9/5/12

Ομιλία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη στην τελετή παρουσίασης του λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
 
09/05/2012


Πριν από οκτώ περίπου χρόνια η Κύπρος ξεκίνησε ένα ταξίδι προς την ενεργό ενσωμάτωσή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία πολιτισμικά πάντα ανήκε. Από τότε, με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος βιώνει καθημερινά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνεισφέρει στην περαιτέρω πορεία της Ένωσης. Στο ταξίδι της αυτό μεταφέρει μαζί της όχι μόνο τα κλασικά ιδεώδη και ένα πλούσιο σε ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά παρελθόν, αλλά και τα εχέγγυα και τη βούληση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην Ευρώπη του μέλλοντος.
Σήμερα ένα καράβι ανοίγει πανιά και βάζει πλώρη για ένα νέο ταξίδι με προορισμό την καρδιά της Ευρώπης. Μεταφέρει το πνεύμα και τον ενθουσιασμό της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό το νέο ταξίδι αποτελεί κομβικό σημείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και μια καταλυτική ευκαιρία για να εδραιώσει η Κύπρος περαιτέρω τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφυτη με την επιβίβασή μας στο καράβι είναι και η ανάληψη δικαιωμάτων-ευθυνών. Σε αυτά, βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται και το πηδάλιο του Συμβουλίου της ΕΕ, καθήκον το οποίο αντιμετωπίζουμε ως φυσιολογικό συστατικό της ιδιότητας τού κράτους μέλους. Η πυξίδα αυτού του καραβιού δείχνει προς μια κατεύθυνση: το όραμα για μια Καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της, τους γείτονές της και ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά, να σας καλωσορίσω σήμερα στην Τελετή Παρουσίασης του Λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η τελική διαδικασία επιλογής του λογότυπου αποτέλεσε μια προσπάθεια εμπλοκής του κοινωνικού συνόλου στη μοναδική αυτή εμπειρία προετοιμασίας της χώρας μας για την Κυπριακή Προεδρία.

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, προσκάλεσε το κοινό να υποβάλει ιδέες για το λογότυπο. Αν και δεν επρόκειτο για διαγωνισμό, ούτε υπήρχε πρόνοια για επίδοση βραβείου, η ανταπόκριση ήταν πραγματικά πέραν των προσδοκιών μας. Ο ζήλος και η ευρηματικότητα που επιδείχθηκαν από όλους όσοι ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση -ακόμη και μαθητές- έκανε την επιλογή δυσκολότερη από όσο φανταζόμασταν.

Τους ευχαριστούμε και τους είμαστε ευγνώμονες.


Το λογότυπο της Προεδρίας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα γραφιστικό σχήμα. Αποτελεί αναπόσπαστο οπτικό σύμβολο κάθε Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Είναι μια «δήλωση» και μια «παρουσία» της προεδρεύουσας χώρας. Την αντιπροσωπεύει και μεταφέρει τα μηνύματά της σε σχέση με την εξάμηνη περίοδο της Προεδρίας.

Λειτουργεί ως «σήμα κατατεθέν» και ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη χώρα και την προεδρία της στο διηνεκές, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της οπτικής ταυτότητας της Προεδρίας και συνδέεται με τη συνολική εικόνα του επικοινωνιακού της υλικού.

Το σχήμα και τα χρώματα του λογότυπου, εκτός από το ότι μεταφέρουν μηνύματα, προσδίδουν χάρη και αρμονία στον σχεδιασμό της επίσημης ιστοσελίδας, των εντύπων, της γραφικής ύλης, των αναμνηστικών δώρων της Προεδρίας, αλλά και των εσωτερικών και εξωτερικών διακοσμήσεων στη διάρκεια της Προεδρίας – από το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία μέχρι το κτήριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και από τις αίθουσες των συναντήσεων μέχρι τους υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό το Λογότυπο μιας Προεδρίας να μην χρειάζεται πολύπλοκες ερμηνείες, αλλά να «μιλά» από μόνο του και να προβάλλει την ταυτότητα της Προεδρίας.

