29/5/12

Παρέμβαση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Συνέδριο «Mission Growth» με θέμα: «Ο ρόλος των policy makers στη νέα βιομηχανική επανάσταση», στις Βρυξέλλες
 
29/05/2012


Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η πρωτοβουλία από τον Επίτροπο κ. Tajani για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου είναι και εξαίρετη και πολύ επίκαιρη. Έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια εφαρμογής μιας αυστηρής και ανελαστικής πολιτικής της λιτότητας, η οποία άφησε πίσω της ανυπέρβλητα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ξαναθυμάται επιτέλους τη λέξη «ανάπτυξη».
Κύριε Επίτροπε, σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας αυτή και την ευκαιρία που μας δίνετε να συναντηθούμε πολιτικοί, αναλυτές και εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για την προοπτική μεγέθυνσης των οικονομιών μας μέσα από μια ριζικά νέα βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Μια πολιτική, δηλαδή, απαλλαγμένη από τον μοντέρνο καπιταλισμό, απότοκο του οποίου είναι και η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική, αλλά πρωτίστως της πραγματικής μας οικονομίας. Μια συστημική κρίση με κύρια χαρακτηριστικά τη μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η σημερινή συγκυρία αποτελεί ευκαιρία να επανεξετάσουμε το ισχύον «μοντέλο παραγωγής», αλλά ταυτόχρονα και τις πολιτικές που μας δένουν τα χέρια από τη συρρίκνωση των δημόσιων οικονομικών μας και την αδυναμία μας για παρεμβάσεις στην αγορά. Έχω την αίσθηση ότι όλα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι από την αρχή και τάσσομαι υπέρ της άποψης ότι έφτασε η ώρα για αναθεώρηση των πολιτικών αυτών.

Πρόσφατη μελέτη του World Economic Forum συμπεραίνει ότι το ταλέντο, η ικανότητα καινοτομίας και η στρατηγική χρήση δημόσιων πολιτικών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Σε αυτά θα πρόσθετα και την προοπτική της «πράσινης μεγέθυνσης» των οικονομιών μας, περιβαλλοντικά βιώσιμη, η οποία συνεπάγεται χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς και σεβασμό στη βιοποικιλότητα και το κλίμα.

Πρωτοπόρος της επιστήμης στον τομέα αυτό, ο οικονομολόγος και φιλόσοφος Καθηγητής Jeremy Rifkin, τον οποίο έχουμε σήμερα μαζί μας. Συνδυάζοντας την τεχνολογία του διαδικτύου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Rifkin μας προσφέρει ένα νέο οικονομικό «παράδειγμα», ένα νέο οικονομικό όραμα για το μέλλον του πλανήτη.

Σεβόμενος την ανάγκη να ακολουθήσει μια δομημένη και μεστή περιεχομένου συζήτηση, στη βάση και του ερωτηματολογίου που έχει τεθεί από το Συνέδριο, πολύ σύντομα να σας πω πως αν και στην Κύπρο δεν έχουμε ακόμη υιοθετήσει στρατηγική για μετάβασή μας στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησής μας. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, έτσι που σταδιακά η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που πρόσφατα έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Με αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές, και έχοντας ως στόχο το 20/20/20, επενδύουμε, κυρίως, σε τρεις μορφές ενέργειας: την ηλιακή, την αιολική και τη βιομάζα. Ειδικότερα καθόσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στην Κύπρο έχουμε σχεδιάσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαχείρισης των αποβλήτων, μέρος του οποίου είναι και η κατασκευή σύγχρονης μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης η οποία ουσιαστικά θα χρησιμοποιεί το επεξεργασμένο οργανικό υλικό που θα παίρνουμε από όλες τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρα, όμως, από τις πολιτικές που επιμέρους εφαρμόζουμε τα διάφορα κράτη, περισσότερη, ίσως, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κοινή μας δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό αυτή την έννοια, αν η ΕΕ στοχεύει να ηγηθεί της πορείας προς την τρίτη βιομηχανική επανάσταση θα πρέπει να δώσει πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη μέσω απευθείας χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να δρομολογήσει μια νέα βιομηχανική πολιτική που θα προσβλέπει στην πραγματική οικονομία. Σημαντικό συντελεστή σε ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί η επένδυση σε τομείς όπως η εφευρετικότητα, η τεχνολογική πρόοδος και φυσικά η καινοτομία τόσο στον χώρο εργασίας όπου θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων στον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων όσο και στον τομέα της τυποποίησης. Κάθε μια καινούρια γενεά προτύπων που ετοιμάζεται δημιουργεί μια νέα αγορά. Γι αυτό και τα πρότυπα και οι κανονισμοί που προσδιορίζουν προδιαγραφές πρέπει να είναι φιλικά, να αφήνουν περιθώρια ευελιξίας ως προς την καινοτομία και να μην περιορίζουν τη δημιουργικότητα.

Άλλωστε, μεταφέροντας εδώ και τους στόχους που θέσαμε ως η επερχόμενη Προεδρία της ΕΕ, η Κύπρος θα εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, τα οφέλη της οποίας θα επιμεριστούν, πρώτα και κύρια, οι πολίτες της.

Είναι πεποίθησή μου πως οι ιστορικές αλλαγές, οι οποίες είναι μέρος της εξέλιξης του ανθρώπου, απαιτούν πολιτικούς με όραμα, άτομα ικανά να αντιληφθούν έγκαιρα τις νέες δυναμικές που αναπτύσσονται, να τις ενθαρρύνουν και να τις υποστηρίξουν. Στην πράξη αυτό σημαίνει χάραξη και υλοποίηση τέτοιων τολμηρών πολιτικών που να στοχεύουν στην ανατροπή και υπέρβαση των δομικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την μοντέρνα εποχή και όχι στη συντήρησή της. Ο «χάρτης πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050» είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε όλες τις μελλοντικές μας προσπάθειες.