31/3/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση "Ώρα της Γης 2012", στο Προεδρικό Μέγαρο
31/03/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Στην εποχή που ζούμε η περιβαλλοντική κρίση διευρύνεται και τα διλήμματα γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά. Οι όροι της ασύδοτης οικονομικής ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών οδηγούν ολοένα στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης τα αρνητικά αυτά δεδομένα γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά για τους απλούς ανθρώπους. Διευρύνονται οι ανισότητες, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα και την εξαθλίωση, η ανεργία αυξάνεται. Ταυτόχρονα οι λίγοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν αμύθητο πλούτο. Ενόσω συνεχίζει να υπάρχει κοινωνική ανισότητα σε τέτοιο ακραίο βαθμό, φτώχεια και υποβάθμιση μεγάλων τμημάτων του πλανήτη, θα συνεχίζει να υφίσταται δυστυχώς και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η διατάραξη των φυσικών ισορροπιών του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Οι προηγούμενες γενιές δεν μέτρησαν σωστά τις παρενέργειες των αποφάσεων που σχετίζονται με τη φύση. Επικράτησαν οι αντιλήψεις της ασυδοσίας της αγοράς. Εάν όμως και η δική μας γενιά λειτουργήσει ανάλογα, οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε ένα τραγικά πιο υποβαθμισμένο περιβάλλον. Ο πλανήτης Γη δεν ανήκει σε μας. Δανειστήκαμε τη γη από τα παιδιά μας και από τα παιδιά των παιδιών μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως αυτοί που καθορίζουν πολιτικές, ότι οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη ικανό να φιλοξενήσει σε δημιουργικές συνθήκες τον κόσμο του αύριο. Έναν κόσμο που να δικαιούται να στηρίζεται σε βασικές προϋποθέσεις στοιχειώδους ποιοτικής διαβίωσης: ποιότητα υγείας, τροφή για όλους, νερό για όλους, καθαρό αέρα. Στοιχειώδη πράγματα τόσο όμως σημαντικά για να διασφαλίζουν μια ελάχιστη ποιότητα ζωής.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια μικρή ένδειξη σεβασμού και αφύπνισης για τον πλανήτη Γη. Τον πλανήτη, που μας φιλοξενεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το μέλλον της Γης πρέπει να ορίζεται από παγκόσμιες συντονισμένες κινήσεις. Απαιτείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, συντονισμός και σχεδιασμός για το μέλλον. Να δρούμε άμεσα, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα συλλογικά μέτρα, να εφαρμόζουμε τις αναγκαίες πολιτικές. Αρνητικές εξελίξεις όπως είναι οι περίοδοι οικονομικών κρίσεων, η αύξηση της φτώχειας, η ραγδαία περιβαλλοντική επιβάρυνση και η κλιματική αλλαγή, να μην αφήσουμε να καταστήσουν τη σημερινή επιβάρυνση του φυσικού μας περιβάλλοντος «μη ανατρέψιμη». Απαιτείται συντονισμός, συνεργασία, ένας άλλος τρόπος σκέψης σε διεθνή κλίμακα ο οποίος θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους. Με άλλα λόγια απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια.
Φίλες και φίλοι,
Για την Κύπρο το περιβάλλον, ο φυσικός πλούτος και η βιοποικιλότητα συνθέτουν ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο. Τον πλούτο αυτό δεσμευόμαστε να τον διατηρήσουμε, να τον εμπλουτίσουμε, να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη μπορεί να προχωρεί σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αλληλεξάρτησης με το φυσικό περιβάλλον.
Για την παρούσα Κυβέρνηση, η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την εργοδότηση, την ποιότητα της ζωής. Εφαρμόζουμε πολιτικές που διαπερνούν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκροτήσαμε και εφαρμόζουμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει:
- τη χωροταξία,
- την ανακύκλωση,
- τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου,
- τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων,
- την προστασία και ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων,
- τη διατήρηση της βιοποικιλότητας,
- την προώθηση καθαρών μεταφορικών μέσων,
- την παροχή πλαισίου για την προστασία από την εισαγωγή και χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Θέσαμε επίσης δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας την «καθαρή και πράσινη ενέργεια». Με την αναθεώρηση των Σχεδίων Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας ανοίξαμε στην πράξη, τον δρόμο για την «πράσινη ανάπτυξη».
- Τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς.
- Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είμαστε συνεπείς στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας.
Παρόλο που η μικρή μας Κύπρος δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, εντούτοις η αλλαγή του κλίματος απειλεί να μας πλήξει «ασύμμετρα» δυνατά. Συμμετέχουμε στις διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να επιτύχουμε την αποτροπή χειρότερων επιπτώσεων στην αλλαγή του κλίματος. Έχουμε τη θέληση να αναλάβουμε δεσμεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Με χαρά σημειώνουμε ότι το αίτημά μας για ένταξη της Κύπρου στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης Πλαίσιο των Κλιματικών Αλλαγών έγινε αποδεκτό από την ολομέλεια της Σύμβασης στην Διάσκεψη του Ντέρμπαν. Αυτό σημαίνει ότι, και η Κύπρος θα είναι, από τον Ιανουάριο του 2013, μέρος της ομάδας των χωρών που δεσμεύονται σε στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών θα βοηθήσει επιπλέον την Κύπρο να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Συμμετέχουμε λοιπόν στην Ώρα της Γης ως μια ελάχιστη συμβολική πράξη. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς μπορούμε να κάνουμε τη διάφορα.
Στην Ώρα της Γης όλοι μαζί κλείνουμε τους διακόπτες. Στέλνουμε το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για τον πλανήτη μας. Εκφράζουμε τη βούληση να τον σώσουμε. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που να θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Που να σέβεται το περιβάλλον και τους ενεργειακούς πόρους. Που να καταπολεμά την πείνα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία. Να καταπολεμά τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες με τους λίγους να οικειοποιούνται τον πλούτο των συνανθρώπων τους και του ίδιου του πλανήτη.
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Όλοι μαζί μπορούμε να τον επιτύχουμε.