29/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην εκδήλωση «Ένοπλες Δυνάμεις και περιβάλλον», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στον Δελίκηπο
 
29/05/2012



Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και συγχαίρω θερμά τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της, γιατί σήμερα η Εθνική Φρουρά κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά. Το Υπουργείο Άμυνας έχει περιβαλλοντική πολιτική και η σημερινή διοργάνωση αποτελεί έκφραση της περιβαλλοντικής μας αντίληψης.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ως κύριο στόχο την προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπερασπίζονται την ελευθερία της πατρίδας μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Παράλληλα, η Εθνική Φρουρά δεν παύει να είναι ένα κομμάτι του λαού μας και μάλιστα διαλεκτό, καθώς χιλιάδες νέοι μας υπηρετούν σ΄αυτήν, προσφέροντας δύο πολύτιμα χρόνια από τη ζωή τους για την πατρίδα.
Έτσι, λοιπόν, το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά ζουν τα κοινωνικά προβλήματα, αναπτύσσουν δραστηριότητες, μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων εγγυούνται την επιβίωση, την ποιότητα ζωής
, την αειφορία της ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή.
Απέναντι στις περιβαλλοντικές απειλές οι ένοπλες δυνάμεις ευαισθητοποιούνται, αντιστέκονται και συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια της κοινωνίας και της Πολιτείας για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι στοχευμένες δράσεις των ενόπλων δυνάμεων προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύουν και αναδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς και τη συμπόρευση της Εθνικής Φρουράς με την κυπριακή κοινωνία.

Δεν αρκεί η συμμόρφωση με τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά απαιτείται αλλαγή στάσης και νοοτροπίας που να ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να διαφοροποιεί ουσιαστικά τον τρόπο που οι ένοπλες δυνάμεις σκέφτονται, αποφασίζουν, λειτουργούν και συμπεριφέρονται.

Είμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το όραμα μετουσιώνεται σε στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται μέσα από ένα σύνολο βραχυπρόθεσμων
, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών και δράσεων.
Τα στρατόπεδα αποτελούν οργανωμένους χώρους πειθαρχημένων κοινωνιών όπου η περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία. Σε μια οργανωμένη κοινωνία, που αποτελείται από νέους ανθρώπους, η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι ένας εφικτός στόχος με ουσιαστικά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και με ιδιαίτερη σημασία για την οικολογική ευαισθητοποίηση των στρατευμένων παιδιών μας, των αυριανών πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα φιλοπεριβαλλοντικά στρατόπεδα, τα πράσινα στρατόπεδα είναι μια καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα και όχι μόνο. Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες
. Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας μέλους της ΕΕ εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ΕΜΑS (Environmental Management and Audit Scheme), το οποίο μάλιστα έχει τύχει επίσημης αναγνώρισης με τη σχετική πιστοποίηση. Αυτό είναι το στρατόπεδο Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, εδώ στο Δελίκηπο που βρισκόμαστε τώρα. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο στρατόπεδο σ’ ολόκληρο τον χώρο της ΕΕ.
Αυτό το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης παρουσιάστηκε και στην ολομέλεια του
Defence Network όπου συμμετέχουν τα περιβαλλοντικά τμήματα των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ. Η Κύπρος απέσπασε επαίνους για την καινοτομία και αποτελεί παράδειγμα το οποίο οι εταίροι μας αποδέχονται και ακολουθούν.
Η Εθνική Φρουρά δεν είναι ένα
κλειστό κύκλωμα, ένας απομονωμένος χώρος. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι του λαού μας με κορυφαία αποστολή την άμυνα και την αποτροπή, αλλά και με ευαισθησίες, πρωτοβουλίες και δράσεις συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η Εθνική Φρουρά
, με τη νέα της ηγεσία, ανασυντάσσεται και κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά σε όλους τους τομείς. Σήμερα αναδεικνύει την περιβαλλοντική της διάσταση. Συγχαίρω θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΦ και σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία, τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, άνδρες και γυναίκες, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό, το Γενικό Διευθυντή και τα στελέχη του Υπουργείου, άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Green-Dot που με την εργασία και τη συνεργασία τους συμβάλλουν στην εφαρμογή της κοινής περιβαλλοντικής μας πολιτικής.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κύριο ομιλητή, τον επιστημονικό συνεργάτη του Υπουργείου Άμυνας δρα Ιωάννη Γκλέκα για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε μαζί με τους συνεργάτες του στην εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Ευχαριστώ πολύ τη χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου κυρίας
Μάρως Μήτσα που ποτέ δεν αρνήθηκε τη συνεισφορά της, καθώς επίσης και τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.
Συγχαίρω, τέλος
, τον στρατοπεδάρχη και τους συνεργάτες του που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.
Εκφράζω εκτίμηση για το έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά και σ΄
αυτόν τον τομέα. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι με πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, με θέληση και αυτοπεποίθηση θα επιτύχουμε τους στόχους μας, για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, μια πατρίδα ειρηνική και πράσινη για όλους τους ανθρώπους της.