29/5/12


Ο Υπουργός Εμπορίου συμμετείχε στο Συνέδριο «Mission Growth: Europe at the Lead of the New Industrial Revolution», στις Βρυξέλλες
 
29/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε σήμερα, ως βασικός ομιλητής, στο Συνέδριο «Mission Growth: Europe at the Lead of the New Industrial Revolution», που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. Antonio Tajani και άνοιξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso.
Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου της «Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης» για αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, οικονομολόγος και φιλόσοφος Καθηγητής Jeremy Rifkin, είχε ως στόχο τη σε βάθος συζήτηση των τρόπων με τους οποίους η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Ο κ. Συλικιώτης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον ρόλο των φορέων χάραξης πολιτικής στη νέα βιομηχανική επανάσταση, τόνισε ότι στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής, επεσήμανε, «είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, έτσι που σταδιακά η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που πρόσφατα έχουν εντοπιστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για μια ριζικά νέα βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι αυτή η νέα εποχή θα πρέπει να είναι «απαλλαγμένη από τον μοντέρνο καπιταλισμό, απότοκο του οποίου είναι και η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, που κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική, αλλά πρωτίστως της πραγματικής μας οικονομίας. Μια συστημική κρίση με κύρια χαρακτηριστικά τη μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί πλέον έμφαση στην κοινή δράση των κρατών μελών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πραγματική ώθηση της ανάπτυξης μέσω απευθείας χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, καθώς και την δρομολόγηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής που θα προσβλέπει στην πραγματική οικονομία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στον στόχο της Κυπριακής Προεδρίας να «εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, τα οφέλη της οποίας θα επιμεριστούν, πρώτα και κύρια, οι πολίτες της». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι απαιτούνται σήμερα η χάραξη και υλοποίηση τολμηρών πολιτικών, που στόχο θα έχουν την ανατροπή και υπέρβαση των δομικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την μοντέρνα εποχή και όχι τη συντήρησή της.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Συλικιώτης συμμετείχε, επίσης, σε σχετική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την οποία ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και δημιουργία ενός τρίτου διαδρόμου ασφαλούς τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.


Παράλληλα, εξήγησε ότι για την ενίσχυση της βιομηχανικής καινοτομίας απαιτείται σήμερα η λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες, που θα επιτρέπουν τη μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι χρειάζεται η εισαγωγή της καινοτομίας στον χώρο εργασίας και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η δημιουργία από τις επιχειρήσεις δικτύων συνεργασιών και συνεργιών, μεταξύ άλλων, με επιχειρήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και επενδυτές, η αναζωογόνηση της ζήτησης μέσω καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών και, τέλος, η δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ιδιαίτερα νέων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου και με σκοπό την ενημέρωση και τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα που χειρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Συλικιώτης είχε σήμερα σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας (Eurochambres) κ.κ. Alessandro Barberis και Arnaldo Abruzzini, την Πρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) κα Amalia Sartori, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) κ. Brian Simpson, τον Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. John Dalli και, τέλος, με τον Πορτογάλο Ευρωβουλευτή κ. António Fernando Correia De Campos, εισηγητή της πρότασης Κανονισμού για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.