι αλλιώς κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τη φορολογική μας πολιτική σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τις offshore κλπ. Γίνονται συζητήσεις. Υπάρχουν μεγάλες χώρες οι οποίες εποφθαλμιούν αυτό το δικαίωμα των κρατών διότι εντάσσεται τούτο το δικαίωμα στα αποκλειστικά δικαιώματα καθορισμού πολυεθνικής πολιτικής. Δεν είναι υπόθεση των Βρυξελλών. Δίνουμε τη μάχη συνέχεια - δεν είναι σημερινό δεδομένο - και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Και βεβαίως υπάρχει μηχανισμός στήριξης. Υπάρχει μηχανισμός στήριξης των τραπεζών που δεν προϋποθέτει ό,τι γίνεται με την Ελλάδα. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ασφαλώς αναλαμβάνεις ευθύνες για το ποσό το οποίο παίρνεις. Αλλά δεν μπορούν να σου επιβάλουν ένα μνημόνιο του τύπου που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό θέλω να καθησυχάσω και εσάς και τον κυπριακό λαό. Όμως εμείς θα παλέψουμε για να μην χρειαστεί ακόμη και ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών. Το παλεύουμε νυχθημερόν.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, δηλώνετε ότι απέτυχε ο νεοφιλελευθερισμός, η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Τι πολιτική ή σύστημα υποστηρίζετε προσωπικά; Μήπως το κομμουνιστικό σύστημα;

Απάντηση: Το ότι απέτυχε η νεοφιλελεύθερη πολιτική, κάποτε ήμουν μόνος μου στο Συμβούλιο που το έλεγα. Τώρα το λένε πολλοί. Δεν το παραδέχονται όπως το λέω εγώ ότι απέτυχε, αλλά το ότι εισηγούνται διαφορετικές πολιτικές ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας των νέων, κοινωνικής συνοχής, είναι αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος της δικής μας Δημοκρατίας τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Με ικανοποιεί αυτό, επαναλαμβάνω. Δεν είμαι και τόσο αδαής για να εισηγηθώ κομμουνιστικές - όπως τις είπατε, έτσι με στόμφο κιόλας - πολιτικές. Είπα από την αρχή ότι έχουμε καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες συνθήκες και δεν ζητούμε να αλλάξει το σύστημα. Θέλουμε να το κάνουμε πιο ανθρώπινο και πιο δίκαιο. Δυστυχώς πέσαμε σε πολύ δύσκολες συγκυρίες. Αυτό είναι γεγονός. Δεν υπάρχει θέμα το φάντασμα του κομμουνισμού να αιωρηθεί πάνω από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης.

Ερώτηση: Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, υπάρχει σχέδιο Β στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Οικονομικών;

Και θέλω να μου διευκρινίσετε στο θέμα των φορολογιών εάν θα περιμένουμε άλλες φορολογίες διότι ο κόσμος, αν ρωτήσετε έξω, αυτό έχει στην έγνοια του.

Και καταληκτικά με τα καζίνο τι έχει γίνει; Διότι έχει ετοιμαστεί μια μελέτη από το ΑΚΕΛ. Γνωρίζω ότι είναι καθόλα θετική και περιμένουν έτσι μια σειρά. Είναι πολλά τα εκατομμύρια από τις αδειοδοτήσεις.

Απάντηση: Υπάρχει τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που επαναβεβαιώνει προηγούμενη συνεδριακή απόφαση του κόμματος που δεν είναι υπέρ των καζίνο. Ανεξαρτήτως εάν ζητήθηκε από το δοσμένο γραφείο του κόμματος να κάνει μελέτη.

