11/4/12

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Επιτρόπου της ΕΕ κας Ανδρούλλας Βασιλείου κατά την Κυπριακή Προεδρία
 
11/04/2012


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο κορυφαίο γεγονός της φετινής χρονιάς: την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε μαζί μας τα δύο πιο αρμόδια πρόσωπα για να μας μιλήσουν για το θέμα: την Ευρωπαία Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου και τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η κ. Βασιλείου θα μας δώσει την Ευρωπαϊκή οπτική του θέματος (από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο κ. Μαυρογιάννης τη γενικότερη θέση της κυπριακής πολιτείας για την ιστορική αυτή πρόκληση. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), θα ήθελα να αναφερθώ σύντομα στους τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο μας επηρεάζεται και επηρεάζει την Κυπριακή Προεδρία.
Το ΥΠΠ εμπλέκεται στην Κυπριακή Προεδρία ποικιλοτρόπως. Ως Υπουργείο αρμόδιο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Αθλητισμού και Οπτικοακουστικών αναλαμβάνουμε να προχωρήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική σε όλους αυτούς τους τομείς εμβολιάζοντάς την, στο μέτρο του δυνατού, με προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Κύπρος. Γνώμονας μας πάντα είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας καλύτερης Ευρώπης για τους πολίτες της. Ως Υπουργείο αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, έχουμε την πρόκληση να αναδείξουμε τον κυπριακό πολιτισμό τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ως Υπουργείο αρμόδιο για την εκπαίδευση, αξιοποιούμε την Κυπριακή Προεδρία ως ευκαιρία για να προωθήσουμε τη γνώση των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναπτύξουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτότητα καθώς και να αναδείξουμε το έργο των σχολείων μας.

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας προγραμματίζεται η διεξαγωγή μεγάλου αριθμού συναντήσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων υπουργικού και τεχνοκρατικού επιπέδου. Με βάση τους κατευθυντήριους στόχους που έχουμε θέσει στην ΕΕ για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέχρι 2020 και με γνώμονα τη γενικότερη κυπριακή προτεραιότητα για μια αλληλέγγυα και αποτελεσματική Ευρώπη για τους πολίτες της, το Υπουργείο μας θα προωθήσει την περαιτέρω μελέτη καίριων προβλημάτων, τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στους τομείς αρμοδιότητάς του. Ο αλφαβητισμός, η πολιτιστική διακυβέρνηση, η διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, η αριστεία και ισότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η συμμετοχή και κοινωνική ενσωμάτωση των νέων, η στοιχειοθετημένη πολιτική στον αθλητισμό είναι μερικοί βασικοί τομείς γύρω από τις οποίους θα περιστραφούν οι συζητήσεις νέων, εμπειρογνωμόνων, τεχνοκρατών και πολιτικών προϊσταμένων. Σημαντική πρόκληση θα αποτελέσει και ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας για την Νέα Γενιά Προγραμμάτων (για την εκπαίδευση, νεολαία και αθλητισμό το «Εράσμους για όλους» και για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά το «Creative Europe»).
Η περίοδος της Κυπριακής Προεδρίας προσφέρεται επιπλέον για την ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού. Μια σειρά εκθέσεων, παρουσιάσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις πόλεις της Κύπρου, στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της Προεδρίας και θα πραγματοποιηθεί στο Κούριο στις 5 Ιουλίου, η έκθεση στο κέντρο τεχνών BOZAR στις Βρυξέλλες με θέμα Χαρτογράφηση της Κύπρου: Σταυροφόροι, Έμποροι και εξερευνητές, η έκθεση αρχαιοτήτων με θέμα την Κύπρο από την παλαιολιθική μέχρι την ενετική περίοδο στο Μουσείο του Λούβρου. Ταυτόχρονα μια πλειάδα από πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν από κυπριακούς πολιτιστικούς φορείς και Κύπριους καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις επίσημες εκδηλώσεις της Κυπριακής Προεδρίας.
Η ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο, αποτελεί και μια άριστη ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με το θεσμικό πλαίσιο, τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το πώς η συμμετοχή της Κύπρου σ’ αυτήν επηρεάζει την καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών. Γι’ αυτό και η περαιτέρω εξοικείωση με τους θεσμούς και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας από τους στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς. Ήδη τα σχολεία μας έχουν παράξει εξαιρετικές εργασίες, ενώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας προγραμματίζεται η ενεργός εμπλοκή μαθητών και νέων σε εκδηλώσεις του επίσημου προγράμματος δραστηριοτήτων. Παράλληλα, συγκεκριμένες δράσεις από το έργο που γίνεται στα σχολεία μας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα παρουσιαστεί σε συνέδρια ως δείγμα καλής πρακτικής.
Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να δείτε τους εαυτούς σας ως τους πρωταγωνιστές αυτού του ιστορικού εγχειρήματος. Η δουλειά του καθενός σας προσωπικά είναι τεράστιας σημασίας για την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας. Ας δούμε την Κυπριακή Προεδρία ως μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τον δικό μας τρόπο δράσης, αξιοποιώντας καλά παραδείγματα που μας παρέχει η ευρωπαϊκή εμπειρία. Ταυτόχρονα, ας συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στη βελτίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος του οποίου αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι.