23/4/12



Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας
 
23/04/2012




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, χαιρετίζω την έναρξη της εβδομάδας πυρασφάλειας. Κατ’ αρχάς επιτρέψετε μου να μεταφέρω τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη των στόχων της εκστρατείας.


Καλωσορίζω στην Κύπρο τον Αρχηγό τoυ Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο και τον Επίτροπο Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ κ. Shahar Ayalon. Καλωσορίζω, επίσης, στην εκδήλωση τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Michael Harari, και τον Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βλιώρα. Η παρουσία όλων υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις και τη στενή συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους ομιλητές, Καθηγητή Jeff Marwood, δόκτορα Μιχάλη Χάλαρη και κ. Ιερώνυμο Γιακουμάτο οι οποίοι θα αναπτύξουν πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση των επικίνδυνων υλικών και του φυσικού αερίου, τα οποία απασχολούν παγκόσμια τις πυροσβεστικές υπηρεσίες.


Η εκστρατεία «Εβδομάδα Πυρασφάλειας» συγκαταλέγεται στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και σκοπό έχει να διαφωτίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, και κυρίως τις νεαρές ηλικίες, σε θέματα πρόληψης και προστασίας από τις πυρκαγιές.


Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Από το λάθος ενός δευτερολέπτου χάνονται ζωές, περιουσίες γίνονται στάχτες, κόποι ολόκληρης ζωής εξανεμίζονται. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση των πυρκαγιών αποφεύγοντας κάποια μικρά λάθη, οι συνέπειες των οποίων είναι καταστροφικές.


Αναμφίβολα, το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των μελών της τόσο στον τομέα καταστολής όσο και στον τομέα πρόληψης είναι πολύ σημαντικό και με την ευκαιρία αυτή εκφράζω την ευαρέσκεια μου για την τεράστια κοινωνική προσφορά τους.


Η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τις συναρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς συνεχώς βελτιώνεται. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάζει. Η πρόληψη των πυρκαγιών είναι καθήκον όλων μας.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτό το μήνυμα στοχεύει να μεταφέρει μέσω της εκστρατείας αυτής στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, και στην προσπάθεια της αυτή είμαστε σθεναροί υποστηρικτές.


Η εκστρατεία διαφώτισης αρχίζει από τα δημοτικά σχολεία, φθάνει μέχρι τα στρατόπεδα και επεκτείνεται στις ξενοδοχειακές και βιομηχανικές μονάδες του νησιού μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών στην ύπαιθρο με επισκέψεις στις κοινότητες αφού, όπως είναι γνωστό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει χιλιάδες πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές.


Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα γίνουν διαλέξεις, θα δοθούν συμβουλές και θα διανεμηθεί διαφωτιστικό υλικό με την ελπίδα ότι το κοινό θα ευαισθητοποιηθεί και θα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και πυροπροστασίας.


Παρόλο που η εκστρατεία διαρκεί μια βδομάδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για διαφώτιση του κοινού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.


Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα προετοιμαστεί κατάλληλα σε θέματα σχετικά με το φυσικό αέριο, ώστε να είναι έτοιμη όταν οι εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βασιλικού ολοκληρωθούν. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο λειτουργίας Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή για κάλυψη των αναγκών σε πυρόσβεση ή και διάσωση.


Τέλος, θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τη Λαϊκή Ασφαλιστική για την επιχορήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σ΄ αυτή την εκστρατεία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφικών συνεπειών τους.


Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, εύχομαι η εκστρατεία να στεφθεί με επιτυχία και οι αντικειμενικοί στόχοι που έχουν τεθεί να επιτευχθούν απόλυτα για το κοινό όφελος.