Έχουμε έναν Πρόεδρο ο οποίος με βάση το σύνταγμα είναι υπεύθυνος μαζί με το Υπουργικό του Συμβούλιο για τη διακυβέρνηση του τόπου. Διαβουλεύομαι με το ΑΚΕΛ, είναι το κόμμα μου που με μεγάλη συνέπεια με στηρίζει. Όμως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης να γίνει καζίνο. Αυτό εμπεριέχεται στο πρόγραμμα του Προέδρου, στις διακηρύξεις μου διαχρονικά, ανεξαρτήτως εάν ένας πολύ καλός φίλος μου Υπουργός είπε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας καζίνο.

Σίγουρα εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη στην Ελλάδα, δεν θα πάρει μόνο εμάς μαζί της. Θα υπάρχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρέπει να πω ότι έθεσα τέτοιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να διαβουλευθούμε και με τεχνοκράτες και πολιτικούς προϊστάμενους Υπουργείων και γι’ αυτή την πιθανότητα. Για να καταρτίσουμε εάν είναι δυνατόν ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης η οποία θα είναι χαώδης - πρέπει να πω - και απεύχομαι πραγματικά η Ελλάδα να κηρύξει επίσημα χρεοκοπία και να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. Η προσωπική σας εκτίμηση από όσα έχω πει είναι ότι εδώ όλα είναι «μέλι γάλα». Εγώ είπα ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία ανέφερα και από πού προέρχονται και πως θεωρώ ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει πριν από λίγο στην ομιλία σας για τους κινδυνολόγους που μιλούσαν για την προσφυγή μας στον μηχανισμό στήριξης. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως και ο Υπουργός Οικονομικών και ο νέος Διοικητής αναφέρονται στο σοβαρό ενδεχόμενο της προσφυγής μας στον μηχανισμό και εσείς πριν από λίγο έχετε πει ότι δεν αποκλείεται. Σίγουρα δεν αποτελεί κινδυνολογία πλέον η προσφυγή μας στον μηχανισμό. Εξάλλου πώς θα βρούμε 1.800 εκ. ευρώ σε μερικές μέρες και να στηρίξουμε την τράπεζα που αντιμετωπίζει δυσκολίες;

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν όντως στη χθεσινή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού, ο οποίος σχολίαζε δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σιαρλή, είπε ότι «οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι οι θέσεις που εγώ λέω». Και εννοούσε φυσικά τον εαυτό του και το ΑΚΕΛ.

Απάντηση: Δεν βγήκε ο Βάσος Σιαρλή ή ο νέος Διοικητής της Τράπεζας και είπε «όπου να ‘σαι μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης». Ερωτήθηκαν και δεν απέκλεισαν, όπως και εγώ δεν αποκλείω, αυτό το ενδεχόμενο. Και εξήγησα τι σημαίνει μηχανισμός στήριξης σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο, εάν οι τράπεζες πρόσεχαν, δεν θα υπήρχε καν. Το ότι κινδυνολογούν διάφοροι, μην με εξωθήσετε να πω ότι λυπήθηκαν κάποιοι κιόλας διότι από το 2008, 2009, 2010 δεν υποχρεωθήκαμε να ζητήσουμε να μπούμε στον μηχανισμό στήριξης. Δεν κινδυνολογούσαν όταν έλεγαν συνέχεια ότι θα μπούμε στον μηχανισμό στήριξης; Τι ενθάρρυνση έδιναν στον απλό άνθρωπο, τον καταναλωτή όταν συνεχώς έλεγαν ότι πρέπει να πάρουμε σκληρότατα μέτρα για να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης; Αίφνης - και δεν άκουσα και πολλούς επαίνους - βρήκαμε τρόπο και πήραμε ένα δάνειο με τους καλύτερους δυνατούς όρους και λειτουργούμε ακόμα με το ντεπόζιτο που μας δημιούργησε αυτό το δάνειο, διότι δυστυχώς οι προβλέψεις των Ευρωπαίων και ημών δεν επαληθεύτηκαν σε ό,τι αφορά στη στροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη. Και συνεχίζεται η κρίση.

Σε ό,τι αφορά τον Άντρο Κυπριανού, κάποιοι μετάφρασαν αυτό που είπε ως «εγώ καθορίζω την πολιτική της Κυβέρνησης». Δεν είναι έτσι που είπε. Ο Άντρος είπε ότι εκφράζει την πολιτική της Κυβέρνησης. Και είναι λογικό. Εάν κακοφαίνεται σε κάποιους διότι υποστηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης και του Προέδρου, είναι άλλο θέμα. Αλίμονο εάν δεν την υποστήριζε και εάν το ΑΚΕΛ δεν στήριζε αυτή την Κυβέρνηση. Σας είπα και προηγουμένως, θα τερματιζόταν η πορεία μας πολύ πιο νωρίς. Συνεπώς υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ εμού και του επικεφαλής του κόμματος των εργαζομένων, του ΑΚΕΛ, από το οποίο προέρχομαι και είμαι πολύ υπερήφανος γιατί προέρχομαι από αυτό το κόμμα. Και αυτό με ανέδειξε για να είμαι τώρα εδώ. Ήταν η κύρια, βασική δύναμη που με ανέδειξε στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως διαβουλεύομαι και με το κόμμα και τη Γραμματεία του και με άλλα όργανα του κόμματος.

Όταν ο κ. Κληρίδης ήταν Πρόεδρος δεν ελάμβανε κανένα υπόψη; Συνεχώς επικαλείτο τον ΔΗΣΥ. Όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν Πρόεδρος, και ήταν Πρόεδρος του ΔΗΚΟ την ίδια ώρα, σήμαινε ότι δεν έπρεπε να λαμβάνει υπόψη καθόλου το ΔΗΚΟ; Κατά συνέπεια χαίρομαι και ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ γιατί στηρίζει πλήρως αυτή την Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, στη σημερινή σας αναφορά έχετε τονίσει την προσοχή που δίνετε στον στόχο της δικαιότερης κοινωνίας. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος εχθρός μιας δίκαιης κοινωνίας είναι η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, όπως το αναφέρατε και στην ομιλία σας, η οποία προφανώς τρέφει την αδικία και προφανώς η Κυβέρνηση βρίσκεται προ στενωπών στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Την ίδια ώρα αναφέρατε ότι το πιο θετικό γεγονός που χαρακτηρίζει την Κύπρο των τελευταίων ετών είναι η εξεύρεση υδρογονανθράκων και οι διαδικασίες που γίνονται για εκμετάλλευση τους. Όμως σε όλες τις αναφορές κάνετε λόγο για μακροχρόνια οφέλη και σχεδιασμούς και το ερώτημα είναι, κυρίως από τον κόσμο, πότε θα αισθανθεί ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα απαλύνουν την κατάσταση ή θα βοηθήσουν την οικονομία μας και, και αν σκέφτεστε, αν είναι πολιτική σας θέση, να κάνετε κινήσεις προεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Απάντηση: Όλα είναι στην ατζέντα, αλλά είμαι από τους ανθρώπους που δεν ανοίγω τα χαρτιά μου έτσι εύκολα. Βεβαίως, δεν εισηγούμαι στον κόσμο να καθίσει και να περιμένει πότε το φυσικό αέριο θα κατακλύσει τις αγορές και θα σωθούμε. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται σοβαρότητα και που σίγουρα θα πάρει κάποιο χρόνο. Οι προπωλήσεις, επαναλαμβάνω, και όλα όσα είπες είναι στην ατζέντα αλλά δεν μπορώ να πω τώρα τι θα γίνει. Το ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου είναι ευλογία της φύσης δεν έχω καμία αμφιβολία. Αν σε τέσσερα-πέντε χρόνια θα αρχίσουμε να έχουμε εισοδήματα από το φυσικό αέριο δεν νομίζω και λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση και την οικονομία μιας χώρας μεσοπρόθεσμα είναι κάτι το οποίο μας δυσκολεύει. Ανεξαρτήτως του πότε θα εκμεταλλευθούμε αυτό το δώρο της φύσης, θα πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας ούτως ώστε η οικονομία να ανακάμψει. Πέστε ότι δεν βρίσκαμε το φυσικό αέριο. Δεν σημαίνει ότι τώρα θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα και θα περιμένουμε πότε θα κατακλύσει τις αγορές το κυπριακό φυσικό αέριο.

Ερώτηση: Έχετε αναφερθεί στον κ. Schulz, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Κυπριακής Κυβέρνησης όχι μόνο χθες, αλλά και πριν δέκα μέρες, για το γεγονός ότι «όχι μόνο γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα της ΕΕ αλλά και ακολουθεί μιαν άλλη οδό», είχε πει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Schulz, αυτήν της κοινωνικής συνοχής, στην οποία δίνει μεγάλη προτεραιότητα, και καλούσε τότε και την ΕΕ να ακολουθήσει αυτή την πολιτική αρχών. Αισθάνεστε ότι δικαιώνεστε με αυτά τα σχόλια από τον κ. Schulz σε αντίθεση με τα όσα σας καταλογίζει η αντιπολίτευση καθημερινά για ιδεοληψίες και αγκυλώσεις στην οικονομική πολιτική που ακολουθείτε;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου διότι όχι μόνο ο κ. Schulz αλλά και ο πρόσφατα αφιχθείς επίσημα στην Κύπρο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy έχει πλέξει το εγκώμιο αυτής της Κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στα διάφορα ζητήματα τα οποία ενδιαφέρουν τον τόπο μας, είτε είναι θέματα οικονομίας είτε είναι το πολιτικό μας πρόβλημα. Με τον κ. Schulz έχουμε όμοιες και ταυτόσημες απόψεις σε ό,τι αφορά τα κοινωνικοοικονομικά πράγματα της Ένωσης. Ο άνθρωπος είπε και τη δική του άποψη και αισθάνομαι ευτυχής πραγματικά που η συγκυρία φέρνει τον κ. Schulz επικεφαλής ενός συννομοθετικού οργάνου πλέον, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο θα συνεργαστούμε στενά. Βεβαίως πάντοτε και με τα άλλα θεσμικά όργανα, διότι εγώ θα είμαι στην αντίθετη όχθη, θα εκπροσωπώ το Συμβούλιο, ούτως ώστε να βρούμε κοινή γλώσσα, όπως γίνεται προσπάθεια συνήθως, μέσα από συμβιβασμούς για να επιτευχθεί κοινή θέση στα ευρωπαϊκά πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, ευχαριστώ τον κ. Schulz.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε το παράπονο ότι δεν είχατε καθόλου καλή συνεργασία κατά τη θητεία του και, πολύ σημαντικό, ότι δεν συνομιλήσατε πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάρει την απόφαση για μείωση του χρέους της Ελλάδας. Πιστεύω θα ήταν καλή ευκαιρία να μας πείτε αν όντως αυτή ήταν η σχέση σας και γιατί.

Απάντηση: Κανένας Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή του στην εξουσία η οποία εκλέγεται από τον λαό. Διαφορετικά θα εκλέγετο και ο Διοικητής και θα εκλέγετο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι εμπειρίες μου με τον κ. Ορφανίδη είναι τραυματικές. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, από την πρώτη μας συνάντηση ήθελε να εξοβελίσει και να καταργήσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων που πέτυχαν με δεκάδες χρόνια αγώνων. Αυτό δημιούργησε απόσταση μεταξύ μας παρόλο που συναντιόμασταν συχνά και μιλούσαμε έξω από τα δόντια.

Τον κ. Ορφανίδη τον γνωρίζω από παιδί, και δεν είναι τυχαίος ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσαμε κατ’ ιδίαν. Δεν υπολόγιζα ποτέ ότι ο κ. Ορφανίδης θα προβεί σε τέτοιες επιθέσεις. Φαίνεται ότι όταν δεν γίνεται το δικό του, του κακοφαίνεται πάρα πολύ. Αλλά δεν είναι ο αρμόδιος να καθορίζει την οικονομική πολιτική του κράτους ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που έπρεπε να κάνει δεν το έκανε: Να ελέγξει τις τράπεζες, διότι είναι η εποπτική Αρχή, και η εποπτική Αρχή δεν είναι η Κυβέρνηση. Του υποδείξαμε μερικές φορές ότι θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα από δικής του πλευράς. Δεν ήθελε να μας ακούσει, και στο τέλος βγήκε και παραπονεμένος και επιθετικότατος. Εν πάση περιπτώσει, ελπίζω να τερματιστούν αυτές οι επιθέσεις οι οποίες λυπούμαι να πω ότι μόνο κακεντρέχεια προδίδουν.

Ερώτηση: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω πόσο έχει στοιχίσει στην οικονομία η μηδενική επαφή με τις τράπεζες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το PSI. Είναι δηλώσεις των ιδίων των τραπεζιτών. Επίσης, η προβληματική επαφή με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όπως έχετε πει ξανά, και πώς θεωρείτε ότι μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον θα μπορούσατε να φέρετε το πιο σημαντικό για την οικονομία, την ανάπτυξη, την οποία δεν είδαμε και λόγω των διεθνών συνθηκών ίσως και λόγω δικών μας λαθών.

Απάντηση: Εγώ διερωτώμαι γιατί παίρνετε σαν δεδομένο ότι υπήρχε μηδενική επαφή. Διαψεύδω ότι υπήρχε μηδενική επαφή με τις τράπεζες. Με τις ηγεσίες των τραπεζών μίλησα πολλές φορές και συμβούλευσα και τις τράπεζες, όπως συμβούλευσα και τον κ. Ορφανίδη να μειώσουν τα επιτόκια, να δώσουν δάνεια στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να υπάρξει ανάπτυξη. Σκέφτονταν – λυπούμαι να πω - περισσότερο το ίδιον κέρδος. Άφησαν ψηλά επιτόκια. Δεν τους άγγιξε ο κ. Ορφανίδης με το δικαιολογητικό ότι θα δημιουργηθεί πληθωρισμός. Αυτή ήταν η στερεότυπη απάντηση και ποτέ δεν τον έβλεπα μόνος μου τον κ. Ορφανίδη - έχω και μαρτυρίες - ή και τους τραπεζίτες. Και αρνήθηκαν. Ξέρω τις δυνατότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και πού σταματούν οι αρμοδιότητές του. Δεν είχα τη δυνατότητα να επιβάλω στις τράπεζες συγκεκριμένη πολιτική παρόλο που τους προειδοποίησα ορισμένες φορές. Είπα στον κ. Ορφανίδη ότι ένεκα του ότι ο κόσμος δεν απευθύνεται, ένεκα των ψηλών επιτοκίων, στις τράπεζες να πάρει δάνεια, αυτό θα δημιουργήσει αποθέματα στις τράπεζες, και τα δημιούργησε. Έπρεπε να ξέρω ότι θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα την ώρα που η Ελλάδα άρχισε να ταλανίζεται όσο γίνεται περισσότερο από την κρίση; Ασφαλώς και δεν το ήξερα αυτό και δεν με ρώτησε κανένας. Κατά συνέπεια, μη βγάζετε τέτοια απόλυτα συμπεράσματα. Κάναμε διάλογο και με τον κ. Ορφανίδη και με τις τράπεζες.

Ερώτηση: Θα ήθελα δυο σύντομες διευκρινίσεις. Πρώτον, στο πλαίσιο των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο για νέες φορολογίες στα καπνικά προϊόντα και οινοπνευματώδη; Πόσο κοντά είμαστε σε νέο δάνειο από τρίτες χώρες - όπως έχετε αναφέρει - με ευνοϊκούς όρους;

Απάντηση: Ασφαλώς θέλω να αποφύγω ένα «είμαστε κοντά» ή «μακριά» να πάρουμε οποιοδήποτε δάνειο. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα και να αποφύγουμε τον όποιο μηχανισμό στήριξης. Προσπαθούμε. Εάν έχουμε αποτέλεσμα θα το ακούσουμε εμείς οι ίδιοι και θα το ακούσετε και εσείς. Χρειάζεται υπομονή και προπάντων σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήματα. Και νομίζω ότι εμείς έχουμε τηρήσει αυτή την αρχή.

Ερώτηση: Επειδή έχετε κάνει μια αναφορά, πού προσανατολίζεται η Κυβέρνηση για την εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού και ποιό θα είναι το ποσό που θα ζητηθεί;

Απάντηση: Δεν μπορώ να απαντήσω σε τέτοια ερώτηση. Θα κρατήσω τα χαρτιά μου κλειστά διότι θέλω να υπηρετήσω το συμφέρον του τόπου και όχι τις ανάγκες της δημοσιότητας.

Ερώτηση: Σε ποιες κινήσεις θεωρείτε ότι θα πρέπει να προβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτως ώστε να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Και ποιες κινήσεις θα πρέπει επίσης να γίνουν έτσι ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να αποτραπούν οι παρενέργειες σε άλλες χώρες;

Απάντηση: Έγινε μια προσπάθεια κατά το τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο να εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία να ενθαρρύνει ουσιαστικά τον ελληνικό λαό να ψηφίσει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά εγώ θα ήθελα να δηλώσω ξανά, όπως δήλωσα και προηγουμένως, αυτά είναι κυριαρχικά δικαιώματα και ευθύνες των ίδιων των λαών. Όσες φορές γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί θέληση πάνω σε λαούς αντιδρούν, φυσιολογικά. Και γνωρίζετε ότι οι αδελφοί μας Έλληνες ζυγό έτσι εύκολα δεν υπομένουν. Κατά συνέπεια χρειάζεται πολλή προσοχή. Για παράδειγμα η κα Lagarde έκανε ένα σοβαρό λάθος με τη δήλωση - πρόκληση για τους Έλληνες. Τώρα δεν ξέρω εάν αυτή η πρόκληση θα έχει και το αποτέλεσμα της στις επικείμενες εκλογές. Θέλω να επαναλάβω ότι οι Έλληνες είναι ένας κυρίαρχος λαός, το κράτος τους είναι κυρίαρχο κράτος και αυτοί θα αποφασίσουν για την τύχη τους. Βεβαίως βρίσκονται σε μια πολύ δεινή θέση. Και θέλω να πω ότι εμείς λυπούμαστε βαθιά, όχι γιατί επιδρά και στη δική μας την οικονομία και στις δικές μας τις τράπεζες, αλλά για λόγους που πολύ καλά καταλαβαίνετε. Κάποιοι εκ των υστέρων άσκησαν κριτική: «γιατί δέχθηκε την απομοίωση ο Χριστόφιας στο Συμβούλιο;» Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν εάν έλεγα ότι η Κύπρος είναι εναντίον. Κατά συνέπεια φυσιολογικά έδωσα και τη δική μου τη ψήφο, ανεξαρτήτως εάν έβλεπα τους κινδύνους και για μας.

Ερώτηση: Γιατί σπεύσατε να εξαγγείλετε την απόφασή σας να μην επαναδιεκδικήσετε; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ένας εκλελεγμένος Πρόεδρος επείγεται να ανακοινώσει μια απόφαση σχεδόν ένα χρόνο πριν. Είστε εκλελεγμένος Πρόεδρος ενός επίσημου κράτους, έχετε εκκρεμότητες ακόμη, είναι το Κυπριακό, είναι η Κυπριακή Προεδρία, είναι το φυσικό αέριο που - δεν φοβάμαι την αλήθεια - είναι μια προσωπική, μεγάλη επιτυχία το φυσικό αέριο με την εμπλοκή του Ισραήλ. Από την αθόρυβη διπλωματία πετύχατε και επιτυγχάνετε πολλά που δεν έτυχαν δημοσίευσης. Ακόμη ήθελα να σας ρωτήσω, μήπως είναι για να διευκολύνετε το κόμμα σας να ξεκινήσει διαδικασίες μιας και η αντιπολίτευση πολύ νωρίς, και το τονίζω, μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά εκείνη είναι αντιπολίτευση. Εσείς πρέπει να προστατεύσετε τον αξιόπιστο λόγο του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλάτε ως επίσημο κράτος.

