4/4/12

Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

04/04/2012





Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με αντιπροσωπία της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές κ.κ. Malcolm Harbour, Andreas Schwab, Cristian Silviu Buşoi, Edvard Kozusnik, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και τις κυρίες Constance le Grip, Evelyne Gebhardt και Olga Sehnalova. Η αντιπροσωπία της Επιτροπής πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, στα πλαίσια των προπαρασκευαστικών συναντήσεων εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από κυπριακής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης και οι Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Αδάμος Αδάμου, Γιαννάκης Γαβριήλ, Σοφοκλής Φυττής, Νικόλας Παπαδόπουλος, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Γιώργος Λουκαϊδης.

Καλωσορίζοντας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε στα σημαντικά θέματα, που απασχολούν την εν λόγω Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιλαμβανομένου του θέματος της ενέργειας, υπό το φως των σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σημαντικών θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά αποτελεί το οικοδόμημα πάνω στο οποίο εδράζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Επεσήμανε δε ότι η κρίση στην ευρωζώνη, αν και οξύνει υφιστάμενα προβλήματα, αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για αναθεώρηση του πλαισίου και του τρόπου λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι Κύπριοι Βουλευτές υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, στον υγιή ανταγωνισμό αλλά και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του Κύπριου καταναλωτή. Επισήμαναν ακόμα ότι, στο πλαίσιο της επεξεργασίας νομοθετημάτων που άπτονται της Ενιαίας Αγοράς, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους, έτσι ώστε η εφαρμογή και υλοποίηση των διαφόρων ευρωπαϊκών οδηγιών να μην οδηγούν σε ανεπιθύμητες στρεβλώσεις και διακρίσεις σε βάρος κρατών, όπως η Κύπρος, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, λόγω μεγέθους και γεωγραφικής θέσης.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της IMCO κ. Malcolm Harbour, ενημέρωσε τους Κύπριους Bουλευτές για τις διάφορες νομοθετικές προτάσεις και προτεραιότητες, που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής, για τη βελτίωση της Ενιαίας Αγοράς, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Κατά τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ταχείας και ομαλής νομοθετικής εναρμόνισης των κρατών μελών με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συστάσεις, προς όφελος της ενιαίας αγοράς και των συμφερόντων των καταναλωτών. Άλλα θέματα, που αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση, αφορούσαν στην αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, τις δημόσιες συμβάσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο.