4/4/12

Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην Καμπάλα της Ουγκάντας


04/04/2012
Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της 126ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στην Καμπάλα της Ουγκάντας. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση κ. Τάσος Μητσόπουλος συμμετείχε στη γενική συζήτηση για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον κόσμο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε φέτος στο θέμα της γεφύρωσης του χάσματος στις σχέσεις μεταξύ κοινοβουλίων και πολιτών.



Αναφερόμενος στους διάφορους τρόπους γεφύρωσης αυτού του χάσματος, ο κ. Μητσόπουλος τόνισε ότι, λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης ποικιλομορφίας των σημερινών κοινωνιών και του πολυεθνικού υπόβαθρου των πολιτών που τις αποτελούν, τα κοινοβούλια καλούνται να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της κοινής δημοκρατικής ταυτότητας των πολιτών τους, αλλά και των αξιών που τους συνδέουν. Αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται να γίνει με τρόπο ώστε να μην απαλείφεται η κουλτούρα ή η διαφορετικότητα συγκεκριμένων ομάδων, αλλά αντίθετα να διατηρείται και να ενσωματώνεται στο σύνολο μέσα από μια κοινώς αποδεκτή δημοκρατική διαδικασία.

Η αυξανόμενη αδιαφορία των πολιτών για τα πολιτικά δρώμενα, είπε ο κ. Μητσόπουλος, η απομάκρυνση τους και κάποιες φορές η απάθεια που παρατηρείται, αποτελούν κάποια από τα προβλήματα που προκύπτουν όταν η κοινή βούληση και το συμφέρον του εκλογικού σώματος παραβλέπεται και καταπιέζεται. Μιλώντας για την υποχρέωση των κοινοβουλίων να προωθούν τις αξίες της συμμετοχικής δημοκρατίας προς γεφύρωση του χάσματος, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι υπεύθυνα να προωθήσουν τον διάλογο με τους πολίτες στη βάση της μη διάκρισης, της ανεκτικότητας και του σεβασμού, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που παραπέμπουν στον νεποτισμό και τη διαφθορά.

Χρειάζεται, κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος, να εργαστούμε με ειλικρίνεια για διατήρηση του δεσμού μας με τους πολίτες και να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε προσιτοί, στη διάθεση τους, ικανοποιώντας τις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες τους. Μόνο έτσι μπορεί να κατοχυρωθεί η αποτελεσματικότητα της συμμετοχικής δημοκρατίας, υπογράμμισε.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της παραμονής της στην Ουγκάντα, η κυπριακή αντιπροσωπία είχε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καμπάλας και Πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνά και επισκέφθηκε σχολεία, νοσοκομεία και οικοτροφεία της ελληνορθόδοξης ιεραποστολής στη χώρα.