29/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ
 
29/05/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ κ. Λοϊζο Χατζηκωστή.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηκωστής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από δικό μας αίτημα. Συζητήσαμε κάποια θέματα που θέλαμε να εγείρουμε και τον ενημερώσαμε για τα πραγματικά δεδομένα και γεγονότα, αρχίζοντας από το υπουργικό διάταγμα για την αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας και για άλλα θέματα.


Σε κανένα στάδιο δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρουμε τις απόψεις μας για το διάταγμα και ανεξάρτητα από το αν ήταν εφικτό ή όχι να διαφοροποιηθούν οι διατάξεις του διατάγματος προς το καλύτερο, μας προβλημάτισε και μας απογοήτευσε το ότι καταπατήθηκαν οι θεσμοί των εργασιακών σχέσεων. Για το ίδιο διάταγμα πιστεύουμε ότι υπάρχει θέμα στην ερμηνεία της εφαρμογής του. Εμείς ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Λαϊκής, θα δούμε και τη νέα της σύνθεση, και παρόλο που διορίστηκε από το κράτος ελπίζουμε να μη μεταφέρει τη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα και να μπορέσει η τράπεζα να λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς.


Μπορούμε να πετύχουμε σε συνεργασία με τη διοίκηση της Λαϊκής την επίτευξη των στόχων που έθεσε το διάταγμα. Το διάταγμα αναφέρεται σε 12,5% αλλά κανείς δεν μέτρησε για να ξέρει και πιστεύουμε ότι από μόνο του το 12,5% δεν θα διορθώσει τα πράγματα, διότι χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά. Αυτό συζητήσαμε σε συνάντηση χθες με τον Υπουργό Οικονομικών.


Μεταφέραμε στον Πρόεδρο και προβληματισμούς μας που αφορούν τη γενικότερη οικονομία του τόπου, την πορεία της Λαϊκής και των υπόλοιπων τραπεζών, διότι όλες σε κάποιο στάδιο μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.


Σε μεγάλο βαθμό μας απασχολεί και το τι θα γίνει στην Ελλάδα, αν θα υπάρξει βιώσιμη Κυβέρνηση, αν θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο ευρώ και άλλα, και όλα αυτά θα έχουν ουσιαστικές αρνητικές επιδράσεις στην Κύπρο που θα εκφραστούν πρώτα μέσα από τις τράπεζες μας που έχουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα».


Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «το 12,5% δεν σώζει τη Λαϊκή, αλλά γίνεται για να έχει μια συμβολή ο εργαζόμενος. Μπορεί να είναι και λίγο ουσιαστική η συμβολή. Αλλά η Λαϊκή θέλει στήριξη». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται και μείωση δαπανών, αλλά και τη στήριξη της Κυβέρνησης. Είναι συμβολικό το 12,5% για να πάρουν κάποιοι τα μηνύματα». Ωστόσο, είπε, «πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για αύξηση των εσόδων και για αποφυγή λανθασμένων δαπανών».


Ερωτηθείς αν η ΕΤΥΚ θα προβεί σε ενέργειες για μείωση του 12,5%, ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι «δεν είπαμε αυτό σε κανένα στάδιο, απλώς είπαμε ότι υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να καταλήξουμε σε αυτό το 12,5%». Πρόσθεσε ότι «έχουμε συγκεκριμένες απόψεις για το διάταγμα, αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένο διαπραγματευτή μπροστά μας ακόμη. Πρόσθεσε ότι αναμένουν να τους καλέσει διότι αν δεν μας καλέσει δεν θα μπορεί να υπάρξει το 12,5%», αφού σύμφωνα με διατάξεις του διατάγματος, η εφαρμογή του θα αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις». Είπε ακόμη ότι για το 12,5% δεν υπήρξε κάποια μελέτη, αλλά ότι το ποσοστό που τέθηκε ήταν συμβολικό.


Πρόσθεσε ότι «υπάρχει χρυσή τομή ώστε να μην αισθανθούν την απώλεια οι υπάλληλοι που έχουν περισσότερο ανάγκη. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που συγκροτούν αυτό που λέμε πακέτο ωφελημάτων και όταν έρθει η ώρα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας», ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής.


Ερωτηθείς αν θα αναλάβει πρωτοβουλία η ΕΤΥΚ για συνάντηση με τη διοίκηση της Λαϊκής εν όψει και του διορισμού του ανεξάρτητου συμβούλου, είπε ότι «θα αναμένουμε εκ των πραγμάτων να μας καλέσουν. Αναμένουμε τον καταρτισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου», είπε.


Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αφού (η Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο) πέραν από τα μεγέθη και τα κέρδη είναι πολύ αποδοτικό κομμάτι, καθαρά κερδοφόρο, απασχολεί πλήρως το προσωπικό που έχει και δεν δημιουργεί τέτοιες προϋποθέσεις. Το διάταγμα καλύπτει τη Λαϊκή όπου υπάρχει. Εξάλλου, μόνο οι αφυπηρετήσεις δίνουν την ευκαιρία περιορισμού του προσωπικού», είπε ο κ. Χατζηκωστής.


Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο Βʼ από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κατάστασης που μπορεί να υπάρξει λόγω των εξελίξεων της Ελλάδας, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «πέρα από την Κυβέρνηση, σχέδια έπρεπε να έχουν και οι διοικήσεις των τραπεζών, και αν δεν υπάρχει κοινή συμπόρευση και κοινή στρατηγική δεν θα μπορεί κανείς από μόνος του να αντεπεξέλθει. Ωστόσο, δεν είμαι ο αρμόδιος για να απαντήσω τι κάνουν».


Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Χατζηκωστής είπε: «Θέσαμε στον Πρόεδρο το θέμα των ταμείων προνοίας και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα για τον τρόπο που θέτει τη διαχείριση του ταμείου προνοίας στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ στην τελευταία συμφωνία που κάναμε δηλώσαμε ότι οι τράπεζες αποποιούνται του δικαιώματος αυτού και ότι θα αποτελεί προνόμιο της διαχείρισης των συναδέλφων. Το νομοσχέδιο ερχόταν να ανατρέψει αυτή την κατάκτηση των υπαλλήλων.


Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο αφορά την ΑΤΑ και για το οποίο εκφράσαμε την άποψη ότι η οργάνωσή μας, σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων, των καθηγητών και με την ΟΛΤΕΚ, ζήτησε να έχουμε εκπροσώπηση, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρξε ανταπόκριση. Για το θέμα αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών».