Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής του βραβείου πρωτοποριακής δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης», στη Δημοσιογραφική Εστία
04/04/2012
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Η καθιέρωση του θεσμού του Βραβείου Πρωτοποριακής δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» μπορεί να θεωρηθεί ως μια ακόμη ένδειξη ωρίμανσης της κυπριακής κοινωνίας. Καταδεικνύει την ανάγκη της κοινωνίας για αναζήτηση, διεύρυνση και υλοποίηση νέων ιδεών σε ό,τι αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι. Σχετίζεται με όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής και από το 1999 έχει απονεμηθεί διαχρονικά σε ανθρώπους της τέχνης, της πολιτικής και της έρευνας. Ένα βραβείο που απονέμεται για υπηρεσίες προς την κοινωνία δεν είναι μόνο χρέος τιμής προς τον τιμώμενο. Είναι μια έμπρακτη δημόσια στάση ευθύνης από όλους μας απέναντι στη σημασία και αξία της πολύπλευρης εξέλιξης και της προόδου της κοινωνίας μας.
Η καθιέρωση του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» προστίθεται σε μια σειρά θεσμών βράβευσης που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) καθιέρωσε τον θεσμό αυτό μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του. Συγχαίρω με την ευκαιρία αυτή τον ΟΠΕΚ για το επιτυχές διαχρονικό έργο του και εύχομαι καλή συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο ο ΟΠΕΚ τιμά τον Γιάννο Κρανιδιώτη που με τη διορατικότητα και τον συστηματικό τρόπο δουλειάς του έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και βοήθησε ποικιλότροπα την εθνική μας υπόθεση. Το βραβείο αυτό είναι μια ελάχιστη αναγνώριση στο έργο που άφησε πίσω του ο Γιάννος Κρανιδιώτης.
Το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» έχει ήδη απονεμηθεί σε διακεκριμένες προσωπικότητες όπως είναι ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Ανδρέας Θεοφάνους, ο Πάμπος Παπαγεωργίου, ο Μάριος Τόκας, ο Κώστας Μόντης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης και ο Νικηφόρος Κούνδουρος.
Η φετινή απονομή του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» αφορά σε έναν ακόμη επιφανή άνθρωπο. Τον Ομότιμο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστο Ροζάκη. Η προσφορά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ακαδημαϊκή, τη νομική, τη διεθνολογική έρευνα και την προσφορά του στην πολιτική. Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης διαθέτει ακριβώς αυτό το πολύτιμο χαρακτηριστικό της σύνθεσης. Της σταθερής ένταξης του κανόνα δικαίου στο φυσικό πλαίσιο του.
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και επιστημονική παρουσία του, που περιλαμβάνει μονογραφίες, δεκάδες επιστημονικά άρθρα, σχόλια και παρεμβάσεις ο Χρήστος Ροζάκης υπηρέτησε για 24 χρόνια συνολικά στα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου. Πρώτα ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 1987 ως το 1998 και, ακολούθως, ως Δικαστής και εν συνεχεία, Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από το 1998 έως σήμερα.
Επιστέγασμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Χρήστου Ροζάκη για τις διεθνείς σχέσεις υπήρξε ο διορισμός του ως εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού Εξωτερικών στη δεύτερη Κυβέρνηση Σημίτη, το 1996. Κατά τη σύντομη αυτή θητεία του στην ενεργό πολιτική συνέβαλε στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με σημαντικότερη ίσως στιγμή τη συμβολή του όπως αυτή αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης κορυφής του Ελσίνκι, το 1999.
Με την απονομή αυτή τιμούμε και ενθαρρύνουμε την πολύπλευρη προσφορά του επιστημονικά καταρτισμένου δυναμικού μας λαμβάνοντας θέση και εκφράζοντας απόψεις σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών. Ο μύθος του στενού τεχνοκρατισμού που διέπει τη ρητορεία πολλών σήμερα και προβάλλει τους τεχνοκράτες ως απολίτικα όντα που παίρνουν αποφάσεις στηριζόμενοι μόνο σε δήθεν ορθολογικά κριτήρια σε αντίθεση με τις πολιτικές και ιδεολογικές δεσμεύσεις των υπολοίπων, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο εκσυγχρονισμός αποκτά στις σημερινές συνθήκες ξεκάθαρο περιεχόμενο. Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητο εργαλείο για να κορεστούν οι υλικές και πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας στο πλαίσιο που τοποθετούν η οικονομία, η τεχνολογία και η επιστημονική εξέλιξη. Εκσυγχρονισμός λοιπόν σήμερα είναι η μείωση της ανεργίας και των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων. Η πάλη κατά της υποκουλτούρας και η πνευματική δημιουργία. Ένα κράτος που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την εξυπηρέτηση του. Εκσυγχρονισμός είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατικής λειτουργίας κόντρα στην προσπάθεια ποδηγέτησης της κοινωνίας και της πολιτικής. Και σίγουρα για την Κύπρο δεν νοείται εκσυγχρονισμός χωρίς την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Μακριά από εθνικιστικές ρητορείες και εξάρσεις που τόσο έχουν βλάψει τον τόπο μας. Με επίγνωση των πραγματικών δεδομένων διεθνώς αλλά και την αναγκαία διεκδικητικότητα. Με συνεχείς πρωτοβουλίες και δημιουργία συμμαχιών στον διεθνή χώρο και όχι ένα αυτιστικό απομονωτισμό για να χαϊδεύουμε τα αυτιά της ντόπιας «πελατείας». Αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα της διαπολιτισμικότητας και του σύγχρονου ευρωπαϊκού χώρου.
Αγαπητέ Χρήστο Ροζάκη,
Το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» σου απονέμεται σήμερα επάξια για το πολυσχιδές έργο σου. Σε συγχαίρω από καρδιάς και σου εύχομαι η δημιουργικότητα σου να παραμείνει άσβεστη.