27/4/12

Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο οργάνωσε για ένατη χρονιά την πολιτιστική σειρά «Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο
 
27/04/2012


Στο Πολιτιστικό Κέντρο Gasteig στο Μόναχο, εγκαινιάσθηκε πανηγυρικά στις 20 Απριλίου 2012, για έβδομη συνεχή χρονιά, η πολιτιστική σειρά «Κυπριακή Άνοιξη», που αποτελεί πλέον θεσμό για τη Βαυαρική πρωτεύουσα, με μια μουσικοθεατρική ερμηνεία του μύθου του Πυγμαλίωνα του βασιλιά της Κύπρου, που ερωτεύτηκε την ίδια του τη δημιουργία. «Το δώρο του Πυγμαλίωνα», σπουδή μεταμόρφωσης για έναν τσελίστα και κουαρτέτο ηθοποιών, μια νέα παραγωγή της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Κύπριου σκηνοθέτη Γιώργου Ροδοσθένους, είναι μια πολύπτυχη ιστορία σχετικά με δημιουργία και ευθύνη, την ωριμότητα και αυτοανακάλυψη. Το κομμάτι το οποίο συνδυάζει μουσική, θέατρο και χορόδραμα, απέσπασε θερμά συγχαρητήρια από το ακροατήριο για τη μουσική εκτέλεση, τη ρυθμική κίνηση, τη σκηνική επένδυση, τη θεατρική παρουσίαση και ιδιαίτερα την άριστη ικανότητα των ηθοποιών να μετουσιώσουν σε σύγχρονο προβληματισμό το θέμα του Πυγμαλίωνα.
Τα εγκαίνια παρακολούθησαν 150 περίπου άτομα κυρίως Γερμανοί, μεταξύ των οποίων ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Γιαννακάκος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μόναχο κ. Christian Horn, δημοσιογράφοι τοπικού και ξένου Τύπου.

Ακολούθησε δεξίωση στο Φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και της ηχητικής εγκατάστασης «Πραγματικότητα/Ψευδαίσθηση». Τρία ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη από τον Κυπριακό Κύκλο (Ελένη, Σαλαμίνα της Κύπρος, Οι γάτες του Άϊ Νικόλα), αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους φωτογράφους George Bacoust, Πάμπο Χαραλαμπίδη και Sebough Voskeritchian.

Στο επίκεντρο του προγράμματος της φετινής «Κυπριακής Άνοιξης», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βερολίνου και που έχει τεθεί και φέτος υπό την αιγίδα του Δημάρχου του Μονάχου κ. Christian Ude, είναι η ποίηση, η δημιουργία και η μεταμόρφωση.

Το φάσμα του φετινού πολιτιστικού προγράμματος εκτείνεται από έκθεση φωτογραφίας σε μουσικές εκδηλώσεις, θέατρο και μοντέρνο χορό.

Συμμετέχουν συνολικά 28 καλλιτέχνες από Αρμενία, Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Σερβία, Συρία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία και Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις της «Κυπριακής Άνοιξης» θα συνεχιστούν μέχρι και τις 6 Μαΐου 2012.