4/4/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

 
04/04/2012

Το πρόβλημα που υπάρχει δεν θα προέκυπτε εάν η αντιπολίτευση δεν αποφάσιζε να επεκτείνει το «πάγωμα» των προσλήψεων στον τομέα της υγείας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θέλω να εκφράσω τις απολογίες μας προς τους πολίτες που υφίστανται ταλαιπωρία λόγω της μη έγκρισης των προσλήψεων στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.

Το πρόβλημα που υπάρχει δεν θα προέκυπτε εάν η αντιπολίτευση δεν αποφάσιζε να επεκτείνει το ‘πάγωμα’ των προσλήψεων στον τομέα της υγείας. Η Κυβέρνηση είχε ζητήσει ο τομέας της Υγείας να εξαιρεθεί από το πάγωμα, όπως είχε ζητήσει να εξαιρεθεί ο τομέας της Παιδείας και ο τομέας των Κοινωνικών Υπηρεσιών, της Κοινωνικής Ευημερίας.

Είναι ψευδοδικαιολογία αυτό που λέγεται, ότι η Κυβέρνηση άργησε να φέρει το θέμα στη Βουλή. Το Υπουργείο Υγείας το έστειλε στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Η Βουλή είχε κάθε περιθώριο να το συζητήσει και να το εγκρίνει, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει. Όταν, όμως, στη Βουλή στέλλονται από την αντιπολίτευση νομοθετήματα με τα οποία επιχειρεί να πλήξει την Κυβέρνηση και να υποσκάψει το κυβερνητικό έργο, τότε αυτά τα νομοθετήματα, αυτές οι προτάσεις Νόμου εγκρίνονται με ταχύτατες διαδικασίες και κανείς δεν θέτει θέμα διαδικασιών. Τώρα η αντιπολίτευση προφασίζεται τη διαδικασία.

Λυπούμαστε να πούμε ότι με αυτό τον τρόπο η αντιπολίτευση ταλαιπωρεί τον κόσμο, ταλαιπωρεί ασθενείς, ταλαιπωρεί οικογένειες που μένουν χωρίς μισθό, όπως γίνεται στην περίπτωση του ΡΙΚ, που εδώ και πάλι εγείρεται το ψευδοεπιχείρημα, ανάμεσα σε άλλα, ότι τάχατες άργησε να πάει ο προϋπολογισμός στη Βουλή».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου σήμερα για το θέμα των προσλήψεων στον τομέα της υγείας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Λυπούμαι να πω ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν λέει την αλήθεια και προσπαθεί να παραπλανήσει διαβάλλοντας την Κυβέρνηση και υποσκάπτοντας το κυβερνητικό έργο. Αυτό κάνει κάθε μέρα, αυτό προσπαθεί να κάνει και σήμερα.

Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος αναφορικά με δήθεν δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν λέει την αλήθεια όταν αναφέρει πως η Κυβέρνηση επέλεξε δήθεν επιλεκτικά να τερματίσει τα συμβόλαια εκτάκτων υπαλλήλων στον τομέα της Υγείας. Πρώτα από όλα ο κ. Παπαδόπουλος όφειλε να γνωρίζει ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι εδώ δεν πρόκειται για έκτακτους. Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται με σύμβαση αγοράς υπηρεσιών και των οποίων τα συμβόλαια έληξαν τέλος Μαρτίου. Και από τη στιγμή που το θέμα πήγε στη Βουλή θα μπορούσε η πλειοψηφία της Βουλής να προωθήσει το θέμα και να εγκριθεί έγκαιρα για να μην παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα.

Βέβαια, ούτε και αυτό αναιρεί το γεγονός πως εάν η πλειοψηφία της Βουλής δεν επέκτεινε το ‘πάγωμα’ των προσλήψεων και στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα».

