23/4/12


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή εγκαινίων των νέων Κεντρικών Γραφείων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου, στη Λάρνακα
 
23/04/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας για την τέλεση των εγκαινίων των καινούργιων εγκαταστάσεων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου, γιατί εμείς θεωρούμε τον Συνεργατισμό ως στρατηγικό σύμμαχο στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας δικαιότερης κοινωνίας με καλύτερες συνθήκες ζωής για τον απλό άνθρωπο. Η τέλεση των εγκαινίων των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων ενός ιστορικού συνεργατικού οργανισμού, όπως το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στη διαχρονική μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση και την οικονομική ανισότητα. Θεσμοί όπως ο Συνεργατισμός που προάγουν την πρόοδο και ευημερία των απλών ανθρώπων προσφέρουν τα μέγιστα στην κοινωνία.


Η σημερινή εκδήλωση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί πραγματοποιείται κατά τη χρονιά η οποία έχει κηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως το διεθνές έτος Συνεργατισμού. Μια έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα της προσφοράς του Συνεργατισμού στην πρόοδο και ευημερία των λιγότερο προνομιούχων ανθρώπων ανά τον κόσμο.


Η προσφορά του Συνεργατικού Κινήματος στην πρόοδο και την ανάπτυξη στην Κύπρο είναι καλά γνωστή και τεκμηριωμένη. Πριν από μερικές δεκαετίες η τοκογλυφία και η άγρια εκμετάλλευση των απλών ανθρώπων του λαού, δυστυχώς, άκμαζε στην Κύπρο. Το άδικο και απάνθρωπο σύστημα δανεισμού που υπήρχε ξεκλήριζε και ξεσπίτωνε απλούς ανθρώπους, ενώ οι λίγοι προνομιούχοι τοκογλύφοι κατάφερναν να οικειοποιούνται, να κλέβουν ουσιαστικά, τις περιουσίες των εργαζομένων και των αγροτών.


Ο Συνεργατισμός υπήρξε ανέκαθεν ένα προοδευτικό κίνημα που εξαπλώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Κύπρο, κύρια λόγω των άμεσων ωφελημάτων που παρείχε στον φτωχόκοσμο στις δύσκολες περιόδους. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λαϊκές κατακτήσεις. Το Συνεργατικό κίνημα οργάνωσε τους παραγωγούς και καταναλωτές συνενώνοντας την οικονομική δύναμη των πολλών ενάντια στη οικονομική ευρωστία των λίγων τοκογλύφων. Συνέβαλε έτσι ουσιαστικά στο κτίσιμο εναλλακτικού, πιο δίκαιου και πιο ανθρώπινου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώραν η ίδρυση το 1938 του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Κάτω Βαρωσίων, όπως ονομάστηκε τότε. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Κάτω Βαρωσίων κατάφερε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ορθώσει ανάστημα και σταδιακά να γιγαντωθεί, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου. Η μεγάλη προδοσία του 1974 και η τουρκική εισβολή και κατοχή ανάγκασαν το Συνεργατικό, μαζί με τις χιλιάδες των προσφύγων μας, να ξεσπιτωθεί. Επαναδραστηριοποιήθηκε στη Λάρνακα, τη σημερινή προσωρινή του έδρα. Το 1987 ακολούθησε η επανασύσταση της εταιρείας και η δημιουργία του Νέου Συνεργατικού Ταμιευτήριου Κάτω Βαρωσίων. Σήμερα το Συνεργατικό έχει μετονομαστεί σε Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, απόφαση που πάρθηκε το 2009 για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες μιας διευρυμένης βάσης μελών, στέλνοντας το μήνυμα ότι διευρύνει αισθητά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Παράλληλα εξυπηρετείται ο στόχος να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της αγαπημένης Αμμοχώστου καθώς και η φλόγα για επιστροφή.


Φίλες και φίλοι,


Δυστυχώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ταρακουνήσει συνθέμελα την ανθρωπότητα. Στο επίκεντρο της κρίσης αυτής βρίσκεται, δυστυχώς, η Ευρώπη. Η Κυβέρνηση πλοηγεί το καράβι της οικονομίας μας με σταθερές κινήσεις, με έγνοια για τον απλό άνθρωπο και στόχο την ανάπτυξη, για να φέρει το καράβι σε απάνεμο λιμάνι. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πολύ μεγαλύτερες οικονομίες από τη δική μας έχουν βρεθεί πολύ κοντά στο ναυάγιο. Έχουμε πάρει αποφασιστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσα σε ένα πλαίσιο ευρείας πολιτικής συνεννόησης, το οποίο με κόπο διαμορφώσαμε.

