23/3/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια της Βιολογικής Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου

23/03/2012






Με ιδιαίτερη χαρά, βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσω τη Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων η οποία, ως γνωστόν, συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της κοινοτικής πολιτικής για τα νερά. Ο κύριος στόχος της είναι η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της απόρριψης ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων. Η Οδηγία αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Κύπρο αφού έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία και η σημασία της είναι αναμφίβολα μεγάλη. Η συλλογή και επεξεργασία λυμάτων που επιβάλλονται από την Οδηγία θα διασφαλίσουν την προστασία των υδατίνων πόρων που, ως γνωστόν, στην Κύπρο λόγω της αύξησης της ξηρασίας μειώνονται συνεχώς.

Επίσης, μέσα από την εφαρμογή της Οδηγίας διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου στην ύπαιθρο και στις πόλεις. Επιπρόσθετα, η Οδηγία προωθεί την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και της λυματολάσπης. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην Κύπρο λόγω του ότι αυξάνονται οι υδάτινοι πόροι και η δυνατότητα ανάπτυξης της αρδευόμενης γεωργίας.

Η κύρια υποχρέωση που έχουν τα κράτη μέλη συνίσταται στη δημιουργία υποδομής για αποχετευτικά συστήματα, δηλαδή εγκατάσταση αποχετευτικών δικτύων και κατασκευή σταθμών επεξεργασίας λυμάτων. Η υποχρέωση αυτή εφαρμόζεται σε κοινότητες και δήμους με ισοδύναμο πληθυσμό – μόνιμο, εποχιακό πληθυσμό και τουρισμό – μεγαλύτερο των 2.000 ατόμων.

Τα Αστικά Συμβούλια Αποχετεύσεων έχουν συνδράμει για την εφαρμογή της Οδηγίας στις πόλεις και στους περιαστικούς αγροτικούς οικισμούς που εντάχθηκαν στα ευρύτερα όρια των Αστικών Συμβουλίων Αποχετεύσεων με τον προγραμματισμό, την εκπόνηση μελετών και την προώθηση κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων και σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.

Η Μονάδα αυτή θα εξυπηρετεί περιοχές της Πάφου και της Γεροσκήπου που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη πρώτη φάση των έργων, καθώς επίσης και τις κοινότητες Αχέλεια, Αναβαργός, Κονιά, Έμπα, Χλώρακα, Κισσόνεργα και Λέμπα.

Βάσει υπουργικών αποφάσεων, οι κυβερνητικές επιχορηγήσεις για τις αγροτικές κοινότητες ανέρχονται στο 80% της κεφαλαιουχικής δαπάνης, για δίκτυα συλλογής, αγωγό μεταφοράς, σταθμό επεξεργασίας λυμάτων, δεξαμενές αποθήκευσης και κεντρικό αγωγό άρδευσης, στο 100% της κεφαλαιουχικής δαπάνης του σταθμού ή της απαιτούμενης επέκτασής του για τις κοινότητες που εντάσσονται στα Αστικά Συμβούλια Αποχετεύσεων, και στο 100% της κεφαλαιουχικής και λειτουργικής δαπάνης της τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η κυβερνητική υδατική πολιτική εστιάζεται στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι τα επεξεργασμένα λύματα, για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου.

Σήμερα, ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένων λυμάτων αξιοποιούνται για εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, καθώς και για άρδευση υφιστάμενων αλλά και νέων γεωργικών καλλιεργειών που γειτνιάζουν με τους Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων.





Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται σήμερα, με τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων εδώ στην Πάφο, και την παραγωγή αυξημένης ποσότητας επεξεργασμένων λυμάτων τα οποία θα ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, έναντι 3,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που παράγονταν έως τώρα από την Μονάδα. Αναμφίβολα αυτές οι ποσότητες είναι σημαντικές για το υδατικό ισοζύγιο της Κύπρου. Τα παραγόμενα επεξεργασμένα λύματα χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα της Έζουσας. Παράλληλα, στις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν πρόσφατα με τη Μονάδα θα απαμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό η μόλυνση του περιβάλλοντος και θα επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Εγκαινιάζοντας τη Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή και λειτουργία της. Τους εργολάβους του έργου, την εταιρεία Envitec και την εταιρεία Λοΐζος Ιορδάνους Constructions, τους συμβούλους μηχανικούς της εταιρείας Sogreah και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείτε.