29/5/12

Αντιφώνηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
 
29/05/2012


Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στην προσωπική του στήριξη καθώς και σε αυτήν της ΕΕ στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, σημειώνοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική βούληση και πνεύμα συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.

Στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε: «Το να ταξιδεύεις αεροπορικώς για τέσσερις ώρες και να εξακολουθείς να βρίσκεσαι σε έδαφος της ΕΕ δίνει μια αίσθηση χώρου, το να βλέπεις μνημεία χιλιάδων ετών δίνει μια αίσθηση χρόνου. Δίνει μια προοπτική. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου διότι μελέτησα ελληνικά και λατινικά για έξι χρόνια, έτσι η αρχαία σας γλώσσα είναι μέρος της ζωής μου.


Το να βρίσκομαι στην Κύπρο επίσης είναι χαρά, διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι εξαίρετος οικοδεσπότης, αλλά είναι επίσης και ηγέτης που αγαπά τη χώρα του και τον λαό της ειλικρινά. Μπορούσα, επίσης, να βασιστώ στη στήριξή του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δύσκολων ετών.


Η Κύπρος πρόκειται να αναλάβει για πρώτη φορά μια σημαντική θεσμική ευθύνη. Την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Είχα μια εξαίρετη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους Υπουργούς σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Προεδρίας. Χάρηκα που άκουσα σήμερα ότι η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη για αυτό. Είναι μια στιγμή πρόκλησης για την ΕΕ στο σύνολό της.


Εδώ και δύο χρόνια οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εργάζονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους, σε ένα κλίμα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης και αυξανόμενης ανεργίας. Στο τέλος θα επιτύχουμε αλλά ακόμα δεν βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο.


Από τη μια οι οικονομίες μας έχουν διαρθρωτικές προκλήσεις. Για να τις ξεπεράσουμε χρειάζεται να ληφθούν σκληρές αποφάσεις και αποφασιστικές δράσεις. Πρέπει να μειώσουμε τα δημόσια χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και ιδιαίτερα να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ολοι πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Αυτό ισχύει και για τις μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία – που επίσης αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα – αλλά ισχύει και για μικρότερες χώρες όπως η Λετονία και το Λουξεμβούργο. Και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμα και αν αυτοί είναι δύσκολοι καιροί, η χώρα σας έχει το σθένος να τα καταφέρει.

Από την άλλη, αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες συνθήκες. Συγκεκριμένα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μοναδική. Απαιτήθηκαν τεράστιες προσπάθειες και θυσίες από τον ελληνικό λαό. Ολοι στην Ευρώπη το αναγνωρίζουν αυτό. Η κατάσταση απαίτησε άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Από το 2010 η Ευρώπη
, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνέβαλε με στήριξη σχεδόν 150 δις ευρώ. Κάποιες φορές ο κόσμος ζητά ένα ‘σχέδιο Μάρσαλ’ για την Ελλάδα. Η στήριξη της Ευρώπης ανέρχεται σε πολύ περισσότερα από ό,τι το σχέδιο Μάρσαλ. Η αλληλεγγύη μας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη σεβόμενη παράλληλα τις δεσμεύσεις της. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος: Η ευθύνη. Αυτό είναι το μήνυμα της Ένωσης. Δεν είναι το ίδιο μήνυμα ίσως με αυτό που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά είναι ένα μήνυμα συμπόνιας, ευθύνης και αλληλεγγύης.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας σε σχέση με την επικείμενη Προεδρία της Κύπρου, υπενθυμίζω την ισχυρή στήριξη που προσέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία από τον Δεκέμβριο του 2011. Όλοι οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Προεδρία είναι ένα θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό της Ένωσης μας που βασίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και πρέπει να τυγχάνει σεβασμού από όλους.


Για το Κυπριακό, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια σήμερα, καθώς και προηγούμενα, ότι η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στην προσωπική μου στήριξη καθώς και σε αυτή της ΕΕ στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Το να ξεπεράσουμε ένα σοβαρό, δυσεπίλυτο πρόβλημα δεκαετιών δεν θα συμβεί ως διά μαγείας. Θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική βούληση και πνεύμα συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.


Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα έρθει η μέρα που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθεί μια ενωμένη Κύπρο. Αν είμαι εγώ αυτός ο Πρόεδρος, ακόμη καλύτερα.


Το 1988 η διαίρεση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας φαινόταν ατέρμονη μέχρι που το τείχος έπεσε ένα χρόνο αργότερα και τερμάτισε τη διαίρεση της Ευρώπης σε Ανατολική και Δυτική. Αυτό το γεγονός φαινόταν ακατόρθωτο προηγουμένως, είναι όμως ό,τι πιο φυσικό σήμερα. Ποτέ λοιπόν δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να έρθει η μέρα που η διαίρεση αυτής της νήσου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα τερματιστεί, ίσως και αναπάντεχα. Τώρα φαίνεται αδύνατο, αργότερα μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικό.


Συμμεριζόμαστε το ίδιο όνειρο: Μια ενωμένη Κύπρος σε μια πιο ενωμένη Ευρώπη».