29/3/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη συνέντευξη Τύπου για εξαγγελία της Παγκύπριας Εκστρατείας Καθαρισμού Παραλιών, στη Λευκωσία

29/03/2012





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία της Παγκύπριας Εκστρατείας Καθαρισμού Παραλιών που διοργανώνει ο Οργανισμός CYMEPΑ – Οι Φίλοι της Θάλασσας και η αλυσίδα εστιατορίων Ocean Basket.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει τη γενική ευθύνη για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Nόμου του 2008, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Ο νόμος, εκτός από την παρακολούθηση, επιβάλλει τον καταρτισμό ταυτοτήτων και την ταξινόμηση νερών κολύμβησης σε επίπεδα ποιότητας, τη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων με στόχο την προστασία των νερών κολύμβησης από την υποβάθμιση, την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος καθώς και την υποβολή σχετικών ετήσιων εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα παρακολούθησης δείχνουν ότι και για το 2011 η ποιότητα των κυπριακών νερών κολύμβησης ήταν εξαιρετική. Έχει υποβληθεί η σχετική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τον ερχόμενο Ιούνιο. Πέρσι, η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ανέδειξε την Κύπρο πρώτη και τη χαρακτήρισε ως «αστέρι στην επίδοση» (Star performer) με 100% συμμόρφωση ως προς τις υποχρεωτικές αλλά και τις πιο αυστηρές τιμές τις Οδηγίας για το 2010. Τον Μάρτιο του 2011 καταρτίστηκαν ταυτότητες για κάθε μία από τις 113 περιοχές νερών κολύμβησης που εκτείνονται σε όλες τις ακτές της ελεύθερης Κύπρου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισής τους.

Για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού ετοιμάστηκε υλικό που περιλαμβάνει την περιγραφή των χαρακτηριστικών των νερών κολύμβησης, την ταξινόμηση της ποιότητάς τους, τη χαρτογραφική απεικόνιση και τα στοιχεία επικοινωνίας της αρμόδιας Αρχής σε μεγάλες αφίσες οι οποίες θα αναρτηθούν πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου σε προσιτό χώρο σε κάθε παραλία.

Επίσης, σε συνεργασία με τη CYMEPA ετοιμάστηκε υλικό για ανάρτηση για τις περιοχές που εμπίπτουν στον θεσμό της γαλάζιας σημαίας σε πινακίδες των τοπικών Αρχών. Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος υπάρχει η σχετική πληροφόρηση διαθέσιμη προς το κοινό.

Σημαντικό επίτευγμα είναι ότι 56 από τις 113 αυτές περιοχές νερών κολύμβησης, πέρα από την εξαιρετική ποιότητα πληρούν ακόμη 18 κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με γαλάζια σημαία, κάτι που αποτελεί ακόμη μια πρωτιά για την Κύπρο. Στον θεσμό αυτό πρωτεργάτης είναι η CYMEPA, ως πρόεδρος του Εθνικού Κριτή, και ενεργό ρόλο διαδραματίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος αφού η «εξαιρετική ποιότητα» είναι το κυριότερο κριτήριο για την απονομή της γαλάζιας σημαίας.

Η παρακολούθηση των κρατικών Υπηρεσιών δεν είναι αρκετή για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Χρειάζεται και η ενεργός συνεισφορά του κάθε πολίτη. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης δίνονται τα μέσα για την άμεση εμπλοκή κάθε πολίτη στην προστασία της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Τα αποτελέσματα παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ενθαρρυντικά για τη δημόσια υγεία αφού οι Κύπριοι πολίτες περνούν αρκετά μεγάλο μέρος του χρόνου στη θάλασσα. Είναι, επίσης, σημαντικά για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ποιότητας των παράκτιων νερών και οικοσυστημάτων, όπως επίσης και για την οικονομία του τόπου, αφού την Κύπρο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη CYMEPA για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει αυτή την Παγκύπρια Εκστρατεία Καθαρισμού Παραλιών. Με αφορμή αυτό τον στόχο, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη δική μας ενεργό συμμετοχή αλλά και με την παρότρυνση προς τους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο για ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Εύχομαι, τέλος, σε όλους να έχουν ένα καλό καλοκαίρι σε καθαρές θάλασσες και παραλίες.