Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση «Περπατώ με τους Τυφλούς», στη Λευκωσία
31/03/2012
Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών και τη Σχολή Τυφλών για την πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης, η οποία πια έχει καθιερωθεί ως ένας πολύ σημαντικός θεσμός στα πλαίσια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας για τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με οπτική αναπηρία. Ως Κυβέρνηση, επικροτούμε κάθε τέτοια προσπάθεια, καθώς η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή της κουλτούρας και του τρόπου σκέψης των συμπολιτών μας θα υποβοηθήσει αναμφισβήτητα στην καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται συνάνθρωποι μας με αναπηρίες.
Η προώθηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και η επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας αποτέλεσε και αποτελεί σταθερό προσανατολισμό της πολιτικής μας.
Ιδιαίτερα με την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες τον Μάρτιο του 2011 από την Κυπριακή Δημοκρατία και την έναρξη της ισχύος της από τον Ιούλιο του 2011, έχουν αναμφίβολα τεθεί οι σωστές βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθούμε σε ό,τι αφορά την προώθηση, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες.
Η ήδη ισχυρή νομοθεσία που είχαμε στην Κύπρο για τα άτομα με αναπηρίες εμπλουτίζεται και ολοκληρώνεται με τον Νόμο της Σύμβασης, καλύπτοντας όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες και προτρέποντας όλους τους φορείς της κοινωνίας για περαιτέρω δράση.
Οι πράξεις μας έχουν ήδη αρχίσει να καρποφορούν. Κεντρικό σημείο αναφοράς των δράσεων για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες αποτελεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένα Τμήμα που ιδρύσαμε με ειδική αποστολή του να υπηρετήσει τα άτομα με αναπηρίες. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανωσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α.), το Τμήμα προχωρεί στην εγκαθίδρυση των μηχανισμών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων και προγραμμάτων, μέσω ενός Σχεδίου Δράσης, στη βάση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020.
Η διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής, μακριά από τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία, αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων τα άτομα με αναπηρίες στηρίζονται με μια σειρά από παροχές και ειδικά σχέδια όπως η παροχή ειδικής χορηγίας για τους τυφλούς, το επίδομα διακίνησης και η παροχή οικονομικής βοήθειας για αγορά αυτοκινήτου, το επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας, το δημόσιο βοήθημα κ.ά. Επίσης λειτουργεί το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας για απόκτηση τεχνικών μέσων, οργάνων και άλλων βοηθημάτων, μέσω του οποίου παρέχονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος, μπαστούνια, προγράμματα ανάγνωσης οθόνης και άλλες μικροσυσκευές προηγμένης τεχνολογίας σε άτομα με οπτική αναπηρία.
Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο σχέδιο, το σχέδιο επιχορήγησης κοινωνικών συνοδών το οποίο άρχισε ήδη να λειτουργεί. Για τα άτομα με οπτική και οπτικοακουστική αναπηρία ήδη επιχορηγούνται, μέσω της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, τέσσερα προγράμματα κοινωνικών συνοδών.
Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες έχει επιτευχθεί μια πολύ σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση, η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στη βάση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου. Με τον Νόμο αυτό 46 άτομα με αναπηρίες που περιλαμβάνουν και άτομα με οπτική αναπηρία έχουν ήδη διοριστεί στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία.
Η πολιτική που ακολουθούμε υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος διακυβέρνησης και επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στην αρχή ότι το κόστος της αναπηρίας δεν πρέπει να είναι ατομικό, αλλά κοινωνικό κόστος το οποίο πρέπει να απαληφθεί με κοινωνικές παρεμβάσεις. Παρά τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και τη δραστική ανάγκη μείωσης των δημόσιων δαπανών η Κυβέρνηση δεν έχει αποκλίνει από αυτό τον στόχο.
Είναι πεποίθησή μας ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει η πολιτεία να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες.
Τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο, με τη βοήθεια και την ενεργό δράση των εθελοντικών οργανώσεων, αποδεικνύουν καθημερινά τις απεριόριστες δυνατότητές τους με το να συμμετέχουν ισότιμα και δυναμικά στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Με την ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρία ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία, τα άτομα με οπτική αναπηρία έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στον τόπο μας.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας, όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
Δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί σας για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με οπτική αναπηρία.