27/4/12

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας στην Υπουργική Σύνοδο των κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Μπολόνια για την Ανώτατη Εκπαίδευση
 
27/04/2012


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο των κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Μπολόνια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και στο Φόρουμ Πολιτικής της Μπολόνια, που πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι στις 26 και 27 Απριλίου 2012.

Αντικείμενο της Συνόδου ήταν ο απολογισμός της προόδου υλοποίησης της Διαδικασίας της Μπολόνια και συνάμα ο καθορισμός των βασικών θεμάτων πολιτικής της Διαδικασίας. Οι Υπουργοί ενέκριναν το Υπουργικό Ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου (Bucharest Ministerial Communiqué) και δεσμεύτηκαν για την προώθηση των στόχων της Διαδικασίας της Μπολόνια μέχρι το 2020 και ειδικότερα την παροχή ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης για όλους, την ενίσχυση της νεανικής απασχολησιμότητας και την ενδυνάμωση της κινητικότητας ως μέσο για βελτίωση της μάθησης. Οι Υπουργοί επισήμαναν την ανάγκη να επικεντρώσουν μέχρι το 2015 την προσοχή τους στην υποστήριξη της προσπάθειας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των χωρών τους και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή ουσιαστικών αλλαγών που να ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της Διαδικασίας της Μπολόνια.
Στο Ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ο σημαντικός ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και στη μείωση της ανεργίας των νέων, καθώς και η αναγκαιότητα για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της ανώτατης εκπαίδευσης. Επιβεβαιώνεται η δέσμευση των κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία να διατηρήσουν τη δημόσια ευθύνη για την ανώτατη εκπαίδευση και αναγνωρίζεται η ανάγκη για έναρξη του διαλόγου για θέματα όπως η χρηματοδότηση και η διακυβέρνηση της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και η αυτόματη αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών.
Σε παρεμβάσεις του τόσο στη Σύνοδο Υπουργών όσο και στο Φόρουμ Πολιτικής, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των δαπανών στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ενίσχυσης της επικοινωνίας και συνεργασίας των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας των νέων και στη στελέχωση της αγοράς με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό. Μιλώντας για την κοινωνική διάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο του αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να δίνονται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και συμμετοχής στην ανώτατη εκπαίδευση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας και ότι λαμβάνονται μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός σημείωσε την ανάγκη για εστίαση του διαλόγου σε θέματα που αφορούν σε ζητήματα ποιοτικής διδασκαλίας στην ανώτατη εκπαίδευση. «Αυτή η πτυχή είναι μείζονος σημασίας», ανέφερε, «και την έχουμε συμπεριλάβει στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, αφού αποτελεί βασική πτυχή της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί το έναυσμα για να μελετηθούν πιο φοιτητο-κεντρικές προσεγγίσεις διδασκαλίας και μάθησης και θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης θα μπορούσαν να μετακινηθούν περισσότερο προς διαδικασίες παραγωγής μάθησης παρά παροχής διδασκαλίας», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Δημοσθένους αναφέρθηκε στο θέμα της διασφάλισης της ποιότητας της διασυνοριακής ανώτατης εκπαίδευσης, ακόμη ένα θέμα προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ποιότητα των προγραμμάτων και των τίτλων σπουδών που παρέχονται μέσω δικαιόχρησης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την υιοθέτηση σαφών αρχών και ενός γενικού πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων που προσφέρονται μέσω δικαιόχρησης. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της ποιότητας και για τον λόγο αυτό προχωρεί στη σύσταση του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας και Πιστοποίησης στην Ανώτερη Εκπαίδευση.