Σήμερα προωθούμε συγκεκριμένες ενέργειες μέσω των επαφών μας στο ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και δάνεια στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και τον βασικό λόγο των υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας. Αυτά τα δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε, για το καλό της κυπριακής οικονομίας, της Κύπρου και του λαού μας.


Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τόσο η οικονομία όσο και το βιοτικό επίπεδο στην χώρα μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι γιατί διαθέτουμε ένα εύρωστο Συνεργατικό κίνημα. Μέσα στο δύσκολο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της Κύπρου, ο Συνεργατισμός παραμένει μια ισχυρή δύναμη και πρέπει να αποτελέσει βασική συνιστώσα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Εμείς είμαστε διαχρονικά αντιμέτωποι με δυνάμεις που με διάφορες αφορμές επιτίθενται στο Συνεργατισμό, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Εμείς πάντοτε σταθήκαμε δίπλα από τον Συνεργατισμό και βοηθήσαμε πρακτικά για την ανάπτυξη του. Δικαιούμαστε λοιπόν σήμερα να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες του και να σεμνυνόμαστε για τη δική μας συνεισφορά.


Γίνεται αρκετή συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα για ενδεχόμενο «σχέδιο Β’» της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, το οποίο να περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση. Αυτό νομίζω δίκαια το έχουμε χαρακτηρίσει τυχοδιωκτισμό από μέρους της κατοχικής δύναμης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε πολύ έγκαιρα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την Αμμόχωστο στο πλαίσιο του γνωστού τριπτύχου προτάσεων. Έχουμε ήδη προτείνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για τους νόμιμους κατοίκους της υπό την διοίκηση του ΟΗΕ, με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως προτείναμε, σε «ξεπάγωμα» αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα έδινε ιδιαίτερη ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η πρόταση μας για την Αμμόχωστο στηρίζεται στο Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνάδει δηλαδή με το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για το Κυπριακό και είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Οποιαδήποτε διευθέτηση για την Αμμόχωστο, στο απευκταίο σενάριο μη επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού, πρέπει ακριβώς να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αποτελεί εφαρμογή τους και να εξυπηρετεί τις προσπάθειες για λύση, να εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των πλευρών και ασφαλώς των ίδιων των Αμμοχωστιανών.

Φίλες και φίλοι,

Η πορεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου, παραμένει ελπιδοφόρα και με μεγάλες προοπτικές. Αυτό μαρτυρά άλλωστε η λειτουργία των νέων υπερσύχρονων κεντρικών γραφείων και παραρτημάτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει όλο το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρει ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Τα καινούργια κτήρια, η σύγχρονη τεχνολογία, η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στέλνουν το μήνυμα του συνεχούς εκσυγχρονισμού του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου. Παράλληλα, τα μέλη, οι πελάτες και συνεργάτες του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου απολαμβάνουν το ίδιο οικείο περιβάλλον και φιλική κουλτούρα που για τόσα χρόνια χαρακτηρίζει το προσωπικό και τα στελέχη του και αποτελεί τον καθοδηγητικό φάρο για όλες τις ενέργειες τους. Ένα περιβάλλον με βασικές αξίες τη συνεργασία και την ανθρωπιά, ένα περιβάλλον που καθορίζεται από τα ιδεώδη, τα ιδανικά και τις αρχές του Συνεργατισμού.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ το προσωπικό, τη Διεύθυνση και την Επιτροπή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου για τις σκληρές και άοκνες προσπάθειές τους. Αυτές οι προσπάθειες έφεραν τον Οργανισμό στο σημερινό υψηλό επίπεδο απόδοσης και αναγνώρισης από την κοινωνία μας. Η συμβολή στην κυπριακή οικονομία, την ανάπτυξη και τη στήριξη του απλού ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Καλορίζικα λοιπόν τα νέα κτήρια και εύχομαι νέες, μεγαλύτερες επιτυχίες με έδρα του Ιδρύματος, όμως, την πολυαγαπημένη Αμμόχωστο.