3/5/12

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Γεωργίας και της Υπουργού Γεωργίας της Λετονίας
 
03/05/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης και η Υπουργός Γεωργίας της Λετονίας κα Laimdota Straujuma έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της κας Straujuma στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο κ. Αλετράρης και η κα Straujuma προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Στη δήλωση του ο κ. Αλετράρης ανέφερε τα εξής: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να έχω μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τη Λετονή ομόλογο μου. Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα και θα ήθελα να την ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την επίσκεψή της στην Κύπρο καθώς και για τη συνεργασία μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ενημέρωσα την κα Υπουργό για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία και τον προγραμματισμό μας για τον χειρισμό των σημαντικών θεμάτων που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είχαμε επίσης μια εξαιρετικά χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις θέσεις των χωρών μας επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε από κοινού για την επιτυχή κατάληξη των συζητήσεων που διεξάγονται στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο μετά το 2013.

Επαναλάβαμε επίσης την ισχυρή προσήλωση μας προς τους τρεις βασικούς στόχους της μελλοντικής ΚΑΠ: τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί την περίοδο 2014-2020, η ΚΑΠ έχει ανάγκη από έναν ικανοποιητικό προϋπολογισμό. Και οι δύο πυλώνες της ΚΑΠ θα πρέπει να έχουν επαρκή χρηματοδότηση ανάλογη με τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές στα επόμενα χρόνια ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρώπης 2020.

Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μεταξύ Λετονίας και Κύπρου θα ενδυναμωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και είμαι αισιόδοξος ότι η συνεργασία αυτή θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική και παραγωγική».

Από την πλευρά της η κα Straujuma ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στην Κύπρο και είπε: «Είναι πολύ χρήσιμο για εμάς να ενημερωθούμε για την κυπριακή γεωργία και να ακούσουμε από πρώτο χέρι τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Υπουργό για θέματα που είναι σημαντικά για τη Λετονία κατά τη διάρκεια του ερχόμενου εξαμήνου, κατά τη διάρκεια της δική σας Προεδρίας.

Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στο ζήτημα των άμεσων πληρωμών προς τους γεωργούς, το οποίο απασχολεί τη Λετονία γιατί αυτήν τη στιγμή η χώρα μας λαμβάνει το χαμηλότερο ποσό για άμεσες πληρωμές από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Άλλο ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο εξάμηνο είναι ο ορισμός του ‘ενεργού γεωργού’, καθότι επίσης μας απασχολεί ιδιαίτερα στη Λετονία. Επιπρόσθετα, μιλήσαμε για το θέμα που αφορά το πρασίνισμα της γεωργίας και τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αργότερα θα συζητήσουμε και θέματα αλιείας».

Τέλος, η Λετονή Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αλετράρη να επισκεφθεί σύντομα τη Λετονία.