4/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση εκδοράς της καθόδου που συμπληρώνει την παραγωγή 50,000 τόνων χαλκού, στη Σκουριώτισσα

04/04/2012





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ για να χαιρετίσω την εκδήλωση εκδοράς της καθόδου που συμπληρώνει την παραγωγή 50,000 τόνων χαλκού από τις εγκαταστάσεις στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, και χαίρομαι που μου δώσατε την ευκαιρία να βιώσω αυτή την εμπειρία που πέραν της συμβολικότητας, αποτελεί απόδειξη της συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Κύπρο εδώ και 4.000 χρόνια.

Το ιστορικό μεταλλείο της Σκουριώτισσας, που βρίσκεται σε αυτό το ακριτικό σημείο της πατρίδας μας, είναι (όπως μου λένε οι μελετητές) το αρχαιότερο μεταλλείο χαλκού στον κόσμο που συνεχίζει να λειτουργεί και να προσφέρει. Το μεταλλείο της Σκουριώτισσας διαχρονικά αποτελεί κέντρο ανάπτυξης νέων μεθόδων παραγωγής χαλκού και προαγωγής καινοτόμου τεχνογνωσίας και έρευνας. Γι’ αυτό και η ιστορία του μεταλλείου συνδέεται στενά με την ιστορία της Κύπρου. Η ανακάλυψη, παραγωγή και χρήση του χαλκού που οριοθετεί την Εποχή του Χαλκού, αποτέλεσε μια καθοριστική περίοδο προόδου στην εξέλιξη του τότε κόσμου και κατά συνέπεια και του ανθρώπου στον πλανήτη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κύπρος κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν φημισμένη για τα μεταλλεία χαλκού στα οποία όφειλε τον πλούτο και την ευμάρειά της και το όνομα της είναι συνώνυμο με τον χαλκό. Λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χαλκού η Κύπρος απέκτησε ξεχωριστή θέση στην Ιστορία από τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και πέτυχε εξαιρετική οικονομική, εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Η εκμετάλλευση των πλούσιων χαλκούχων κοιτασμάτων της Κύπρου στους νεότερους χρόνους και, κυρίως, κατά τον 20ό αιώνα υπήρξε επίσης καταλυτικής σημασίας για την Κύπρο, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Οι σημαντικές εξαγωγές χαλκού, κυρίως κατά την περίοδο της δεκαετίας του ’30 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70, έφεραν πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα, ενώ η απασχόληση στα μεταλλεία σημαντικού αριθμού ανθρώπινου δυναμικού έδωσε ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες των ανθρώπων της υπαίθρου.

Η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd είναι η μόνη μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σήμερα στην Κύπρο στην εξόρυξη και παραγωγή χαλκού. Το 1996 η εταιρεία επαναδραστηριοποίησε το μεταλλείο της Σκουριώτισσας και εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη σύγχρονη τεχνολογία της υδρομεταλλουργίας, παράγοντας καθαρό μεταλλικό χαλκό υπό μορφή καθόδων χαλκού, οι οποίες πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές και συγκαταλέγονται μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος τηρήσαμε μια εποικοδομητική προσέγγιση από τα πρώτα στάδια της προσπάθειας εφαρμογής αυτής της νέας μεταλλουργικής μεθόδου στον χώρο του μεταλλείου της Σκουριώτισσας για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί η υδρομεταλλουργία επιτρέπει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση χαμηλής μέχρι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας μεταλλευμάτων, που με τις κλασσικές μεθόδους θεωρούνται οικονομικά μη εκμεταλλεύσιμα. Έτσι, τα εναπομείναντα φτωχά κοιτάσματα στον χώρο του μεταλλείου, με τη νέα μέθοδο μεταποιούνται σε τελικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξαιρετικής καθαρότητας και ποιότητας που τα κάνει περιζήτητα στις διεθνείς αγορές. Δεύτερος λόγος, είναι ότι η τεχνολογία που εφαρμόζεται ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ η λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής χαλκού χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής προστασίας. Από την έναρξη της νέας αυτής δραστηριότητας μέχρι σήμερα η μεταλλευτική μονάδα Σκουριώτισσας λειτουργεί εντός του θεσμοθετημένου περιβαλλοντικού πλαισίου που απορρέει από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξορυκτική βιομηχανία και οι μηχανισμοί ελέγχου μέσω των περιβαλλοντικών και διαχειριστικών μελετών αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτό καταδεικνύουν και τα 10 βραβεία που έχουν απονεμηθεί στην εταιρεία στα 16 χρόνια της λειτουργίας της.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ιδιοκτησία, η διεύθυνση και η στελέχωση της εταιρείας είναι καθαρά κυπριακή. Επίσης, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τόπου με 100% εξαγωγικό χαρακτήρα. Η αξία του συναλλάγματος από τις εξαγωγές του χαλκού, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία του τόπου ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής ύφεσης. Επιπλέον, η προσφορά εργασίας σε ανθρώπους που προέρχονται κυρίως από αυτή την ακριτική, αγροτική περιοχή, σε μια εποχή όπου τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους ιδιοκτήτες, τη διεύθυνση και το προσωπικό της εταιρείας για την πρωτοποριακή τους δραστηριότητα και να τους ευχηθώ καλή συνέχεια στις εργασίες και στις δραστηριότητες που προγραμματίζουν. Επίσης, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε με θετικότητα να στηρίζουμε το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για επέκταση, με τη δημιουργία ενός δεύτερου μεταλλευτικού –μεταλλουργικού κέντρου στο Απλίκι.