Αυτό πιστεύουμε ότι επιτυγχάνει και η δημιουργία της κοινοπραξίας PARTNERS της οποίας η ιδέα επιλέχθηκε για να αποτελέσει το Λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας 2012. Εκφράζει, πιστεύουμε, εύγλωττα αλλά και λιτά το χαρακτήρα της Κύπρου ως προεδρεύουσας χώρας, σε μια γλώσσα οικεία και κατανοητή από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Το γραφιστικό μέρος αποτυπώνει ένα ιδιόμορφο καράβι. Σε μια πρώτη ανάγνωση παραπέμπει στο νησιωτικό χαρακτήρα του κράτους μας, με τη μακρά παράδοση στη ναυτιλία, και, σήμερα, με τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ. Αρκεί μια δεύτερη ματιά για να δει κανείς πως το καράβι αυτό κινείται σε μια πορεία προς την Ευρώπη, μια πορεία προς μια Καλύτερη Ευρώπη.


Το καράβι αυτό που αποτυπώνεται με το μπλε χρώμα της Ε.Ε., καθώς σαλπάρει γίνεται πουλί, οικουμενικό σύμβολο ειρήνης και αγγελιαφόρος του μηνύματος που θέλουμε να μοιραστούμε με τους εταίρους μας: του οράματος για μια Καλύτερη Ευρώπη προσηλωμένη στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να διασφαλίσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μιας Καλύτερης Ευρώπης, πιο φιλόξενης, που να σημαίνει περισσότερα, που είναι μέρος της λύσης, που αποτυπώνει και ιχνογραφεί καλύτερα το κοινό όραμα των ευρωπαϊκών λαών.

Στο πάνω μέρος του καραβιού / πουλιού υψώνονται τρία ιστία: Το χάλκινο και το πράσινο, χρώματα εμπνευσμένα από τη σημαία μας και την ηλιόλουστη, κατάσπαρτη από ελαιόδεντρα κυπριακή γη, που κάποτε ανάβλυζε χαλκό. Το τρίτο χρώμα είναι το γαλάζιο της θάλασσας και του καθαρού φιλόξενου ουρανού που γίνεται σκέπη για μια αρμονική συμβίωση μεταξύ των λαών, αλλά και ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Σε έναν τόπο βαθιά και ουσιαστικά φιλόξενο. Όχι μόνο με την παραδοσιακή έννοια της φιλοξενίας, αλλά ενός εγκάρδιου καλωσορίσματος στην καινοτομία και την ανάπτυξη, στις εμπορικές και πνευματικές συναλλαγές, στην όσμωση ανάμεσα στην ενότητα και στην πολυμορφία, στην κοινωνική ευαισθησία και συνοχή.

Η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει την ευκαιρία στον κάθε Κύπριο να βιώσει την αίσθηση της ταυτότητάς του ως Ευρωπαίος πολίτης, και να συμβάλει με τα δικά του χρώματα στην οικοδόμηση της Ευρώπης του αύριο.

Σε λίγες μέρες όλοι μας θα επιβιβαστούμε για το πρώτο μας ταξίδι της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Σ´ αυτό το ταξίδι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναδειχθεί, σεμνά και ταπεινά, ως ισότιμο, αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος της ΕΕ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις, τις προσδοκίες και τις αγωνίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Έχουμε εργαστεί και θα χρειαστεί να εργαστούμε και στη συνέχεια σκληρά και υπεύθυνα, με αίσθηση μέτρου αλλά και φιλοδοξία, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας το ιστορικό αυτό καθήκον σε μια περίοδο δοκιμασίας για την ίδια την ΕΕ, και βεβαίως συνεχιζόμενης δοκιμασίας για τον τόπο μας.

Ταυτόχρονα, όμως, το ταξίδι αυτό προβλέπεται συναρπαστικό, γεμάτο χρώμα και κίνηση, όπως ακριβώς και το Λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας 2012.