23/3/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

23/03/2012





Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, σε ανάμνηση της υιοθέτησης και εφαρμογής της Σύμβασης για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό που έγινε στις 23 Μαρτίου 1950.

Μέσα από τους ετήσιους εορτασμούς για τη μετεωρολογία αναδεικνύεται η αξία και η σημασία των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, που λειτουργούν συγκεντρώνοντας και αναλύοντας χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες για τον καιρό που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε χρήσιμες υπηρεσίες προς το κοινό.

Βασικός στόχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κύπρου, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια που προδιαγράφει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας μέσω της παροχής εξειδικευμένων κλιματικών υπηρεσιών και προγνώσεων καιρού.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αποτελεί τον συντονιστή των προσπαθειών που καταβάλλουν όλες οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες για προσφορά υπηρεσιών που αφορούν στον καιρό, στο κλίμα και στο νερό και αριθμεί σήμερα 189 κράτη μέλη.

Το θέμα που έχει επιλεγεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για τους φετινούς εορτασμούς έχει ως τίτλο “Powering Our Future With Weather, Climate and Water”, που σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να αποδοθεί σαν «Καιρός, Κλίμα και Νερό - κινητήριες δυνάμεις για το Μέλλον μας». Οι τρεις αυτές παράμετροι έχουν τεράστια σημασία για τη συνέχιση της επιβίωσης και της ευημερίας της ανθρωπότητας στον πλανήτη μας. Είναι άμεσα συνυφασμένες με το ατμοσφαιρικό μας περιβάλλον και επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμερίζεται την ευαισθησία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τους κινδύνους που διατρέχει το μέλλον της ανθρωπότητας από τις αρνητικές μεταβολές στον καιρό και το κλίμα και κατ’ επέκταση στο πολύτιμο αγαθό, το νερό.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τις Οδηγίες για μείωση της εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα και την Οδηγία για το νερό. Αναφορικά με το νερό, οι προσπάθειες μας εστιάζονται στην ορθολογιστική διαχείρισή του, ώστε με σωστό σχεδιασμό να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν με στόχο την αυτάρκεια και την αποδέσμευση από τις διακυμάνσεις στη βροχόπτωση και τις κλιματικές αλλαγές.

Ο αποτελεσματικός προγραμματισμός των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον καιρό και το κλίμα κάθε περιοχής και σε αυτό η Μετεωρολογική Υπηρεσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου είναι ο Εθνικός φορέας για θέματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο μας αλλά και στη διεθνή κοινότητα στα πλαίσια των προγραμμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Παράλληλα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου είναι μέλος και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EUMETNET όπου και πάλι έχει τη δική της συνεισφορά, καθιστώντας την Κύπρο σημαντικό και ισότιμο εταίρο της Ευρώπης στον τομέα της Μετεωρολογίας.

Με την ευκαιρία των φετινών εορτασμών, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα είναι πάντοτε έτοιμο να στηρίξει και να βοηθήσει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία στις προσπάθειες της να συνεχίσει το έργο που επιτελεί προς όφελος πάντοτε του κοινωνικού συνόλου.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω τον Διευθυντή της Υπηρεσίας και το προσωπικό για τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν μέσα από την αποστολή και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει καθημερινά η Υπηρεσία.