29/3/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο σεμινάριο «Σύγχρονο Management στον τομέα του νερού σε χώρες μέλη της ΕΕ», στη Λευκωσία

29/03/2012





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω το σεμινάριο με τίτλο «Σύγχρονο Management στον τομέα του νερού σε χώρες μέλη της ΕΕ». Το θέμα του σεμιναρίου είναι ιδιαίτερης σημασίας για το νησί μας μιας και η Κύπρος συγκαταλέγεται στις φτωχότερες σε νερό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ορθολογιστική διαχείριση των νερών στην Κύπρο, που υποφέρει από μακρές περιόδους λειψυδρίας και ξηρασίας είναι μέγιστης σημασίας για την επαρκή εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού που χρειάζεται η χώρα μας.

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και προωθούνται άμεσα με κεντρικούς άξονες τη διασφάλιση ενοποιημένης πολιτικής, επαρκούς, σύγχρονης και αυστηρά εφαρμοζόμενης νομοθεσίας και την αειφορία των φυσικών πόρων.

Αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων με σοβαρότητα, σύνεση και με πολλή υπευθυνότητα. Το 2012, με την αποπεράτωση των Μονάδων Αφαλάτωσης που έχουν δρομολογηθεί, η πλήρης απεξάρτηση της ύδρευσης από τις βροχοπτώσεις θα είναι γεγονός και η Κυπριακή κοινωνία, η οικονομία, ο τουρισμός θα είναι εξασφαλισμένοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής για την ύδρευση, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νερού των φραγμάτων θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Με την αποπεράτωση του εκατοστού έβδομου φράγματος στη Σολέα, η Κύπρος θα έχει πλέον τη δυνατότητα αποθήκευσης πέραν των 330 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Η κυβερνητική υδατική πολιτική εστιάζεται και στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό, για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου. Ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού αξιοποιούνται για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων, καθώς και για άρδευση υφιστάμενων αλλά και νέων γεωργικών καλλιεργειών που γειτνιάζουν με τους Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων.

Βεβαίως, το υδατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα, αλλά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του υδατικού τομέα. Το πλαίσιο αυτό προσφέρεται μέσα από τον περί της Ενιαίας Διαχείρισης των Υδάτων Νόμο και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων. Έτσι, έχει ήδη ετοιμαστεί και βρίσκεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Κύπρου για την προστασία και τη βελτίωση της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης όλων των υδατικών μας πόρων.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει άλματα προς την κατεύθυνση της αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί το βασικότερο μέλημα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και των αρμόδιων φορέων. Μέσω των δράσεων μας προς αυτή την κατεύθυνση δίνονται σημαντικά μηνύματα στα παιδιά, σε οργανωμένα σύνολα και στον απλό πολίτη για την ορθή χρήση και την εξοικονόμηση νερού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ορθή ενημέρωση των γεωργών για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης. Αναμφισβήτητα η συμβολή των συντεχνιών, μέσω της εμπλοκής των μελών τους που εργάζονται στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει τη δική της σημασία και τον δικό της ρόλο στην αειφόρο διαχείριση και την ορθολογική χρήση του νερού.

Οι παρευρισκόμενοι στο σεμινάριο αναμένεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους επί του θέματος, καθώς επίσης να κατατοπιστούν αλλά και να προβληματιστούν για θέματα που αφορούν τις σύγχρονες μορφές δημοσίου management στον τομέα του νερού.

Συγχαίρω θερμά την ΠΕΟ για την πρωτοβουλία της σημερινής διοργάνωσης, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στο σεμινάριο. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες σας.