Απάντηση: Συμβαίνει και το παράδοξο στην Κύπρο ένας Πρόεδρος να είναι αρκούντως υπεύθυνος απέναντι στον τόπο και στον λαό και να τηρεί τις υποσχέσεις του απέναντι στον λαό του. Μπορεί να είναι πρωτοφανές, αλλά κάποιος κάποτε πρέπει να κάνει την αρχή. Κι εγώ χαίρομαι που είμαι αυτός που θα κάμει αυτή την αρχή. Είχα υποσχεθεί στον κόσμο ότι εάν διαπιστώσω ότι το Κυπριακό δεν οδηγείται σε λύση, ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σημαντική για να είμαστε κοντά σε λύση, δεν θα επαναδιεκδικήσω την Προεδρία.

Γιατί είπα από τότε ότι ο κύριος στόχος της περιπέτειας στην οποία είχα μπει για να διεκδικήσω την Προεδρία ήταν η επίλυση του Κυπριακού, για την οποία αντιλαμβάνεστε ότι έχω δώσει όλες μου τις δυνάμεις. Λυπούμαι πραγματικά γιατί η Τουρκία έχει περιβληθεί τελευταία από αλαζονεία, από κυνισμό, έγινε σκληρή και κρίνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει πρόοδος.

Βλέπετε αρνούνται καν να συνομιλήσουν και θέτουν απαράδεκτους όρους τους οποίους κανένας από εμάς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί. Γιατί να συγκληθεί διάσκεψη την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει με σαφήνεια αποφασίσει ότι νοείται η σύγκληση διάσκεψης μόνο εάν και εφόσον επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Εμείς λέγαμε «εφόσον φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας», αλλά ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας το έχει ενδυναμώσει ακόμη παραπάνω λέγοντας, αποφασίζοντας «εάν δεν επιτευχθεί επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού».

Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Αφού αρνούνται καν να συνομιλήσουν ένεκα του ότι θα αναλάβουμε την Προεδρία και ευρίσκονται αντιμέτωποι με ολόκληρη την ΕΕ. Γι’ αυτό και έχω αποφασίσει να εξαγγείλω την απόφασή μου όπως δεν επαναδιεκδικήσω. Εάν το ΑΚΕΛ ελευθερώνεται για να κάνει διεργασίες και λοιπά, γιατί να μην ελευθερωθεί; Γιατί εγώ θα πρέπει να κρατώ αιχμάλωτο το κόμμα μου όταν ήδη πήρα την απόφασή μου ότι δεν θα επαναδιεκδικήσω; Και δεν νομίζω ότι φθείρεται η αξιοπιστία του Προέδρου και ο λόγος του Προέδρου. Μπορεί να φθείρεται εντός, εδώ στον τόπο μας. Από ό,τι ακούω από διάφορους παράγοντες οι οποίοι τοποθετούνται στον διεθνή χώρο, μας τιμούν απόλυτα με την εκτίμηση και την υποστήριξή τους. Και το ακούτε κι εσείς καθημερινά αυτό το πράγμα. Λοιπόν, δεν μειώνεται η αξιοπιστία του Προέδρου. Κατά τη δική μου εκτίμηση, εάν θεωρούσα ότι μειώνεται θα ήμουν συγκρατημένος.