Σε ερώτηση για το θέμα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, αναμένουμε και εμείς ενημέρωση τόσο από την ΑΗΚ όσο και από το Ρυθμιστή του δικτύου και ανάλογα θα δούμε και εμείς τι κάνουμε. Όμως, αυτά είναι ζητήματα της ΑΗΚ και του Ρυθμιστή».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να προκύψουν απρόοπτα κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και καιρό – και αυτό είχε λεχθεί μετά από σύσκεψη που είχε γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στα ζητήματα του ηλεκτρικού ρεύματος και ευρύτερα της ενέργειας – έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και έχουν προωθηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά την Προεδρία της Κύπρου, να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο και ήδη έχουν δρομολογηθεί και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση». Πρόσθεσε επίσης ότι «όπως έχει πει ο Ρυθμιστής, ακόμη διερευνώνται τα αίτια. Να κάνουμε λίγη υπομονή για να μας πει και ο Ρυθμιστής τι πραγματικά έχει συμβεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο θέμα των κονδυλίων, αλλά και του ορίου αφυπηρέτησης, πληροφορίες φέρουν τον ΔΗΣΥ να κάνει στροφή ως προς τις θέσεις του, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε: «Θα παίζουμε ένα ρόλο τώρα, του καλού και του κακού; Ο ΔΗΣΥ επέμενε για το θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης. Τώρα θα έρχεται ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες κιόλας διότι ακόμη δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, να παίζει ένα διαφορετικό ρόλο; Η ουσία είναι μια: Υπάρχουν εδώ προτάσεις πολιτικής που γίνονται από τον ΔΗΣΥ και όχι μόνο, που τελικά και την κοινωνική συνοχή πλήττουν, αλλά και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Μιλάμε για το θέμα της ανεργίας που είναι το πρώτο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη και ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Όταν η Κυβέρνηση λέει ότι με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα ενταθεί το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα μέσα στη νεολαία, συναντούσαμε επιθέσεις από την αντιπολίτευση και τον κ. Αναστασιάδη ότι εμείς έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις. Τώρα θα γυρίσουμε άλλη σελίδα; Θα μπει και αυτό δηλαδή στον τομέα της μεταμόρφωσης όπως έχει πέσει θύμα και το Κυπριακό;».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθεί ο διορισμός νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε πει πως όταν ληφθούν αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε. Είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τη θέση του ΑΚΕΛ ότι για τα ψηλά επιτόκια ευθύνεται και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε πει, και είναι κάτι που υπάρχει και στον ευρωπαϊκό Κανονισμό, ότι η εποπτική Αρχή των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα. Και ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν και πρέπει να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα με το ακριβό χρήμα και τα ψηλά επιτόκια».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι δεν υπήρξε επαρκής εποπτεία των εμπορικών τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Και σε αυτό έχουμε τοποθετηθεί, άλλωστε. Δεν είναι θέμα να συμμεριζόμαστε άποψη. Έχουμε άποψη για το θέμα. Και αυτή είναι ότι για το θέμα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών ασφαλώς ευθύνονται οι τράπεζες με τις αποφάσεις που έχουν λάβει αλλά δεν μπορεί παρά να έχει ευθύνη και η εποπτική Αρχή, η οποία ρυθμίζει αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Και δεν έχουν γίνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση που θα απέτρεπαν τις τράπεζες να εκτεθούν. Διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία – και δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Οίκοι Αξιολόγησης – είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. Δέστε την τελευταία έκθεση του Οίκου Moody’s.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση τα ‘φορτώνει’ στην Κυβέρνηση, ότι φταίει για την οικονομική κρίση. Πάλι καλά που δεν είπε ότι για την παγκόσμια οικονομική κρίση και για την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών με την κρίση φταίει η Κυβέρνηση Χριστόφια.

Θα ήταν καλό να βλέπουμε τα προβλήματα στα ‘μάτια’ με αντικειμενικότητα για να λειτουργούμε προς την κατεύθυνση επίλυσης και όχι ενίσχυσης των προβλημάτων».