3/5/12

Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
 
03/05/2012


O Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή συμμετείχε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις νομοθετικές προτάσεις αναθεώρησης των κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (Capital Requirements Directive- CRD IV). Τόσο ο Κανονισμός όσο και η Οδηγία την οποία συζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών αναφέρονται στην ενδυνάμωση των ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων, στην αδειοδότηση και στη λειτουργία των τραπεζών, βάσει κανόνων που πηγάζουν από τις απαιτήσεις που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βασιλείας, γνωστές ως «Βασιλεία ΙΙΙ».


Στην παρέμβαση του ο κ. Σιαρλή χαιρέτισε τις προσπάθειες της Δανικής Προεδρίας για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, ενώ σημείωσε τη στήριξη της Κύπρου στο συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας. Ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων, και υπογράμμισε ότι η χρηματοοικονομική κρίση έχει καταδείξει πως οι εποπτικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και να έχουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε σε περίπτωση ανάγκης να είναι σε θέση να προστατεύσουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα χωρίς καθυστέρηση.


Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Επίτροπο αρμόδιο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ κ. Olli Rehn, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο.