12/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων της ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου
 
12/05/2012


Αγαπητοί αξιωματούχοι και μέλη της Συνεργατικής Πιστωτικής
Εταιρείας Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου,

Φίλοι συνεργατιστές,

Κυρίες - κύριοι, καλή σας μέρα,

Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα. Ο Συνεργατισμός αποτελεί κοινωνική κατάκτηση των Κυπρίων που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού στις νέες συνθήκες φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα σημερινά εγκαίνια των νέων γραφείων της ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου πρέπει να μας αφήνουν όλους ικανοποιημένους, αφού αποδεικνύουν την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευρωστία της Εταιρείας και συνάδουν με την αναβαθμισμένη προσφορά υπηρεσιών. Συγχαίρω, λοιπόν, τις εκάστοτε Επιτροπείες και τα μέλη της Εταιρείας για το σημαντικό έργο που όλοι μαζί έχουν επιτελέσει, για να μπορεί σήμερα η ΣΠΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα πολύ σύγχρονο και άνετο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το Συνεργατικό Κίνημα, επικροτώ και συγχαίρω τα βήματα εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να γίνονται, όπως και το πρόγραμμα συγχωνεύσεων των Συνεργατικών Εταιρειών. Οι συγχωνεύσεις αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βήμα στην προσπάθεια του Κινήματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Σημαντικό στοιχείο στον εκσυγχρονισμό του Κινήματος θεωρώ, επίσης, το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό κεκτημένο που αφορά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και βρίσκεται στην ίδια βάση με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου, μέσα από τα 100 και πλέον χρόνια δράσης και προσφοράς του, συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του. Με αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα το Κίνημα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μακριά και ανεξάρτητα από πολιτικές, κομματικές ή άλλες παρόμοιες επιλογές.

Έμπρακτο παράδειγμα της προσφοράς του Συνεργατικού Κινήματος αποτελεί η ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου αφού από την ίδρυσή της, πριν από 84 περίπου χρόνια, μέχρι και σήμερα στηρίζει τον απλό άνθρωπο, τον κάθε γεωργό και επιχειρηματία, προσφέροντας προστασία από την τοκογλυφία, ενώ σημαντική είναι και η διαχρονική της προσφορά στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής.

Αγαπητοί συνεργατιστές,

Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση διαφοροποιεί εντελώς το χρηματοοικονομικό περιβάλλον όπως το έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής μας ζωής. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, για εμάς στην Κύπρο έχουν επιταθεί λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν αποδείξει ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ικανό να βοηθήσει στη διατήρηση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας.

Ως γνωστό, ο Συνεργατισμός της Κύπρου δεν είναι εκτεθειμένος στα ελληνικά ομόλογα, ούτε και έχει ειδική τραπεζική σύνδεση με την Ελλάδα. Αυτό, όμως, τονίζω ότι δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθηση ότι ειδικά το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου θα σταθεί, όπως πάντα, στο πλευρό του κράτους και του Κύπριου πολίτη, βοηθώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου μας στην προσπάθεια για έξοδο από την ύφεση.

Καταλήγοντας, δεν έχω παρά να ευχηθώ στα μέλη της ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου κάθε επιτυχία στους στόχους και στις επιδιώξεις σας. Εύχομαι, αντλώντας δύναμη από τις οικουμενικές συνεργατικές αρχές, να συνεχίσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας έχοντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεων σας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να είστε δε βέβαιοι πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου θα είμαστε πάντα δίπλα σας για την παραπέρα ανάπτυξη και πρόοδο του Συνεργατικού Κινήματος.