23/4/12


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών
 
23/04/2012


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, που σήμερα πραγματοποίησε συνεδρία σε ένα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ασχολήθηκε με τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ενημέρωση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν υπό το φως της αρνητικής και αδιάλλακτης στάσης που τηρεί η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Μπαν Κι Μουν το περασμένο Σάββατο. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπαν Κι Μουν ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς συγκλίσεις και πρόοδος σε ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού, γι
αυτό και τούτη την ώρα δεν τίθεται θέμα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης. Επίσης, ανέφερε ότι λεπτομερέστερα αναφορικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου θα συζητήσουν με τον κ. Ντάουνερ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ στις 27 Απριλίου.

Το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών ασχολήθηκε, επίσης, με το φημολογούμενο Σχέδιο Β΄ της Τουρκίας, καθώς και με την αντιμετώπιση αυτού του φημολογούμενου Σχεδίου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις προληπτικές κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και κατέθεσε συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για περαιτέρω κινήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη έχει αποστείλει εδώ και καιρό επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενημέρωσε τους εδώ Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
. Επίσης, η Κυβέρνηση ενημέρωσε και τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη σχετικά με το φημολογούμενο Σχέδιο Β΄ της Τουρκίας αλλά, γενικότερα, για την παρελκυστική στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και συνολικότερα για την κατάσταση στην όλη πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών αναφορικά με αυτό το θέμα και συμφωνήθηκε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες Κυβέρνησης, Βουλής και κομμάτων προς διάφορες κατευθύνσεις».


Κληθείς να διευκρινίσει αν οι επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι παλαιότερες ή αν έχουν σταλεί άλλες πιο πρόσφατα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρόκειται για αυτές που έχουν εδώ και καιρό σταλεί στο πλαίσιο των προληπτικών κινήσεων που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση».


Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο Άτυπο Συμβούλιο έγινε και μια συνοπτική ανταλλαγή απόψεων για το τι ενδεχομένως να υπάρχει στη συνέχεια, όμως ο κ. Ντάουνερ είναι αυτός που θα ενημερώσει λεπτομερέστερα για τις πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».


Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Αυτά θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ντάουνερ. Στο Άτυπο Συμβούλιο έχουν αναφερθεί κάποιες εκτιμήσεις που βγαίνουν μέσα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όμως δεν θα ήταν ορθό αυτή την ώρα να κάνουμε δηλώσεις επʼ αυτού του ζητήματος. Όταν θα μπορέσουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ασφαλώς θα έχουμε και τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Είναι φανερό ότι η Τουρκία μέσα από την κωλυσιεργό στάση που ακολουθεί και μέσα από την αδιαλλαξία που βγάζει προσπαθεί να εκτρέψει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να εκτρέψει και από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Είναι γι αυτόν τον λόγο που ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση έκαναν προληπτικές κινήσεις, για να στείλουμε το μήνυμα ξεκάθαρα ότι τόσο η βάση λύσης όσο και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι συμφωνημένη, υπάρχει σε ψηφίσματα του ΟΗΕ. Γι αυτό και μέσα από αυτές τις κινήσεις που έχουμε κάνει περάσαμε αυτό το μήνυμα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να δεχθούμε εκτροπή από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία όσο και τη διαδικασία. Είναι ένα μήνυμα ξεκάθαρο που στέλλεται πάντοτε προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για σχέδιο Β΄ από την Τουρκία, ο κ. Στεφάνου είπε : «Ένας που ʽκλείνει τα μάτιαʼ σε πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν στο Κυπριακό σημαίνει ότι δεν έχει αντίληψη του τι συμβαίνει όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά, στη διεθνή πολιτική κονίστρα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να καλύψουν μεθοδεύσεις και πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία, είναι γνωστό και παραδεκτό ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα που διαδραματίζουν ρόλο. Μέσα σε αυτό το πλέγμα, δηλαδή της διεθνούς πολιτικής σκηνής, οποιοσδήποτε πει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το άλφα ή βήτα θέμα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Κυπριακό, τότε αιθεροβατεί.

Το ζήτημα είναι πάντοτε να ακολουθείται μια τέτοια πολιτική, να υιοθετούνται τέτοιες προληπτικές κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις που πάντοτε να διασφαλίζεται ότι ακολουθείται η ορθή πορεία
, και η ορθή πορεία καταγράφεται μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση ζήτησε από τα κόμματα να συμβάλουν σε αυτές τις προληπτικές κινήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί να γίνουν συντονισμένες ενέργειες μεταξύ Κυβέρνησης, Βουλής και κομμάτων. Η Βουλή λειτουργεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και έχει στενή επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο, τα κόμματα συμμετέχουν σε ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ΕΕ και διεθνώς. Ο καθένας στο δικό του μετερίζι και μέσα από τις δικές του σχέσεις και δυνάμεις θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των όποιων προθέσεων της Τουρκίας, αλλά και για να περάσουν οι ορθές θέσεις σε ό,τι αφορά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού».

Κληθείς να πει αν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας για λύση στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Με την παρούσα κατάσταση και ειδικά με τη συμπεριφορά και τη στάση της Τουρκίας δεν είναι κοντά η λύση του Κυπριακού, αυτό είναι φανερό, όπως είναι φανερό ότι αν δεν αλλάξει η στάση της Τουρκίας, αν δεν σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πάνω σε αυτή τη βάση να εργαστεί για επίλυση του προβλήματος, δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Εμείς, μέσα από την πολιτική που ακολουθούμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνο το συνολικό σκηνικό και τα ερείσματα που θα ασκήσουν την απαιτούμενη επιρροή και πιέσεις πάνω στην Τουρκία για να αλλάξει τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα».

Σε ερώτηση αν με αυτά τα δεδομένα υπάρχει έδαφος για επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια
, δεδομένης παλαιότερης αναφοράς του ιδίου για το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τώρα πάμε σε άλλο θέμα και δεν είναι ώρα να το ανοίξουμε. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει τις αποφάσεις του αυτές θα είναι με μια συγκεκριμένη τεκμηρίωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει αναφορά στο θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα είναι εκεί και δεν αναιρούνται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αν ισχύει η δέσμευσή του στην περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, είπε ότι ασφαλώς ισχύει».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος είπε ότι θα λάβει υπόψη του και άλλα ζητήματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πάντοτε όταν λαμβάνεις απόφαση τόσο σημαντική όσο το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, λαμβάνεις υπόψη και διάφορα άλλα ζητήματα».