Ερώτηση: Προχθές ήμουν στις Βρυσούλλες σε μια μεγάλη συγκέντρωση συγγενών δολοφονηθέντων από τους μασκοφόρους του Γρίβα την περίοδο της ΕΟΚΑ 1955-1959. Να ελπίζουν οι συγγενείς των αδικοχαμένων αυτών ανθρώπων ότι θα δικαιωθούν επί Προεδρίας σας;

Απάντηση: Να μην ελπίζεις. Να είσαι σίγουρος. Όπως σε βλέπω και με βλέπεις. Αυτή είναι μία υπόσχεση την οποία έχω δώσει στους συγγενείς αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων και θα την τηρήσω στο έπακρο. Και θεωρώ ότι θα είναι μία πράξη εθνικής συμφιλίωσης.

Ερώτηση: Σχετικά με τις συστάσεις της Κομισιόν. Είχαμε ένα κείμενο με εφτά προτάσεις, έξι εκ των οποίων είναι μια επανάληψη των προτάσεων προ ενός χρόνου, τις οποίες εσείς υπογράψατε τον περασμένο Ιούλιο. Επειδή υπάρχει μία σύγχυση, εσείς είπατε ότι υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος είπε ότι πολλά από αυτά τον βρίσκουν να διαφωνεί. Και ο Υπουργός Οικονομικών σας είπε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις της Κομισιόν. Τελικά η Κυβέρνηση υιοθετεί αυτές τις προτάσεις; Και εάν ναι, γιατί δεν προχώρησαν μέσα σε ένα χρόνο, εάν όχι, τότε γιατί τις υπέγραψε;

Απάντηση: Μα δεν υπόγραψα προτάσεις της Κομισιόν. Αυτά που σχολιάζετε είναι συστάσεις και η σύσταση δεν είναι οδηγία. Είναι υποχρεωμένος κάποιος να υλοποιήσει οδηγίες είτε της Κομισιόν είτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και μερικές από αυτές τις συστάσεις ήδη τις κάνουμε ζωή και πράξη. Για παράδειγμα, ξεκινά διάλογος για να γίνει δικαιότερη η ΑΤΑ, και έχει ακόμα ένα-δύο ζητήματα από τα έξι για το ΓΕΣΥ, είμαστε σε μια πορεία τελοσπάντων, και διάφορα άλλα που αναφέρονται. Ο κ. Άντρος Κυπριανού δεν τάχθηκε εναντίον του ΓΕΣΥ, αντίθετα. Το ΑΚΕΛ, όπως και άλλες δυνάμεις πιέζουν όπως εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Ούτε και ετάχθη εναντίον του διαλόγου για βελτίωση και για περισσότερο δίκαιη ΑΤΑ.

Ο καταληκτήριος λόγος μου είναι πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους για τις ερωτήσεις, όσο τσουχτερές κι αν ήταν. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσω όσο γίνεται πιο ενδελεχώς και με περισσότερη λεπτομέρεια και να εξηγήσω την πολιτική της Κυβέρνησης στην εσωτερική διακυβέρνηση. Να ευχαριστήσω τον κόσμο που είχε την υπομονή και θα έχει και απόψε την υπομονή να καθίσει μπροστά στους δέκτες της τηλεόρασης για να δει και να ακούσει. Να ευχαριστήσω το ΡΙΚ που μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τον κυπριακό λαό και να ευχηθώ το συντομότερο δυνατό να ανακάμψουν οι οικονομίες της ΕΕ, γιατί αν πω να ανακάμψει μόνο η κυπριακή οικονομία θα είναι λάθος. Διότι εξαρτώμαστε πάρα πολύ από την παγκοσμιοποίηση και βεβαίως από τη διασύνδεση την απόλυτη μεταξύ των οικονομιών της ΕΕ και προπάντων της Ευρωζώνης όπου εκεί υπάρχουν και οδηγίες, υπάρχουν και, κυρίως, αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας και τη συμβολή σας σε αυτή τη συζήτηση.