3/5/12

Άριστες οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου – Λιβύης στον τομέα της υγείας
 
03/05/2012


Η προσέλκυση Λίβυων ασθενών στην Κύπρο ήταν στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Λιβύη ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπους Ιατρικών Κέντρων.
Κατά την παραμονή του στη Λιβύη ο δρ Μαλάς είχε συνάντηση με την ομόλογο του κα Φατίμα Χαμρούς, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ιατρικά κέντρα της χώρας.

Στο πλαίσιο των ζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών τέθηκε το θέμα της αποστολής στη Λιβύη Κύπριων ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα για διερεύνηση της δυνατότητας διεκπεραίωσης επεμβάσεων στα νοσοκομεία της γειτονικής μας χώρας. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, όπως ομάδα Κυπρίων ιατρών μεταβεί στη Λιβύη εντός των δύο προσεχών εβδομάδων για να εξετάσει επείγουσα περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης περίθαλψης. Οι ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη στη Λιβύη είναι η Νευροχειρουργική, η Πλαστική Χειρουργική, η Ορθοπεδική και η Παιδοχειρουργική.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδοχειρουργικής έχει ετοιμαστεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο θα προωθηθεί από τις Λιβυκές αρχές για υπογραφή.

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στη Λιβύη εντάσσεται στα πλαίσια της οικονομικής διπλωματίας που προωθεί η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της εγγύς περιοχής.