4/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ημερίδα «Δραστηριότητες και εφαρμογές για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα», στην Ερήμη

04/04/2012





Με μεγάλη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τεχνική ημερίδα του Τμήματος Γεωργίας που έχει σαν θέμα τις «Δραστηριότητες και εφαρμογές για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα».

Στο παρελθόν, όταν η οικονομία της Κύπρου ήταν κυρίως αγροτική, η αμπελουργία αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους πυλώνες της. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τις ευνοϊκές συνθήκες του κλίματος και του εδάφους, κατέστησε τον κυπριακό αμπελώνα βασικό αναγνωριστικό στοιχείο του κυπριακού οικοσυστήματος.

Στις μέρες μας, όμως, ο αμπελοοινικός τομέας διανύει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα δεδομένα της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών, καθώς και η απελευθέρωση του εμπορίου από περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησαν στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εμπορικών μας συναλλαγών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ελεύθερη εισαγωγή στην Κύπρο μεγάλων ποσοτήτων οίνων, σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς επίσης και τον τερματισμό της απορρόφησης του συνολικού όγκου των κυπριακών σταφυλιών από τα μεγάλα οινοποιεία.

Οι εξελίξεις αυτές κατέστησαν την αμπελουργία έναν οικονομικά ασύμφορο κλάδο, οδηγώντας σε φαινόμενα εγκατάλειψης και εκρίζωσης, στοιχεία που επηρεάζουν δυσμενώς τόσο το περιβάλλον όσο και τον χαρακτήρα της κυπριακής φύσης.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δύσκολα, όχι όμως ανυπέρβλητα. Δεν παραμένουμε απαθείς. Τις δυσκολίες τις αντιμετωπίζουμε ως προκλήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την ποιότητα και την ανάπτυξη. Παρά τη στενότητα στην οποία μας έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση επιχειρεί, με τη χάραξη κατάλληλων και στοχευμένων πολιτικών, να διασφαλίσει τη συνέχιση και την ανάπτυξη του τομέα πάνω σε ορθολογιστική βάση. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και πρόσφορο μέσο, προκειμένου τα προβλήματα να επιλυθούν οριστικά και παράλληλα να προχωρούμε προς την ανάπτυξη μιας υγιούς και αειφόρου αμπελουργίας και οινοποιίας. Αυτή η πολιτική βασίζεται σε φιλόδοξα προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετατροπής του αμπελώνα, σε σοβαρές επενδύσεις για τη δημιουργία οινοποιείων - κόσμημα με χώρους γευσιγνωσίας και μηχανολογικό εξοπλισμό αιχμής καθώς και στην προώθηση των κυπριακών οίνων στις τρίτες χώρες.

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας στηρίζουν διαχρονικά τους οινοπαραγωγούς με τεχνική καθοδήγηση και συμβουλές στην πράξη ενώ δίνουν μεγάλη έμφαση στον πειραματισμό και την αξιολόγηση των γηγενών ποικιλιών οι οποίες πλέον έχουν τεκμηριώσει μια σημαντική δυναμική που θα συμβάλει στην αναμόρφωση και την ολική επαναφορά των κυπριακών οίνων.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του κυπριακού αμπελιού, του κυπριακού οίνου και των άλλων αμπελουργικών προϊόντων είναι δεμένα με τον πολιτισμό, τη φύση και τη διατροφική μας παράδοση.

Η σημερινή τεχνική ημερίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση για ενημέρωση και συζήτηση πάνω σε πειραματικά και πρακτικά ζητήματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα. Σίγουρα οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου και η παράθεση των πειραματικών και πρακτικών εμπειριών τους θα σηματοδοτήσουν την ελπίδα και την προοπτική. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας.

Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.