27/4/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας
 
27/04/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας κ. Gilbert Saboya Sunye, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι με μεγάλη χαρά που συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και για το κυπριακό πρόβλημα».

Όπως είπε ο κ. Ομήρου η θέση της Ανδόρρας για το κυπριακό πρόβλημα είναι μια θέση αρχών, ότι δηλαδή τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως σε ό, τι αφορά στη λύση του Κυπριακού.

«Εγώ με τη σειρά μου», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μας προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ανδόρρας γι’ αυτήν τη θέση αρχών που υιοθετεί στο κυπριακό πρόβλημα».

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι ο κ. Saboya τον ενημέρωσε για τους στόχους της Ανδόρρας να βελτιώσει και να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι βέβαια που η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κύπρος θα είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης και της Βουλής της Ανδόρρας για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Αναφέρθηκα ακόμη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «και στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητα».

Με τη σειρά του ο κ. Saboya είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Κύπρο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της χώρας του, ενώ αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών. «Όπως πολύ ξεκάθαρα ανάφερε ο κ. Ομήρου», είπε, «συζητήσαμε συγκεκριμένα για την προσέγγιση της Ανδόρρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε ότι μπορούμε να βασιστούμε στη στήριξη της Κύπρου για αυτό το εγχείρημα».

Σχετικά με την Προεδρία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για την Κύπρο και για αυτό η Ανδόρρα εύχεται ό,τι καλύτερο και είναι σίγουρη ότι πρόκειται να έχει μια επιτυχημένη Προεδρία.

Ο κ. Saboya αναφέρθηκε και στην ευαισθησία που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία στα μικρά κράτη και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για αυτή τη στάση. Δεν παράλειψε επίσης να εκφράσει τη στήριξη της χώρας του στις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό και στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Αναφέρθηκε και στην επικείμενη προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα του στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Μαΐου 2013.