31/3/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στο Απριλιάτικο Πανηγύρι της Σχολής Τυφλών, στη Λευκωσία

31/03/2012





Χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνεται να παρευρεθώ και πάλι στο Απριλιάτικο Πανηγύρι το οποίο διοργανώνεται από την Κίνηση για την Ευημερία των Τυφλών. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί, για άλλη μια φορά, την πολύτιμη προσφορά της Σχολής Τυφλών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας των Τυφλών και της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Όλοι αυτοί οι φορείς δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των τυφλών για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ισοτιμία και πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Η εκδήλωση αυτή που αγκαλιάστηκε με αγάπη από ολόκληρη την κοινωνία έχει σαν στόχο τη συλλογή χρημάτων, απαραίτητων για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να εξοικειωθεί με τους χώρους και το ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται εδώ, και να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα ότι τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν είναι άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα αλλά με ιδιαίτερες ικανότητες. Η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή της κουλτούρας και του τρόπου σκέψης μας υποβοηθά αναμφισβήτητα στην καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται συνάνθρωποί μας με αναπηρίες.

Η Κίνηση για την Ευημερία των Τυφλών εργάζεται σκληρά έχοντας ως βασικούς στόχους την πρόληψη και τη θεραπεία της οπτικής αναπηρίας, την ενθάρρυνση και προώθηση κατάλληλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στους τυφλούς, την επαγγελματική αποκατάσταση και επαγγελματική ανέλιξή τους, καθώς επίσης τη δημιουργία των προϋποθέσεων και ευκαιριών για ισότιμη διαβίωσή τους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Οι οργανώσεις που αποτελούν την Κίνηση για την Ευημερία των Τυφλών συμπληρώνουν με την εμπειρία και την πρωτοβουλία τους την παρέμβαση της πολιτείας για την προστασία των δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία. Η κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου με αναπηρία απαιτεί μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξής του. Τέτοιες είναι η αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων του, η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και η ελευθερία πρόσβασής του σε όλους τους τομείς της ζωής. Για τον σκοπό αυτό πρέπει, ωστόσο, το άτομο να έχει δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση που θα διευκολύνει την ένταξη του στην αγορά εργασίας και θα βελτιώσει γενικότερα την ποιότητα της ζωής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις της για πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, έχει προωθήσει μια σειρά από παρεμβάσεις και στοχευμένες δράσεις. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με εκείνες τις δομές και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρίες ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση για την αναπηρία, την καλλιέργεια κατάλληλων στάσεων και κουλτούρας, που να εμπεδώνουν την ίση μεταχείριση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Για εμβάθυνση και επέκταση της κοινωνικής τους προστασίας, τα άτομα με αναπηρίες στηρίζονται με μια σειρά από παροχές και ειδικά σχέδια όπως η παροχή ειδικής χορηγίας για τους τυφλούς, το επίδομα διακίνησης και η παροχή οικονομικής βοήθειας για αγορά αυτοκινήτου, το επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας, το δημόσιο βοήθημα κ.ά. Επίσης, λειτουργεί το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας για απόκτηση τεχνικών μέσων, οργάνων και άλλων βοηθημάτων, μέσω του οποίου παρέχονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος, μπαστούνια, προγράμματα ανάγνωσης οθόνης και άλλες μικροσυσκευές προηγμένης τεχνολογίας.

Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο σχέδιο, το σχέδιο επιχορήγησης Κοινωνικών Συνοδών το οποίο άρχισε ήδη να λειτουργεί. Ήδη επιχορηγούνται, μέσω της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, τέσσερα προγράμματα Κοινωνικών Συνοδών.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τις ανησυχίες για το θέμα της κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες, πέρα από την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για πρόσληψη των ατόμων αυτών, η Κυβέρνηση σημείωσε ακόμη ένα θετικό βήμα. Προχώρησε στη λήψη πολιτικής απόφασης και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις Οργανώσεις Αναπήρων και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, εισήγαγε μέσα από ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο τον θεσμό της ποσόστωσης.

Με την ψήφιση του Νόμου της ποσόστωσης, το 10% του αριθμού των θέσεων εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι οι ημικρατικοί οργανισμοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προορίζεται για άτομα με αναπηρίες. Ο Νόμος αυτός αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες, της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και γενικότερα της διασφάλισης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Αυτή η απόφαση που έγινε πράξη είναι ενδεικτική της κοινωνικής ευαισθησίας με την οποία η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας. Έχουν προσληφθεί από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για τη σχολική χρονιά 2010-2011, 28 άτομα με αναπηρίες στην Ειδική, Προδημοτική, Τεχνική και Μέση Εκπαίδευση και μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσληφθέντων μέσω της ποσόστωσης πλησιάζει τους 50. Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης ατόμων στη Δημόσια Υπηρεσία στην οποία θα εφαρμοστεί η ρύθμιση της ποσόστωσης. Γιατί θέλουμε τα άτομα με οπτική αναπηρία και γενικότερα με αναπηρίες δίπλα μας, μέσα στην κοινωνία, ως ενεργά μέλη της. Θέλουμε να έχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, για αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και για εκπλήρωση των προσδοκιών τους.

Η σημερινή εκδήλωση υπενθυμίζει, ακόμη μια φορά, τις ευθύνες της πολιτείας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με οπτική αναπηρία. Η κοινωνία οφείλει να ευαισθητοποιηθεί, ακόμη περισσότερο, στα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.

Τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο, με την βοήθεια και την ενεργό δράση της πολιτείας και των εθελοντικών οργανώσεων, αποδεικνύουν καθημερινά τις απεριόριστες δυνατότητές τους συμμετέχοντας δυναμικά στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Η ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες που να εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρίες ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία, αποτελεί σταθερό προσανατολισμό της πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Με την πεποίθηση πως τα άτομα με οπτική αναπηρία έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στον τόπο μας, εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση και σε όλους εσάς να έχετε ένα ευχάριστο απόγευμα.