18/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελβετίας
 
18/05/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Ελβετίας κα ΄Εβελιν Βίντμερ Σλουμπφ, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Ελβετίας στην Κύπρο.

Το πρωί η Ελβετίδα Πρόεδρος και η συνοδεία της έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Ελβετίδα ομόλογό του. Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες παρακάθισαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στην Ελβετία κα Αθηνά Μαυρονικόλα και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μάριος Ιερωνυμίδης.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ελβετίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου και αργότερα με τον Πρόεδρο Χριστόφια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην εναρκτήρια του δήλωση στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Ελβετίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω στην Κύπρο , εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, εσάς και ολόκληρη την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει.

Η επίσκεψή σας, κα Πρόεδρε, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας επισκέπτεται την Κύπρο.


Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που χρονολογούνται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά της Ελβετίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης των νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χρηματοδότηση μαζί με τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για προγράμματα που συμβάλλουν στην επανένωση του νησιού όπως το Σπίτι Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη. Επίσης, η συμμετοχή μας από κοινού στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας παρέχει τη δυνατότητα για ενίσχυση των σχέσεών μας. Η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για επαναπατρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την κα Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συμβάλει
'Προς μία Καλύτερη Ευρώπη' της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης.

Ενημέρωσα την κα Πρόεδρο για τα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας όπως, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση αποτελεσματικής οικονομικής διακυβέρνησης, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ολοκλήρωση του Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου καθώς και η παρακολούθηση της αποτελεσματικής υλοποίησης της Στρατηγικής
'Ευρώπη 2020'.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τα τρέχοντα θέματα που περιλαμβάνονται στον συνεχή διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελβετία και διαβεβαιώσαμε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον
μας.

Στην ιδιαίτερή μας συνάντηση συζητήσαμε για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Ενημέρωσα λεπτομερώς την κα Πρόεδρο και για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά μιλήσαμε για το Κυπριακό και τις θέσεις μας και στη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών.


Από αυτό το βήμα μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω δημόσια τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Ελβετίας στο κυπριακό πρόβλημα. Όραμά μας παραμένει μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας προσκρούουν στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Την ίδια στιγμή η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει αλλά και εντείνει τις προκλήσεις της έναντι της Κύπρου με απειλές για προώθηση λεγόμενου
'Σχεδίου Β' για αναβάθμιση των κατεχομένων.

Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να σέβεται τον ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί βασικό θεσμικό χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία τους για την τουρκική στάση. Η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειές μας για λύση.


Επιθυμώ και πάλι να ευχαριστήσω την κα Πρόεδρο για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές συνομιλίες και την επαναβεβαίωση των άριστων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών και λαών μας».


Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ελβετίας είπε
: «Σήμερα είχα τη χαρά να συναντήσω τον Κύπριο ομόλογό μου, Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όπως επίσης και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σιαρλή και την Υπουργό Εξωτερικών κα Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Με ικανοποίηση σημειώνω ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλές και πολυδιάστατες, όπως για παράδειγμα στους τομείς της οικονομίας και της επιστήμης. Οι πολυσχιδείς δεσμοί μεταξύ των χωρών μας είναι μακροχρόνιοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη σημερινή συνάντηση τέθηκε η βάση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους στα χρόνια που έρχονται.


Δράττομαι της ευκαιρίας για να πάρω πληροφορίες από ʽπρώτο χέριʼ για τις προτεραιότητες της Κύπρου κατά την Προεδρία της στην ΕΕ και να παρουσιάσω την ευρωπαϊκή πολιτική της Ελβετίας. Στο πλαίσιο αυτό, συγχαίρω την Κύπρο για την πρώτη της Ευρωπαϊκή Προεδρία που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2012.


Συζητήσαμε, επίσης, διεθνείς φορολογικές πολιτικές. Τέλος ανταλλάξαμε απόψεις για ένα άλλο θέμα κοινού ενδιαφέροντος, την κρίση στην ευρωζώνη. Ως μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελβετία συμβάλλει στα προγράμματα προσαρμογής των υπερχρεωμένων μελών της ευρωζώνης.


Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ θα εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις των χωρών μας».


Στη συνέχεια
, κληθείσα να σχολιάσει την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου, η Πρόεδρος της Ελβετίας είπε ότι «κατ΄ αρχάς χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την επανένωση της Κύπρου και γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν προχωρεί στον βαθμό που θα επιθυμούσατε εσείς και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ωστόσο, εναπόκειται στην Κύπρο να βρει λύση. Από την πλευρά της η Ελβετία εφόσον της ζητηθεί μπορεί να στηρίξει τη διαδικασία».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει στο μέλλον του ευρώ και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου για την ενίσχυση της ευρωζώνης, έστω και αν η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, η Ελβετίδα Πρόεδρος είπε ότι «η Ελβετία έχει διμερείς σχέσεις με όλες τις χώρες της ΕΕ και με την ίδια την ΕΕ ως θεσμικό όργανο». Πρόσθεσε ότι η Ελβετία στηρίζει την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τώρα αλλά και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου
, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελβετία μπορεί να συμβάλει σε αυτή την ανάπτυξη, διότι, αν και βρίσκεται εκτός της ΕΕ, έχει μια άλλη οπτική από ό,τι άλλες χώρες που επίσης βρίσκονται εκτός της ΕΕ.

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα εργασίας στην Ελβετίδα ομόλογό του και τα μέλη της συνοδείας της.


Η Πρόεδρος Βίντμερ Σλουμπφ αναχωρεί από την Κύπρο το απόγευμα.