18/4/12



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας
 
18/04/2012




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας κ. Donald Tusk, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.


Ο κ. Tusk έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφιας και του κ. Tusk και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθισαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Στη συνέχεια, ο κ. Tusk υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο έγραψε τα εξής: «Ακολουθώντας τα βήματα πολλών Πολωνών που έχουν επισκεφθεί την Κύπρο, είναι σήμερα τιμή και χαρά μου να εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την εξαίρετη φιλοξενία που μου παρέχεται κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής μου.

Εκτιμώ πολύ την ανταλλαγή απόψεων μας και παραμένω βέβαιος ότι η επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποβεί προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης.


Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, Εξοχότατε, ότι τόσο η Κυβέρνηση της Πολωνίας όσο και ο λαός της χώρας τρέφουν αισθήματα πραγματικής φιλίας για την Κύπρο και το λαό της».


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός Tusk έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.


Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα: «Με αισθήματα βαθειάς εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας καλωσορίζω στην Κύπρο, εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, εσάς κ. Πρωθυπουργέ, τους συνεργάτες σας και ολόκληρη την πολωνική αντιπροσωπεία.


Είχαμε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση. Η παρουσία σας στην Κύπρο αποτελεί έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Στο πλαίσιο του Τρίο Προεδρίας οι σχέσεις μας έχουν ενισχυθεί περαιτέρω τόσο σε ό,τι αφορά τις διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε θέματα ανταλλαγής απόψεων σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και στο θέμα εμπειριών που μας προσέφερε η Πολωνία ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., για τις οποίες σας ευχαριστούμε θερμά. Πρέπει να σας συγχαρώ, κ. Πρωθυπουργέ. Η Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών. Έχετε ανεβάσει τον πήχη για την Κυπριακή Δημοκρατία που θα αναλάβει σε δυόμιση μήνες την Προεδρία.


Η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για επίτευξη του στόχου για «Μια Καλύτερη Ευρώπη» για τους πολίτες και για τους γείτονες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Ακούραστα θα εργαστούμε κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας για να προωθήσουμε εντός του Συμβουλίου, και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, κάθε πρωτοβουλία που θα συνδράμει το στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης. Μιας Ένωσης με πιο ορατά οφέλη για την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.


Ανταλλάξαμε απόψεις για τα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι προσπάθειες εξόδου από αυτήν και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Παράλληλα, η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος θα δώσει έμφαση στην αναζωογόνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης. Θα δώσουμε, επίσης, ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.


Επιπρόσθετα, με τις πρόσφατες εξελίξεις στις γειτονικές χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους νότιους γείτονές της. Συζητήσαμε, επίσης, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τους τρόπους εξεύρεσης συνθηκών ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή.


Ενημερώσαμε τον κ. Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούλησή μας για επίτευξη μιας συμφωνημένης αμοιβαία αποδεκτής λύσης παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Αγωνιζόμαστε για λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Για μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, εντός της συμφωνημένης βάσης και μέσα από τη συμφωνημένη διαδικασία, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.


Το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η τουρκική πλευρά. Καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου και να γεφυρώσει, αντί να διατηρεί και να διευρύνει με τις προτάσεις που υποβάλλει, την απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών.


Καταγγέλλουμε την Τουρκία και την καλούμε να τερματίσει την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά και τις απειλές για προώθηση λεγόμενου σχεδίου Β για αναβάθμιση των κατεχομένων. Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς κρατούν άλυτο το Κυπριακό και θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, που κινδυνεύουν να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα λόγω του συνεχιζόμενου παράνομου τουρκικού εποικισμού στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ως υπό ένταξη χώρα, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Η εκ περιτροπής Προεδρία αποτελεί θεσμικό ζήτημα της Ένωσης την οποία η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί. Επιπρόσθετα, η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειές μας για λύση. Δεν αρκούν τα λόγια. Χρειάζονται πράξεις καλής θέλησης, προσαρμοσμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ανεξαρτήτως της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας, εμείς είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για λύση στο Κυπριακό και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.


Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Tusk για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές συνομιλίες».


Από την πλευρά του ο κ. Tusk, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και το λαό για τη θερμή φιλοξενία, σημειώνοντας τις «καλές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας», και πρόσθεσε: «Είμαι ευτυχής που μπορώ να συνεχίσω αυτή την παράδοση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Σε λίγες βδομάδες, η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Δανία. Όπως και εμείς πέρυσι αναλάβαμε για πρώτη φορά την Προεδρία, έτσι και εσείς φέτος και μπορείτε να ανταποκριθείτε όπως ανταποκριθήκαμε και εμείς».


Ο κ. Tusk πρόσθεσε ότι τόσο στο πλαίσιο του «Τρίο» της ΕΕ όσο και των φιλικών σχέσεων, η Πολωνία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο όποτε το χρειαστεί τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και τεχνοκρατικό. Είπε ακόμη ότι «αυτό θα είναι μια ανταπόδοση της βοήθειας που είχαμε από τη φίλη Κύπρο κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας και σας ευχαριστούμε θερμά». Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, «στους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας βρίσκεται και το θέμα της επίλυσης του προβλήματος της Συρίας καθώς και το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαίρομαι που έχουμε τις ίδιες απόψεις σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς και την πολιτική συνοχής».


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Tusk είπε ότι θα ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει θέση σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «η θέση της Πολωνίας είναι διαχρονική. Εμείς, υποστηρίζουμε μία επανενωμένη Κύπρο και όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ να βοηθήσει και να επισπεύσει αυτή τη λύση και όχι να την εμποδίσει». Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ακόμη ότι τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ θα αποτελέσουν τη βάση λύσης του Κυπριακού και σημείωσε ότι όλη η Ευρώπη ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια λύση.


Ο κ. Tusk είπε ότι είναι βέβαιος ότι η προσωπικότητα και η εμπειρία του Προέδρου Χριστόφια θα βοηθήσουν προς τη λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι για αυτούς τους λόγους η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο θα είναι επιτυχής.


Στη συνέχεια, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Πολωνία επιθυμεί όπως έχει ένα μεγάλο μερίδιο σε ό,τι αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτό είναι γνωστό, ασφαλώς. Η Κύπρος, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα της Πολωνίας. Έχουμε και εμείς αιτήματα, ανάλογα με της φίλης χώρας Πολωνίας και, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτάται απόλυτα από την Προεδρία. Η Προεδρία είναι διαμεσολαβητής και ελπίζω, στο τέλος της μέρας, οι ‘27’ να είναι αρκούντως γενναιόδωροι για τις χώρες που έχουν ανάγκη από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Πολωνίας. Όμως, αυτή η διαμεσολάβηση δεν θα είναι ένας περίπατος διότι υπάρχουν και χώρες που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τη δική μας. Οπότε θα γίνει σοβαρή συζήτηση, ίσως και αντιπαράθεση, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του περιεχομένου του».


Από την πλευρά του ο κ. Tusk είπε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κ. Πρόεδρο ότι οι Ομάδες Εργασίας, οι εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν και με τον προϋπολογισμό και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή, αν το ζητήσετε, να βοηθήσουν».


Στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της ΕΕ στις απειλές της Τουρκίας για πάγωμα των σχέσεών της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, αλλά και στις απειλές της πως αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και θα προχωρήσει σε ενέργειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι οι απειλές αυτές της Τουρκίας ισούνται με τυχοδιωκτισμό και δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να παραμείνει θεατής, σίγουρα περιλαμβανομένης και της ΕΕ της οποίας την πόρτα κτυπά η Τουρκία για να γίνει μέλος.


Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία και την ένταξη της Τουρκίας: Είμαστε υπέρ, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι ως μια επεκτατική, κατοχική δύναμη η οποία απειλεί - με τη δύναμη του οπλοστασίου το οποίο κατέχει - μια χώρα μέλος της ΕΕ. Η θέση μας είναι καθαρή: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και να συμμορφωθεί σίγουρα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Διαφορετικά, δεν είναι άξια ούτε καν να είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ. Αυτή είναι η θέση μας, είναι ξεκάθαρη και είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ, όπως και στο παρελθόν, θα κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές».


Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε: «Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία ως μέλος της ΕΕ και έχει αυτή τη θέση για όλη την ΕΕ. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την Προεδρία και δεν δεχόμαστε, και πιστεύω δεν θα έπρεπε να δεχθεί τις απειλές η ΕΕ. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση η οποία θα μπορέσει να αποδυναμώσει την Κύπρο, διότι τότε θα την εκλάβουμε ως αποδυνάμωση της ΕΕ. Ελπίζουμε, όμως, ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κάποιες συζητήσεις οι οποίες θα ωθήσουν τη λύση του προβλήματος».


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Πολωνίας και της αντιπροσωπείας του.


Ο κ. Tusk αναχωρεί από την Κύπρο σήμερα το απόγευμα.