4/4/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης του Εργαστηρίου Τέχνης του Ιδρύματος Θεοτόκος, στη Λεμεσό

04/04/2012





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια μιας τόσο ιδιαίτερης και αξιόλογης έκθεσης έργων τέχνης, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από έργα ατόμων με αναπηρίες.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Θεοτόκος για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Τέχνης αποτελεί έναν πρωτοποριακό τρόπο ανάδειξης των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, ο οποίος ανοίγει νέους δρόμους σε σχέση με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας.

Όπως βλέπουμε και σήμερα, τα έργα τα οποία δημιουργούνται στο Εργαστήρι Τέχνης θα μπορούσαν εύκολα να συναγωνιστούν έργα άλλων καλλιτεχνών, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν τα άτομα με αναπηρίες λαμβάνουν τη σωστή στήριξη και καθοδήγηση μπορούν να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και να παράξουν ισάξιο και ενδεχομένως και καλύτερο έργο από την υπόλοιπη κοινωνία.

Έχει αποδειχθεί αρκετές φορές, και είναι πλέον αδιαμφισβήτητο, το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρίες, και ειδικότερα τα άτομα με νοητική υστέρηση, έχουν ιδιαίτερα ταλέντα και μια ιδιαίτερης μορφής δημιουργικότητα την οποία εμείς ως κοινωνία οφείλουμε να αναδείξουμε. Η διαφορά των ατόμων με αναπηρίες από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας είναι ότι χρειάζονται τη βοήθειά μας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων που κρύβουν μέσα τους. Χρειάζονται άτομα τα οποία θα σταθούν δίπλα τους με υπομονή και επιμονή και θα τους δείξουν ότι πιστεύουν στις δυνατότητές τους, ενθαρρύνοντας τους να δοκιμάσουν και να εξωτερικεύσουν μέσα από την τέχνη όλα όσα κρύβουν μέσα τους. Η τέχνη είναι ένας υπέροχος τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή αναπηρίας. Μέσα από την τέχνη οι άνθρωποι επικοινωνούν σε μια άλλη διάσταση όπου δεν παίζει κανένα ρόλο η εξωτερική εμφάνιση, η αρτιμέλεια ή οποιουδήποτε είδους μειονεξία.

Το Εργαστήρι Τέχνης του Ιδρύματος Θεοτόκος έχει καταφέρει να σταθεί δίπλα στα άτομα με αναπηρίες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα. Ως πολιτεία στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και τη στηρίζουμε με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτουμε. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία κυρώθηκε πρόσφατα από την Κυπριακή Δημοκρατία, μας παρέχει το νομικό πλαίσιο και όλες τις απαιτούμενες κατευθυντήριες γραμμές για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες δράσεις και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρίες. Μια κοινωνία στην οποία θα μπορούν να αναπτύξουν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους σε ίση βάση με τους υπόλοιπους, χωρίς η αναπηρία τους να αποτελεί εμπόδιο.

Εύχομαι και άλλες εθελοντικές οργανώσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της δημιουργίας του Εργαστηρίου Τέχνης Θεοτόκος. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και εγκαινιάζουμε μαζί αυτή την αξιόλογη έκθεση τέχνης. Το Υπουργείο Εργασίας και εγώ θα βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σας και θα στηρίζουμε όλες τις προσπάθειές σας για την ενδυνάμωση και προώθηση του Εργαστηρίου. Εκφράζω για ακόμη μια φορά τον θαυμασμό μου και δίδω συγχαρητήρια για το έργο το οποίο παράγεται από το Εργαστήρι Τέχνης, καθώς και για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Θεοτόκος για την ίδρυση του.