12/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ
 
12/05/2012


Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στο σημερινό 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Η ΕΤΥΚ έχει καταξιωθεί μέσα από την πολύχρονη παρουσία της στο συνδικαλιστικό κίνημα ως δύναμη διεκδίκησης, σοβαρότητας και ευθύνης. Με ωριμότητα, σωφροσύνη αλλά και αγωνιστικό πνεύμα και μαχητικότητα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών της, ένα ασφαλές εργασιακό πλαίσιο που να αποκλείει αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε δείγματα και παραδείγματα ενός κοινωνικά υπεύθυνου συνδικαλιστικού κινήματος. Ενός κινήματος που θέτει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της κοινωνίας και του συλλογικού καλού.

Αγαπητοί φίλοι,

Το 44ο Συνέδριό σας συνέρχεται στον αστερισμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούσαν χωρίς έλεγχο, χωρίς κρατική εποπτεία και χωρίς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Με καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία. Με βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Με περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας.

Το δίδαγμα από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων είναι σαφές. Ένας είναι ο δρόμος. Αυτός της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Μακριά από την ανεξέλεγκτη και άπληστη διαχείρισή της. Μιας αγοράς που να υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες των ανθρώπων, που να υπόκειται σε εποπτεία, ελέγχους και ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Συνεισφέροντας σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, σε κοινωνική δικαιοσύνη, σε καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται, όμως, και σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο μεγάλο εθνικό μας θέμα. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η τουρκική κακοπιστία, στρεψοδικία και αδιαλλαξία κλιμακώνεται. Στόχος της Τουρκίας και της ελεγχόμενης από την Άγκυρα τουρκοκυπριακής ηγεσίας η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία δύο χωριστών κρατικών οντοτήτων με παρθενογένεση, στα πλαίσια συνομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα η τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ κορυφώνεται, με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης θαλασσίων τεμαχίων της Κύπρου ως ευρισκόμενων στην κυριότητα της Τουρκίας. Σε πλήρη και κατάφωρη παραβίαση του Θαλασσίου Δικαίου, όπως κατοχυρώνεται από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982.

Πρέπει τάχιστα και αποτελεσματικά με πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και διαβήματα να καταγγελθεί η τουρκική επιθετικότητα, μη αποκλειομένης και της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού οι τουρκικές συμπεριφορές συνιστούν απειλή για τη διατάραξη της ειρήνης.

Ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά εξέλιξη με πολυσήμαντες διαστάσεις. Τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στρατηγικά και ενεργειακά. Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.

Σε αυτή τη δύσκολη εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία το Συνέδριο σας αποτελεί προσφερόμενο βήμα προβληματισμού, διαλόγου, συλλογικής δράσης και ευθύνης.

Η ΕΤΥΚ, ως συνδικαλιστική παράταξη κοινωνικής και εθνικής ευθύνης αλλά και μαχητική έπαλξη υπεράσπισης και διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων των μελών της και ευρύτερα των εργαζομένων, έχει να διαδραματίσει ένα αναβαθμισμένο και καθοριστικό ρόλο για να πάει μπροστά η Κύπρος. Με πρόοδο, με ανάπτυξη, ευημερία για όλους, με κοινωνική συνοχή. Για να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα καινούριο δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 44ο Συνέδριο σας.