29/5/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ουκρανίας
 
29/05/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο κ. Borys Humeniuk.
Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει η Ουκρανία στην υπόθεση της Κύπρου και αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας, καθώς και μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.

Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την απογοήτευση της πλευράς μας για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Αναφερόμενος δε, μεταξύ άλλων, στις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι αποτελούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από πλευράς του, ο κ. Humeniuk διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Πρέσβης της Ουκρανίας αναφέρθηκε επίσης στις πολύ φιλικές σχέσεις και στη συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και στην ανάγκη συνέχισης της προώθησής τους μέσω τακτικών ανταλλαγών. Ο κ. Humeniuk εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την υποστήριξη που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.