4/4/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

04/04/2012

Ότι δεν λέει την αλήθεια ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος επαναβεβαιώνεται από την απάντηση που έδωσε στις δικές μου δηλώσεις.



1. Τον ισχυρισμό του περί δήθεν δέσμευσης του Υπουργού Οικονομικών για επανεξέταση των επίμαχων θέσεων ασφαλώς τον σχολίασα, όπως τον σχολίασε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε. Αυτό ο κ. Παπαδόπουλος το προσπερνά.

2. Το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι δήθεν επιλεκτικά διάλεξε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια στους έκτακτους στον τομέα της Υγείας. Όταν του εξηγήθηκε ότι δεν πρόκειται για έκτακτους αλλά για προσωπικό που εργοδοτήθηκε με σύμβαση αγοράς υπηρεσιών, επανήλθε για να ισχυριστεί ότι η Βουλή δεν δέσμευσε τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών. Είναι φανερό ότι ο κ. Παπαδόπουλος μπροστά στο ανυπόστατο των ισχυρισμών του προσπαθεί να "πιαστεί" από κάπου θολώνοντας τα νερά.

Ποια είναι η πραγματικότητα στο θέμα; Τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο Υγείας αγόραζε υπηρεσίες για ειδικότητες και υπηρεσίες που είχε ανάγκη. Στον προϋπολογισμό του 2012 συμφωνήθηκε έναντι κατάργησης του κονδυλίου αγοράς υπηρεσιών, να προσληφθούν ως έκτακτοι όσοι ήταν αναγκαίοι. Στη συνέχεια, όμως, την πρόσληψη εκτάκτων και στον τομέα της Υγείας η Βουλή την πάγωσε. Είναι για αυτό που το Υπουργείο Υγείας ζήτησε το ξεπάγωμα της πρόσληψης εκτάκτων στον τομέα της Υγείας.

3. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Παπαδόπουλος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ ζήτησε γνωμάτευση από το Νομικό του Σύμβουλο εάν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού χωρίς εγκριμένο προϋπολογισμό. Η απάντηση του Νομικού Συμβούλου, αφού διαβουλεύθηκε με τη Νομική Υπηρεσία, τη Γενική Ελέγκτρια και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ήταν ότι είναι σοβαρότατη παράνομη ενέργεια η πληρωμή χωρίς εγκριμένους προϋπολογισμούς. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή. Το ΡΙΚ δεν διαθέτει εγκεκριμένα αποθεματικά γι’ αυτό και δεν μπορεί να κάνει πληρωμές. Δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος θέλει το Διοικητικό Συμβούλιο να παρανομήσει;

Είναι φανερό ότι οι συνεχείς και εναγώνιες προσπάθειες του κ. Παπαδόπουλου και άλλων να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση να λειτουργήσει τελικά πλήττουν τη λειτουργία του κράτους, θυματοποιώντας και ταλαιπωρώντας τους πολίτες και αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο και καταδικαστέο.